Онлайн-курси HELP для юристів на платформі електронного навчання HELP Ради Європи

Онлайн-курси HELP для юристів на платформі електронного навчання HELP Ради Європи

18 червня 2024 року на платформі Zoom Комісією з питань юридичної освіти та обізнаності спільно з Проєктом Ради Європи «HELP (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни» презентовано Стратегію впровадження онлайн-курсів Ради Європи HELP до освітнього процесу закладів вищої освіти України.

Що таке онлайн-курси HELP?

Онлайн-курси HELP для юристів надають можливість доповнити існуючі на Освітніх програмах університету обов’язкові освітні компоненти та компоненти за вибором здобувача освіти. Учасники освітнього процесу зможуть пройти неформальне но-лайн навчання за 54 курсами, 32 з яких розроблені українською мовою. Курси, які розроблені англійською мовою забезпечують реалізацію практичного використання фахової іноземної мови. Навчання за курсами надає можливість організувати гнучку освіту для індивідуалізації освітнього процесу.

Як можна використовувати курси HELP?

Курси HELP можуть бути використані в закладах вищої освіти як додатковий інструмент для доповнення освітніх програм для студентів, насамперед, юридичних спеціальностей.

З яких компонентів складається система HELP?

Система HELP складається наступних трьох компонентів:

  1. Мережа
  2. Курси
  3. Методологія навчання

Які формати курсів HELP доступні?

Курси HELP доступні у двох форматах юристам-практикам та здобувачам юридичної освіти:

  • курси для самостійного навчання (через безкоштовний необмежений доступ на платформі HELP);
  • курси з тьюторами в групах, організованих університетами чи національними тренінговими установами.

Які переваги використання курсів HELP?

Методологія HELP та використання самостійного чи організованого (у групах) навчання враховують брак часу, із яким представники юридичних професій стикаються у повсякденній роботі. Перевага методології HELP полягає у відповідності спеціальним вимогам аудиторії, індивідуальному темпі навчання та орієнтації на визначені цілі кожного з курсів. Це надає гнучкість і практичну результативність для мотивованих учасників навчання.

Як викладачу пройти навчання на тренінгу для тренерів/тьюторів HELP?

Для ефективного використання курсів HELP в освітньому процесі, створення адаптованих до потреб освітньої програми версій курсів, отримання системної підтримки від Секретаріату HELP, викладач має успішно пройти безкоштовне навчання на тренігу для тренерів/тьюторів HELP.

Як дізнатися про наступну сесію підготовки тьюторів HELP?

Зацікавлені викладачі мають проконсультуватись із Секретаріатом HELP, щоб дізнатись, коли можна буде приєднатись до наступної сесії підготовки тьюторів і стати сертифікованим тьютором HELP.

Чи можу я пройти курс HELP без тьютора?

Більшість курсів HELP перекладені мовами країн-членів Ради Європи. Ці курси доступні для самостійного навчання, що дозволяє студентам та фахівцям у сфері права проходити їх за власним графіком, без участі тьюторів або обмежень за часом.

Яка відмінність між курсами самостійного навчання та курсами з тьюторами?

Основна відмінність між курсами самостійного навчання та курсами з тьюторами полягає в тому, що в перших відсутнє керівництво національного тьютора, не встановлені конкретні терміни для початку та завершення курсу чи обмеження за часом для виконання завдань. Це надає учасникам свободу проходження курсу у власному ритмі, використовуючи інструменти самооцінювання на платформі.

Переваги курсів HELP для навчання юристів

  • Широкий спектр тем: Курси HELP охоплюють широкий спектр тем у галузі прав людини та європейських стандартів, що робить їх цінним ресурсом для доповнення існуючих навчальних дисциплін Освітніх програм.
  • Гнучкість: Курси доступні у двох форматах: для самостійного навчання та з тьюторами, що дає викладачам та студентам можливість вибрати формат, який найкраще відповідає їхнім потребам.
  • Практична спрямованість: Курси HELP розроблені таким чином, щоб допомогти юристам застосовувати знання та навички з прав людини у своїй роботі.
  • Доступність: Курси HELP є безкоштовними та доступними для всіх зареєстрованих користувачів платформи електронного навчання HELP.

Можливості використання курсів HELP у ЦДУ ім. В. Винниченка:

  • Додаткові курси: Курси HELP можуть бути використані як додаткові курси до існуючих навчальних програм з права.
  • Спеціалізовані програми: З курсів HELP можна скласти спеціалізовані навчальні програми з прав людини.
  • Професійний розвиток: Курси HELP можуть бути використані для професійного розвитку викладачів та юристів.
  • Громадська просвіта: Курси HELP можуть бути використані для підвищення обізнаності про права людини серед студентів та громадськості.

Як розпочати роботу з курсами HELP:

  • Зареєструйтесь на платформі електронного навчання HELP: https://www.coe.int/en/web/help/help-training-platform
  • Перегляньте каталог курсів: https://www.coe.int/en/web/help/help-training-platform
  • Оберіть курс, який вас цікавить: Ви можете обирати курси за мовою, темою та рівнем складності.
  • Зареєструйтесь на курс: Після того, як ви оберете курс, ви можете зареєструватися на нього, натиснувши кнопку "Зареєструватися".
  • Пройдіть курс: Після реєстрації ви отримаєте доступ до навчальних матеріалів курсу. Ви можете проходити курс у власному темпі.
  • Отримайте сертифікат: Після успішного завершення курсу ви отримаєте безкредитний сертифікат.

Корисні посилання:

Ми впевнені, що онлайн-курси HELP стануть цінним ресурсом для всіх учасників освітнього процесу, які прагнуть забезпечити якісну освіту в сфері прав людини.

Інформацію надано відділом забезпечення якості та цифрового супроводу освіти