Accessibility Tools

Ольга Кирилюк про популяризацію української мови: результати зустрічі університетських мовних уповноважених

Ольга Кирилюк про популяризацію української мови: результати зустрічі університетських мовних уповноважених

Завідувач кафедри української філології та журналістики Ольга Кирилюк 23 жовтня 2024 року взяла участь у зустрічі університетських мовних уповноважених до Дня української писемности та мови.

З прийдешнім Днем української писемности та мови учасників заходу привітав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Ольга Кирилюк поінформувала про дотримання норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» в Центральноукраїнському державному університеті імені Володимира Винниченка. Розказала про роботу, яка постійно ведеться в університеті щодо популяризації української мови, історії, культури.

Зокрема:

  1. Спільно з ОДА започатковано безкоштовні курси вивчення української мови для внутрішньо переміщених осіб та всіх охочих жителів міста Кропивницького та області.
  2. Започатковано вибіркову дисципліну для студентів бакалаврату «Лінгвістика впливу» з метою пояснення особливостей використання мови і мовного питання зокрема в інформаційній війні: вивчення маніпулятивних наративів, їх розпізнавання та вироблення навичок протистояння ворожому впливу.
  3. Організовано низку заходів популяризації української культури, зокрема вечорів пам’яті українського композитора Володимира Івасюка, перегляд (з подальшим обговоренням) фільму «Тіні забутих предків» до сторіччя його режисера Сергія Параджанова.
  4. Започатковано традиційні онлайн-балачки з актуальних тем розвитку української мови на сучасному етапі, до яких доєднуються всі охочі з регіонів України та інших країн.
  5. Організація низки екскурсій для студентів щодо популяризації українськоцентричного контексту історії міста Кропивницького та його бренду – першого професійного українського театру і його корифеїв, зокрема Марка Кропивницького.
  6. Також проведено екскурсію «Імена на мапі міста», присвячену ознайомленню студентів з історіями важливих для України постатей, на честь яких названо вулиці в межах декомунізаційних та деколонізаційних перейменувальних процесів. Особливу увагу приділено борцям за українську незалежність: учасникам бою під Крутами, героям Революції гідности й сучасної російсько-української війни.

Своєю роботою щодо популяризації української мови, історії та культури поділилися представники інших університетів України. За результатами зустрічі учасники заходу домовилися втілити ідею створення Ліги студентських мовних омбудсменів.

Кафедра української філології та журналістики