fizmat_logo

Факультет математики, природничих наук та технологій

ПОЄДНАННЯ НАУКИ І ПРАКТИКИ

20 вересня 35 група природничо-географічного факультету під керівництвом старшого викладача Казначєєвої М.С. вирушила на екскурсію до Кіровоградської державної сільськогосподарської дослідної станції НААН (с.Созонівка). 

«Це була одна з найцікавіших екскурсій, яка значно поповнила наш багаж знань. Ми отрималивеличезну кількість нових вражень та цікавої інформації!» - діляться враженнями студенти.

«Нам пощастило відвідати науково-практичний семінар, який відбувався цього дня прямо на дослідному полігоні, де нас особисто зустрів доректор Кіровоградської ДСГДСк.с.-г.н. Ігор Миколайович Семеняка. Ігор Миколайович захопливо розповів історію створення та діяльності дослідної станції, її сучасний стан та напрямки роботи. Ми дізналися що Кіровоградська ДСГДС НААН виробляє та реалізує високоякісне насіння 14 с.-г. культур 55 сортів та гібридіврізних селекційних центрів системи НААН. Ми пишаємось тим, що в нашій області на такому рівні розвивається селекційна ліяльність, адже інтелектуальною власністюКіровоградської ДСГДС є  19 сортів рослин: (7 сортів сої, 6 сорти ярого ячменю, 5 сортів еспарцету, 1 сорти коріандру) та  2 типи порід ВРХ молочного і м’ясного напрямку використання.

Було надзвичайно приємно дізнатися і про нагороди колективу КДСГДС за досягнення у галузі рослинництва і тваринництва, серед яких медалі, дипломи та почесна відзнака “Честь і слава Кіровоградщини”.

Крокуючи дослідним полігоном, ми звернули увагу на величезне різноманіття сортів кукурудзи,  соняшника та сої, маркованих спеціальними табличками з відпрвідними підписами. Ігор Миколайович, як досвідчений науковець-селекціонер розповів нам про особливості і цікавинки кожного сорту та сприяв тому, щоб спеціально для нас продемонстрували роботу справжньої мобільної агролабораторії, що відбирала проби грунту для аналізу.

Надалі екскурсію проводила завідувач лабораторії маркетингу, економічного аналізу та захисту інтелектуальної власності к.с.-г.н Соколовська Ірина Миколаївна, яка познайомила нас з роботою лабораторій станції. Так, вимірювальна лабораторія, під керівництвом Коршунової Юлії Володимирівни, вразила нас різноманітністю приладів та методик аналізу урожаю, сировини та грунту; влабораторії біоадаптивних технологій в АПВ ми побачили як вирощують картоплю з пробірок; у лабораторії селекції і насінництва зернових і технічних культурІщенко Віталій Анатолійовичзвернув нашу увагу на величезне різноманіття  «плодів селекційної діяльності» акуратно та живописно зібраних у колекційні снопи. Загалом ми пізнали багато захопливої та корисної інформації з нашого фаху. Екскурсія дала нам можливість побачити як наука, яка поєднується з практикою в лабораторіях, реально втілюється та дає свої плоди на полігонах.І, найголовніше: ми дізнались, що, маючи біологічну освіту, можемо в майбутньому працювати на станціях такого типу. Думаю це додасть нам натхнення і завзятості у навчанні!»