fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Архів новин природничо-географічного факультету

Геоморфологічна експедиція географів ЦДПУ ім. Володимира Винниченка на території межиріччя Дніпро-Молочна

У перші дні жовтня професором кафедри географії та геоекології А. І. Кривульченком була організована наукова експедиція до межиріччя Дніпро – Молочна з метою дослідження подових та псамітових (піщаних) ландшафтів. В експедиції взяли участь студенти-магістри спеціальності «Географія».

Маршрут експедиції, протяжністю 890 км, пролягав територією Олешківських пісків у межах Козаче-Лагерської та Каховської піщаних арен, а також лесового плато між Дніпром і Перекопською затокою Чорного моря. Ключовими об’єктами досліджень слугували поди (Горяжева, Домузгла, Бабенківський, Інгіз, Чорна Долина, Зелений) і подо-лимани (Гаврилівський) лесового плато та улоговини Козаче-Лагерської арени й бугристі піски Каховської арени. У ході експедиції були відібрані проби грунту в днищах подів, а в межах арен - проби піщаного матеріалу для мікроморфологічного й мікротекстурного аналізів піщаних зерен.

Результати проведених досліджень можуть бути засадою для чіткого розуміння давніх катастрофічних флювіальних процесів, що обумовлювалися інтенсивним таненням льодовиків із відповідним утворенням прохідних долин Тясмин - Інгулець, Інгулець – Інгул, Лівобережжя Дніпра в районі Самари  – район р. Конка та піщаних масивів півдня України (Олешківські піски, піски в районі Запорізької АЕС).