lib_logo

Бібліотека ЦДУ ім. В.Винниченка

До 210-річчя від Дня народження Тараса Григоровича Шевченка розгорнута книжкова виставка «Раз добром нагріте серце вік не прохолоне»

До 210-річчя від Дня народження Тараса Григоровича Шевченка розгорнута книжкова виставка «Раз добром нагріте серце вік не прохолоне»

9 березня ми відзначаємо 210-річчя від дня народження Тараса Григоровича Шевченка - українського поета, прозаїка, драматурга, художника, громадського діяча.

Тарас Григорович Шевченко – велика і невмируща слава українського народу. В особі Шевченка український народ ніби злив свої найкращі духовні сили та обрав його співцем своєї історичної слави та соціальної недолі, власних сподівань і прагнень.

На виставці докладно і повно висвітлюється особиста доля, творча діяльність, духовне зростання Т. Г. Шевченка. На ній представлені монографії Є. П. Кирилюка, К. П. Дорошенка, Г. Я. Неділька, П. Зайцева, І. О. Дзеверіна, П. М. Федченка, А. І. Костенка, Ж. Т. Ляхова та інших.

Ґрунтовні дослідження світогляду Т. Г. Шевченка презентують монографії П. М. Кралюка, О. Забужко, О. М. Шліпушко, М. І. Марченка, І. О. Гуржія, О. М. Кравця, І. Д. Нестеренка, Є. С. Шабліовського та інших

Виставка презентує монографії І. І. Пільгука, Ю. О. Івакіна, В. Л. Смілянської, О. Слоньовської, М. Шевченківа, Т. Салиги, О. Ткачука, Р. Товкайла, в яких розкривається романтизм, образність, стиль поезії, творчі методи та поетика творів Т. Г. Шевченка.

В книжках відомого літературознавця Г. Д. Клочека «Поетика візуальності Тараса Шевченка», «Шевченкове слово: Спроби наближення», «Поезія Тараса Шевченка: сучасна інтерпретація» автор хоче наблизитись до розуміння природи геніального обдарування Т.Г. Шевченка, та із застосуванням новітніх методів аналізу ґрунтовно досліджує окремі його поетичні твори.

Також виставка розкриває літературну та художню спадщину Тараса Шевченка. Пам’ять про поета вшановують не лише в Україні, а й в усьому світі. Нехай посвятою буде відданість безсмертному генію українського народу, свідомість продовження його людського і творчого подвигу в ім’я вільної, незалежної, демократичної України.

Запропонована виставка буде цікавою для філологів, літераторів, етнографів, музикантів, художників, всіх, хто цікавиться творчістю Великого Кобзаря.

Рубрики виставки:

  • Біографія поета.
  • Погляди на:
    хід історичного процесу,
    соціально-філософські, суспільні, державні,
    патріотичні погляди,
    мистецтво і художню творчість,
    релігійність.
  • Наукові дослідження та публікації,
    літературно-критичні статті.
  • Мова творів Тараса Шевченка.
  • Шевченко – художник.
  • Шевченко в театрі, на екрані, в музиці.
  • Шевченківські місця в Україні.
  • Літопис шани та любові.