Легендарні постаті Університету

ЗАВІНА ВІТАЛІЙ ІВАНОВИЧ (1959–2011 рр.)

ЗАВІНА ВІТАЛІЙ ІВАНОВИЧ (1959–2011 рр.)

Віталій Іванович Завіна народився 12 травня 1959 року у місті Кіровограді. У 1976 році закінчив середню школу №34. Навчався за спеціальністю “Педагогіка і методика початкового навчання” у Кіровоградському державному педагогічному інституті ім. О. С. Пушкіна. Навчання на педагогічному факультеті студент Віталій Завіна поєднував із педагогічною діяльністю як керівник гуртка бального танцю Кіровоградського обласного Палацу піонерів та школярів, а на випускному курсі – як учитель початкових класів Созонівської середньої школи у Кіровоградській області. Подальша педагогічна діяльність вчителя початкових класів Віталія Івановича була відзначена у 1986 році премією комсомолу України ім. М. Островського.

Наукові інтереси Віталія Івановича зосереджувалися навколо підготовки вчителів початкової школи, підвищення ефективності їхньої роботи. У 1996 році він захистив кандидатську дисертацію на тему «Формування готовності майбутніх учителів початкових класів до організації контролю за навчальною діяльністю школярів».

Віталій Іванович вдало поєднував навчально-методичну та наукову діяльність з адміністративною роботою: з 1997 року виконував обов'язки заступника декана педагогічного факультету, а з 1998 року – декана цього факультету. Багато уваги Віталій Іванович приділяв розширенню спеціальностей та спеціалізацій на психолого-педагогічному факультеті. Під його керівництвом у 1998 році відкрито спеціальність “Хореографія та іноземна мова”, до спеціальності “Початкова освіта” додається спеціалізація “Дошкільне виховання”, у 1999 році “Образотворче мистецтво” стає самостійною спеціальністю, у 2001 році відкривається спеціальність “Соціальна педагогіка” із додатковою спеціальністю “Практична психологія”, а у 2002 році – “Практична психологія” з додатковою спеціальністю “Соціальна педагогіка” та “Початкове навчання” зі спеціалізацією “Іноземна мова”. З відкриттям спеціальності “Соціальна педагогіка” Віталій Іванович приступив до розробки та викладання нових для нього навчальних дисциплін “Соціальна педагогіка” і “Теорія та методика соціально-педагогічної роботи”.

f2Віталій Іванович у своїй адміністративній роботі декана продовжував традиції демократичного управління, успішного формування професійного кадрового забезпечення. Різносторонність наукових та професійних інтересів декана сприяла активному залученню студентів до різноманітної позааудиторної роботи, формуванню здатності до організації майбутніми фахівцями позакласної та позашкільної виховної роботи.

Протягом 2003–2010 років Віталій Завіна працював на посаді першого проректора, а 2010–2011 років – ректора Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Як перший проректор та ректор університету Віталій Іванович постійно дбав про впровадження в навчальний процес новітніх освітніх технологій, значну увагу приділяв зміцненню матеріально-технічної бази, морального клімату колективу університету, відкриттю нових спеціальностей та їх акредитації. Віталій Іванович вирізнявся міцним і справжнім характером, творчою ініціативою, сучасним мисленням, здатністю оперативно приймати обґрунтовані рішення. Він умів спрямувати зусилля колективу університету на модернізацію системи освіти, на створення здорового мікроклімату й порядку.

Працюючи на посадах першого проректора та ректора, Віталій Завіна продовжував займатись наукової роботою. Результатом його цілеспрямованої та наполегливої роботи у цьому напрямку стали понад 100 наукових, навчальних та навчально-методичних праць, серед яких написані у співавторстві навчальні посібники з грифом Міністерства освіти і науки України: “Контроль за навчальною діяльністю молодших школярів”, “Педагогічна культура викладача вищої школи”, “Психолого-педагогічна діагностика”, “Корекційний вплив сучасних оздоровчих систем та народних методів лікування на поліпшення здоров'я”. Віталієм Івановичем заснована наукова школа “Система формування пізнавальної компетентності вчителів початкових класів”, а під його керівництвом захистили дисертації 5 аспірантів. У 2006 році йому було присвоєне вчене звання професора кафедри педагогіки початкової освіти та соціальної педагогіки. Крім того, він був членом спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських дисертацій у Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка.

