fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

Архів новин природничо-географічного факультету

Фахівці КЗ «Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді» провели для студентів-географів ЦДПУ імені Володимира Винниченка практичні заняття

13 жовтня 2020 року студенти, які навчаються за освітніми програмами «Середня освіта (географія) та краєзнавчо-туристична робота» і «Середня освіта (географія та мова і література (англійська)» відвідали комунальний заклад «Кіровоградський обласний центр туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді» (КЗ «КОЦТКЕУМ»). Директор центру Лісота Андрій Андрійович – випускник кафедри географії та геоекології ЦДПУ імені Володимира Винниченка, відомий мандрівник, альпініст, підкорювач  багатьох вершин світу, один із популяризаторів туристсько-краєзнавчої діяльності серед учнівської молоді в області.

         Андрій Андрійович детально розповів студентам-географам про основні напрями роботи закладу: туристсько-спортивну діяльність, краєзнавчі дослідження, національно-патріотичне виховання молоді. Була розкрита організаційно-територіальна структура центру, висвітлені методичні аспекти роботи гуртків зі скелелазіння, велосипедного, спортивного та пішохідного туризму, спортивного орієнтування, географічного краєзнавства, окреслені перспективи розвитку закладу, його кадровий потенціал, вимоги до працівників, оглянуто експозицію краєзнавчого музею, відкриття якого заплановано до кінця року.

         Методист центру, керівник гуртка зі спортивного туризму, випускник освітньо-професійної програми «Середня освіта (географія) та краєзнавчо-туристична робота» ЦДПУ ім. В. Винниченка Назаренко Данило Юрійович та інструктор з туризму Конюх Юрій Миколайович продемонстрували студентам основне і спеціальне туристське спорядження, розповіли про вимоги до нього, призначення і особливості безпечного використання. Студенти працювали з різним туристським спорядженням, спробували свої сили на скеледромі.

         Отримані під час практичних занять в центрі знання та набуті навички можуть бути використані студентами під час вивчення дисциплін «Краєзнавство і туризм», «Основи туризму», «Методика організації краєзнавчо-туристичної роботи», «Екскурсознавство і музеєзнавство», «Розробка та організація туристських маршрутів і турів» проходженні туристичної практики, підготовки курсового проєкту з методики організації краєзнавчо-туристичної роботи.

         Слід зазначити, що Андрій Андрійович Лісота вже багато років співпрацює з кафедрою географії та геоекології ЦДПУ ім. В. Винниченка в якості роботодавця та професіонала-практика, який ділиться своїм неоціненним досвідом зі студентами та викладачами, зокрема під час навчальних практик, бере участь в державній атестації студентів.

Підтвердженням високого рівня якості освітнього процесу на кафедрі географії та геоекології ЦДПУ ім. В. Винниченка є те, що випускники кафедри нині очолюють провідний туристсько-краєзнавчий заклад в області, успішно працюють керівниками гуртків та методистами центру.

         Висловлюємо щиру вдячність Андрію Андрійовичу Лісоті, Данилові Юрійовичу Назаренку, Юрію Миколайовичу Конюху та іншим працівникам центру за плідну співпрацю, змістовні бесіди, цікаві практичні заняття, а студенту Сергію Колодію за допомогу в організації зустрічі.