UNIVERSITY NEWS

Про незвичних студентів у ЦДПУ

Про незвичних студентів у ЦДПУ

“Anyone who stops learning is old, whether at twenty or eighty.
Anyone who keeps learning stays young. The greatest thing in life is to keep your mind young.”
Henry Ford

Як відомо, Ліцензований Мовний Центр пропонує курси вивчення з англійської та німецької мови для різних вікових груп та за різними рівнями.

Ми працювали з працівниками банків, державних служб, промислових підприємств та медичних закладів, школярами та студентами. Але, як виявилось, викладачі Центру отримали змогу вдосконалювати професійні навички у новому напрямку. У жовтні 2017 року до Ліцензованого Мовного Центру факультету іноземних мов звернулась голова громадської організації «Університет Третій Вік – Натхнення» Познякова Фаїна Іллівна. Слухачі цього незвичного Університету, а саме люди поважного віку, більшість з яких вже давно знаходиться на заслуженому відпочинку, розпочали співпрацю з Центральноукраїнським педагогічним університетом, і радо відвідували заняття з практичної психології, комп’ютерної грамоти та хореографії. Але цього вельмишановним студентам було недостатньо. Багато хто з них часто подорожує, має родичів та друзів за кордоном, або просто має давню мрію опанувати іноземну мову. Тому й звернулась пані голова до нас по допомогу. І почалось…

Щотижня факультет іноземних мов заповнюють більше 80 натхненних слухачів, які завзято ламають граніт науки, одночасно гартуючи і нас, викладачів, і дисциплінуючи студентів «першого віку». На жаль, не на користь останніх буде порівняння у старанності та завзятості до навчання. Ані неробочий ліфт, ані передсвяткова метушня чи негода не стають на заваді нашим поважним «студентам». Головною причиною незадоволення наших «натхненників» є лише недостатня кількість занять та мала кількість домашніх завдань.

Заняття з англійської та німецької мови проводять студенти-магістри, для котрих така практика також є безцінним досвідом, адже робота з кожною віковою групою має свої особливості, а в цьому випадку ми маємо вік, багатий життєвий досвід, належність до різних професій та інше. Проте викладачі «натхненників» - справжні сміливці, тому що заняття з нашими слухачами непрості, і вимоги у студентів до викладачів високі.

Наталя Грицюк, викладач з англійської мови:

«По-перше, дуже важливо практикувати викладання мови, адже практики під час мого навчання замало,тому це гарна можливість спробувати себе у ролі викладача та почути відгуки, враження, рекомендації про свої методи викладання, які студенти висловлювали за власним бажанням після пар. Також викладання дає змогу навчитись пояснювати навчальний матеріал, адже для вчителя не достатньо лише знати матеріал, важливо вміти пояснити та передати студентам так, аби він був зрозумілим, тому для цього я використовувала різні інтерактивні, візуальні методи та засоби, які б спростили навчання студентів.

По-друге, це гарний досвід спілкування з дорослими людьми, адже навчальний процес – це двосторонній процес, адже чомусь я навчаю студентів, а дечому я навчаюсь від них. Іноді досить цікаво послухати різноманітні думки різних людей з приводу будь - якого питання, тому на початку пари я завжди готувала для студентів або провокативне питання, або неординарну цитату англійською мовою, аби студенти змогли висловити критично помислити та виразити свої думки.

По-третє, робота зі студентами особливо III віку допомагає бути більш впевненою у собі, тому що вони можуть ставити будь – які питання з теми чи не з теми, або навіть провокативного характеру, на які хочуть отримати відповіді, тому я не маю права розгубитись, я повинна дати впевнену та чітку відповідь, яку вони потребують.

Наостанок, хочу додати, що робота зі студентами III віку натхнення дала мені неоціненний досвід у сфері викладання та спілкування з людьми, тому я б із задоволенням працювала з такими студентами і надалі»

Як відмічають наші викладачі, студенти Університету Третього Віку додали факультету певного колориту та енергетики, адже посоромиться студент-першокурсник демонструвати небажання йти на заняття, коли його просто зносить хвилею жвавих «натхненників», які практично в декілька стрибків долають сходи та атакують ліфт, аби швидше потрапити на заняття з англійської та німецької мов.

Серед слухачів Університету є колишні та ще працюючі юристи, економісти, вчителі, інженери, лікарі. Всі вони мають купу повсякденних турбот, але їхній життєвий запал та небажання зупинятись є яскравим прикладом для наслідування для сучасної молоді. «Яка різниця, скільки вам років? Якщо ще хочеться любити, веселитися і знаходити нове в житті - це молодість" – так говорить студент німецької групи, котрий вже давно відсвяткував свій 75 день народження.

Юлія Верещак
ЛМЦ факультет іноземних мов

Інформацію надано факультетом іноземних мов