В. І. Завіна завжди брав активну участь у громадському житті міста Кіровограда та області: був членом колегії управління освіти та науки Кіровоградської обласної державної адміністрації, членом комісії з присудження обласної педагогічної премії імені В. О. Сухомлинського, комісії з питань геральдики та топонімістики, депутатом Кіровоградської міської ради (членом постійної депутатської комісії з питань освіти, культури, спорту та молодіжної політики).

При всій своїй активності та зайнятості Віталій Іванович не полишав свого юнацького захоплення – бальних танців. У 1991 році він став членом президії Федерації спортивного танцю України і президентом Федерації спортивного танцю Кіровоградської області та зайняв посаду художнього керівника народного самодіяльного ансамблю бального танцю “Конвалія”, який неодноразово ставав лауреатом Всеукраїнських оглядів художньої самодіяльності (1997, 1999, 2001, 2003 рр.). Усі ці роки склад колективу активно поповнювався за рахунок молодого покоління випускників мистецького факультету, кількість учасників ансамблю наближалася до 100.

Педагогічна, науково-педагогічна, адміністративна робота належним чином відзначена відомчими та державними нагородами: Почесні грамоти Кіровоградської міської ради, Почесна грамота обласної державної адміністрації, Почесна грамота Президії профспілок України, Почесна грамота Міністерства освіти і науки України, знак Міністерства освіти і науки України “Відмінник освіти України”, Почесна грамота та пам'ятний знак Кабінету Міністрів України, відзнаки Кіровоградської міської ради “За заслуги” І та ІІ ступенів, орден “За заслуги” ІІІ ступеня, медаль Національної академії педагогічних наук “К. Д. Ушинський”, обласна педагогічна премія імені В. О. Сухомлинського, почесне звання “Заслужений працівник культури України”.

Життєвий шлях Віталія Івановича – зразок людської гідності, добропорядності, уміння толерантно працювати з людьми.

Надзвичайно наполегливий, енергійний – його діяльна натура завжди штовхала його вперед, до нових цілей і звершень. При цьому він завжди залишався уважним і чуйним до людей. Його кабінет завжди був відкритий для друзів і колег, а серце – для співчуття та підтримки тим, хто цього потребував. Його доброта, шляхетність, готовність допомогти, толерантність та високий професіоналізм, талановитість і принциповість назавжди залишаться у пам'яті і серцях тих, хто мав честь жити і працювати поруч з ним. Усі, хто знав Віталія Івановича, любили й поважали його за чуйне ставлення людей, безмежну душевну щедрість, мудрість і оптимізм. У пам'яті людей він залишається авторитетним, досвідченим і висококваліфікованим педагогом, мудрим керівником та великим життєлюбом.

f4

Перший проректор університету, Віталій Іванович Завіна у своєму кабінеті, 2010 рік.

 

f3

Кафедра педагогіки початкової освіти та соціальної педагогіки, 2008 рік.
Стоять: В.І. Завіна, Н.М. Андросова, С.В. Омельяненко, О.М. Ткаченко, А.Б. Рацул,Т.О. Прибора, А.Г. Сафонова.
Сидять: М.С.Доннік, Т.Я.Довга, С.Г. Мельничук, Н.В. Тарапака, Т.А. Шарапова, Т.О. Кравцова

 

f5

Віталій Іванович Завіна у мантії почесного професора під час закордонного візиту, Німеччина, 2009 рік.

 

f6

Кафедра педагогіки початкової освіти та соціальної педагогіки, 2010 рік.
Стоять: С.В. Омельяненко, І.О. Шишова, О.М. Ткаченко, О.С. Радул, Н.В. Тарапака, В.І. Завіна, Т.О. Прибора, О.А. Рацул, М.С. Доннік, Н.М. Андросова, Т.О. Кравцова.
Сидять: А.Г. Сафонова, Т.Я. Довга, А.Б. Рацул, Т.А. Шарапова, С.Г. Мельничук, І.Г. Баранюк.