fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Архів новин природничо-географічного факультету

«Наукове дослідження: міфи та реальність» - online-лекція професора Нью-Йоркського університету Юрія Гороховича (Нью-Йорк, США) для студентів та викладачів кафедри географії та геоеколоії

Кафедра географії та геоекології Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка продовжує співпрацю з провідними закордонними науковими та освітніми закладами.

В рамках даної співпраці 5 травня 2021 року студенти першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівнів вищої освіти спеціальності 014 Середня освіта (Географія), які навчаються за освітньо-професійними програмами «Середня освіта (Географія) та краєзнавчо-туристична робота», «Середня освіта (Географія та Історія)», «Середня освіта (Географія та Мова і література (англійська))» та викладачі кафедри географії і геоекології Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка із захопленням прослухали онлайн-лекцію відомого американського вченого-географа з українським корінням Юрія Гороховича, професора Нью-Йоркського університету (Lehman College, The City University of New York (CUNY, USA) на актуальну тему «Наукове дослідження: міфи та реальність».

         Слід зазначити, що Ю. Горохович не лише вчений-теоретик, а і науковець-практик, за плечима якого численні експедиції у найвіддаленіші куточки світу. Професор Ю. Горохович поділився власним досвідом організації та проведення наукових географічних досліджень у різних регіонах земної кулі – Північній Америці (Гренландія, Аляска, Гудзон), Центральній Америці (Гватемала, Гондурас), Східній Африці (Уганда), Середземномор’ї (Кріт), Причорномор’ї. Було розкрито бачення професором Ю. Гороховичем ефективного алгоритму дій під час організації геоекологічних досліджень. На прикладі дослідження «Про взаємозв’язок розподілу зсувів і циркуляції буревіїв у Центральній Америці», безпосереднім організатором якого виступав професор Ю. Горохович, було продемонстровано ефективність комплексного підходу до вивчення природних ризиків і небезпек.

         Аудиторію особливо зацікавили приклади використання космічних знімків земної поверхні в процесі геоекологічних досліджень, особливості обробки просторових даних з використанням сучасних методів, у тому числі геоінформаційних технологій. Актуальними і корисними були і поради американського професора щодо процедури опублікування результатів наукових досліджень у авторитетних цитованих виданнях (Scopus, Veb of Sciense).

Отримані під час онлайн-лекції знання знадобляться студентами при вивченні дисциплін «Основи наукових досліджень», «Геологія», «Геоекологія»,  «Геоморфологія», «Метеорологія»», «Геоінформаційні системи і технології», під час проходження навчальних географічних практик, при написанні курсових та кваліфікаційних робіт з географії.

Викладачі ж кафедри географії та геоекології отриманий досвід зможуть застосувати під час організації власних наукових досліджень, роботі з різноманітними джерелами просторової інформації, підготовці та написанні наукових публікацій.

Висловлюємо щиру подяку професору Ю. Гороховичу за цікаву і корисну лекцію, проведену на високому професійному рівні, та надіємось на подальшу співпрацю! А доценту В.М. Вовку – подяку за організацію даної зустрічі.