fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Архів новин природничо-географічного факультету

Життя - це можливість. Скористайся нею!

Життя – це можливість. Скористайся нею!

Природничо-географічний факультет неможливо уявити без подорожей, експедицій і поїздок у різні міста й країни. Розширювати горизонти географії, виходити із зони комфорту, не боятися власної фантазії та амбіцій, саме цього вчать та нашому факультеті.    Цього року студентка IV курсу спеціальності «Біологія» Наталія Танасийчук здивувала усіх своєю наполегливістю та ініціативою і поїхала проходити практику аж у Францію. Про свій закордонний досвід навчання вона поділилася на зустрічі із студентами природничо-географічного факультету КДПУ ім. В. Винниченка.

Французьку мову вчила по суботах у КНТУ

Знайома порадила звернутися в КІСМ до Царенко Ілони Олександрівна, яка  відповідає за франкомовний напрямок, займається підготовкою студентів до стажування за кордон та покращує мову,  щоб могли вільно нею спілкуватись.  Займатись ходила по суботах, багато хто не вірив, що зможу вивчити мову і здати екзамен, але я отримала 10 із 10 балів.

Французи - нація відкрита

Французам цікаво спілкуватися з молодю,  в плані роботи вони їх сприймають не як підлеглих, а  як допомогу, як друзів. Вони не змушують  до роботи,  а завжди  питають , чи можеш ти це зробити? Чи ти не втомилась?  А навзаєм полюбляють  задавати досить таки цікаві запитання, бо це нова країна для них нові емоції, інші традиції, мова, навіть культура вживання їжі в них різна. От у нас все швиденько бо поспішаємо щоб встигнути , а в них - 1,5 години на сніданок, обід та вечерю.

Потрапила на молочну біоферму

Мені пощастило, я жила у чудовій сім'ї. Вони дбайливо ставилися до мене, завжди цікавилися самопочуттям. Працювала у них на молочні біофермі, годувала маленьких телят.  Знаєте, за той період який я була,  народилося 15-ть телят. І телята бувало не слухались мене не хотіли пити, але вони такі маленькі милі, наче діти. Дуже приємно за ними доглядати і що для мене було дивним - саме харчування телят, оскільки годують їхмолоком та кефіром. Що стосується сухого корму, то дають люцерну, кукурудзу і міскантус(перебиту солому).Був один такий випадок: народилося теля але воно не ставало на передні ніжки і ми давали йому вітаміни Б і Д, і от, за тиждень, теля вже стало на ніжки. Знаєте, це так мотивує!Доречі, тут вирощують свою кукурудзу без пестицидів гербіцидів всяких добавок, сіють її,  а потім  прибирають. 

Раз у тиждень відпочинок

У неділю був  вільний час ми полюбляли їсти біля телевізора, у вітальні був невеличкий камін і ми там сиділи їли, розмовляли, пили вино. Мені,  ще  сподобалося, що  телебачення таммає субтитри, тому коли дивишся - можна додатково вдосконалювати мову.

Скрізь є наші

Була біля Ейфелової вежі, трішки заблукала, орієнтувалась на Лувр. Попрохала туриста  сфотаграфувати  мене, той щось відповів англійською мовою (нажаль,  не дуже добре її знаю). Аж тут  він  бере телефон щоб мене сфотографувати, передає сумку  своїй дружині і говорить "Тримай!". Виявилося, що вони з дружиною з Києва. Ябула дуже щаслива зустріти рідних людей! Вони мені  допомогли,  підказали дорогу.

Мені сподобалася така практика. У майбутньому обов'язково буду використовувати набуті знання, адже я «розширила свої кордони»і як турист і як спеціаліст! Спасибі усім, хто вірив у мене!

інтерв'ю записала Ольга Сидорович

 студентка природничо-географічного факультету