lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

Не неволі син

З 1 листопада в читальному залі філологічних дисциплін бібліотеки університету експонується книжкова виставка, яка присвячена Маркіяну Шашкевичу – видатному письменнику, палкому патріоту України, одному із творців першої книжки українською мовою «Русалка Дністровая» та першої на Україні «Читанки для дітачок…».

Матеріали виставки розкривають невідомі і маловідомі сторінки подвижницької діяльності на ниві національного відродження «Руської трійці», провідником якої був Маркіян Шашкевич.

Важко проникнути в «лабораторію» справжнього митця, відчути, зрозуміти тонкощі його ремесла й побачити крилатий лет натхненної фантазії. Допитливий читач, перегортаючи сторінки творів письменника, душею відчує оригінальність його поезії, її індивідуальний і суб’єктивний характер.

Літературно-критичні дослідження, які представлені до уваги користувачів, висвітлюють величну постать М. Шашкевича як реформатора, що підніс народну мову до гідності культурних мов і започаткував нову літературну добу на Галичині.

Шашкевичівські ювілеї святкують у всьому світі – Європі, США, Канаді, Бразилії, Аргентині, Австраліі. Експозиція містить науковий доробок з шашкевичезнавства української діаспори в Канаді.

Мета експозиції – переконати небайдужого читача, що українська мова, відродженню якої поет присвятив коротке своє життя, повинна бути суверенною і соборною на рідній землі!

Переглянути виставку запрошуються науковці, викладачі, аспіранти і студенти, всі, хто цікавиться витоками української літературної мови.