UNIVERSITY NEWS

Спортивна мапа Кропивницького: успішний досвід соціального картування

Минулого тижня, у п’ятницю, 8 грудня у Прес-клубі реформ  було презентовано картографічний проект Спортивна мапа Кропивницького – пілотний проект з картування міста за спортивною тематикою.

Знаково, що карту створили випускники нашого університету. Ініціатор карти є випускником  факультету фізичного виховання Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Технічну підтримку по створенню карти надавала Ірина Ткаченко, доцент кафедри журналістики, видавничої справи та редагування ЦДПУ, координаторка Урбаністичної платформи «Мости до міста».

25276490 1620800521332070 532422786 n

(на фото - Ірина Ткаченко, Євген Савранський)

Проект було втілено у життя за два місяці - за цей час було сформовано велику базу даних дитячо-юнацьких спортивних шкіл, спортивних установ, організацій, клубів. Зібрану інформацію було занесено на гугл-карту в спеціальному додатку Google My Maps.

Створенню карти сприяло обласне відділення Національного олімпійського комітету України

Ідея укласти мапу з’явилася у Євгена сім років тому, коли він займався створенням місцевого сайту спортивних новин «Спорт-Центр»: «Оскільки я понад 12 років працюю в спортивній сфері, до мене часто звертаються знайомі, які хочуть віддати свою дитину в ту чи іншу спортивну секцію, чи самі хочуть тренуватися, але не знають з ким зв’язатися, куди підійти? Ця мапа вирішить цю проблему. Вона стане помічником будь-кому, хто забажає займатися тим чи іншим видом спорту, фізичною культурою, активним відпочинком, - каже Євген Савранський. - Зайшовши на мапу, можна буде подивитися всі позначки і на кожній будуть дані про те яка секція там діє, отримати контактні дані установи, тренера».

 «Тоді я не знав як технічно втілити цей задум, тому на сайті просто зробив звичайну базу даних із переліком усіх дитячо-юнацьких спортивних шкіл міста, видами спорту, які в них розвиваються, адресою та контактами», − розповів Євген. Оскільки він працює директором комплексної дитячо-юнацької спортивної школи, проблем із збором інформації про ДЮСШ міста не було. Труднощі виникли під час формування бази даних спортивних клубів і секцій, які не входять до структури відділу фізичної культури та спорту міської ради Кропивницького та обласного управління освіти, науки, молоді та спорту. Тут допоміг Інтернет. Будь-який спортивний заклад Кропивницького тепер можна знайти гугл-карті в спеціальному додатку Google My Maps.

25276713 1620800517998737 1732029694 n

Про важливість соціального картування на презентації розповіла Ірина Ткаченко, технічна редакторка карти.

«Вперше про ідею спортивну мапу міста я почула від Євгена на цьогорічному літньому кемпі. Тоді бачень щодо технічного втілення було декілька. Ми розуміли, що вона має бути онлайновою, інтерактивною і легкою в користуванні. Мені особисто допоміг досвід з використання онлайнових інструментів та знання про картування як інструмент. Картування громади чи території (його ще називають Community Mapping) – це процес мапування (mapping) ресурсів та створення образу громади, який візуалізує її здатність та потенціал, або ж навпаки – фіксує проблемні місця, сигналізує про небезпеку.

Картування дає можливість системно відтворити базу даних про місто. Особливий аспект картування - залучення мешканців до виявлення цінних якостей (індивідуальних, суспільних, інституційних) і творення образу свого міста/ регіону, в якому хотілося б жити. З спортивною мапою це підхід спрацював.

Я рекомендую для знайомства з методикою картування знайти за посилання посібник, розроблений в рамках проекту «Містки громадської активності»: картувати місто можна за різними параметрами, залежно від мети. Функціонал додатку Google My Maps має досить широкі можливості. Головне розуміти. Для чого вам картування і що ви хочете систематизувати та візуалізувати».

Ірина Ткаченко наголосила на презентації на важливості спортивної мапи як брендотворчому інструменті. «Важливо посилювати імідж нашого міста як міста активних і свідомих людей. Спортивна мапа Кропивницького системно відображає велику кількість можливостей для занять спортом».

13 грудня Євген представить свій проект у Києві на звітній Конференції обласних відділень НОКУ і якщо ним зацікавляться інші обласні осередки, він отримає шанс стати всеукраїнським.

Цей сервіс буде корисний насамперед батькам дітей, які бажають зайнятися спортом і тільки обирають для цього відповідний заклад – клуб, школу чи секцію.

Бaнери з гіперпосилaнням нa сформовaну спортивну мaпу вже розміщені нa місцевих сaйтaх ЗМІ, які зголосилися стaти інформaційними пaртнерaми проекту після анонсу проекту. Посилaтися нa кaрту aбо окрему її геолокaцію можнa в соціaльних мережaх, зaлишивши відгук про той чи інший спортивний клуб. Також карта є живою – її можна доповнювати та редагувати, оновлюючи зміст.

ЦДПУ ім.В.Винниченка має багато геоміток на карті.

Інформацію надано медіа групою "Університетський меридіан"