Science

Викладач факультету філології та журналістики Роман Базака став лауреатом обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова

Викладач факультету філології та журналістики Роман Базака став лауреатом обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова

Традиційно 18 травня, у Міжнародний день музеїв, в Кіровоградському обласному краєзнавчому музеї відбулося нагородження лауреатів обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова – іменної премії на відзначення досягнень в галузі вивчення та популяризації історії й культури Кіровоградщини.

Лауреатами обласної краєзнавчої премії імені Володимира Ястребова у 2021 році стали:

– у номінації «Наукові дослідження з історії та етнографії краю»Базака Роман Вікторович – за книгу «Преса Кіровоградщини 1874-1921 роки: історико-функціональний аспект, типологічна характеристика»;

– у номінації «Краєзнавчі розвідки з історії міст і сіл області»Васильченко Володимир Георгійович – за книгу «Капітанівка: історія містечка, селища»;

– у номінації «Популяризація історико-культурної та природничої спадщини краю, розвиток музейної справи»Голобородько Віктор Валентинович – за книгу «Олександрія. Історія Задніпров'я».

Виконуючий обов'язки голови ОДА Валерій Жалдак та голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга нагородили лауреатів статуетками «Степовий орел» та вручили премії.

«Я мріяв про «Степового орла» ще з 2011 року, – розповідає Роман Базака, – коли почав працювати над своїм дисертаційним дослідженням і помітив, що автори найсолідніших краєзнавчих праць є лауреатами премії Ястебова. Хотілося й мені зробити якийсь ґрунтовний внесок у дослідження історії краю. На початку 2021 року мені запропонували подати книгу на премію, але зовсім не вірив у перемогу. А вже сьогодні – мені вручили премію, і мрія здійснилася.

Я хотів написати цікаву книгу, щоб її читали не тільки науковці, а й пересічні громадяни. Переді мною стояла мета – комплексно дослідити історію преси Кіровоградщини, починаючи від першого видання 1874 року і до 1921 року (становлення однопартійної радянської системи). Я описував передумови зародження, особливості розвитку, функціональні та типологічні особливості преси краю. У книзі три розділи: перший – науковий, у якому детально описуються дослідницькі шляхи, другий – історія журналістики від 1874 і до 1917 року і третій – преса 1917-1921 років, військові та політичні видання».

Для довідки:

Премія присуджується щороку на конкурсній основі за кращі науково-дослідницькі, науково-популяризаторські роботи з питань історії, культури та природи Кіровоградщини, а також музейним установам, працівникам музейних установ за особистий внесок у розвиток музейної справи.

Премія присуджується у трьох номінаціях:

– наукові дослідження з історії та етнографії краю;
– краєзнавчі розвідки з історії міст і сіл області;
– популяризація історико-культурної та природничої спадщини краю, розвиток музейної справи.

Підготувала студентка факультету філології та журналістики
Христина Ковалевська