Конкурси і вакансії

Студенти і викладачі відвідали презентацію книжки Олени Прібиткової «Подих війни»

Студенти і викладачі відвідали презентацію книжки Олени Прібиткової «Подих війни»

У вівторок, 14 травня 2024 року, в бібліотеці Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка відбулася зустріч студентів факультету української філології,  іноземних мов та соціальних комунікацій із неординарною особистістю —  адвокатесою, підполковником міліції у відставці, волонтеркою Оленою Прібитковою.

Висока міра емпатії, небайдужість, відчуття справедливості завжди визначали її життєву позицію. А ворожі обстріли Харкова, який після народження у Львові, життя у Кропивницькому, став рідним,  біль, горе, поневіряння вимушених переселенців, з одного боку, і стійкість та сила духу  українців на фронті й у тилу, з іншого,  дали неподоланний імпульс до творчості. Чи не щодня з'являлися вірші, які склали поетичну історію великого вторгнення і Великого протистояння — збірку «Подих війни». Високоемоційний ліро-епос, в основі якого власні роздуми щодо передумов і перебігу війни, злодіяння росіян, звитяга й самовідданість захисників — все це у віршах, які наснажено читала авторка. Знайшлося місце в збірці й сатирі, позаяк гумор — найпотужніша зброя психіки для захисту від горя й люті, що супроводжують українців уже не один рік.

Студенти мали нагоду дізнатися історію створення збірки, яка побачила світ у лютому 2024 року, зануритися в різноплановий обшир поезії авторки. Олена Прібиткова представила значимі етапи нового витка російсько-української війни задля досягнення катарсису через перепрожиття й очищення.

Лунали вірші українською та англійською мовами, адже важливо розповідати цю історію всьому світу. Завдячуємо поетесі за глибокий і проникливий досвід мистецької рецепції війни.

Доктор філологічних наук, професор кафедри української філології та журналістики Сергій Михида