UNIVERSITY NEWS

Як у День української писемності та мови викладачі й студенти педагогічного університету диктант писали

9 листопада, в День української писемності та мови, на факультеті філології та журналістики зібралися викладачі та студенти з різних факультетів, а також учні педагогічного ліцею Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка для того, щоб разом написати Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Цього року диктант читав доцент Київського університету імені Грінченка, мовознавець Олександр Авраменко.

“Метою заходу є не так перевірка грамотності, як демонстрація єдності з усіма, хто любить і шанує рідну мову. Суть акції полягає в одночасному написанні диктанту великою кількістю людей — це круто”, - поділилися враженнями студентка факультету філології та журналістики.

В нашій державі таке дійство відбудеться всімнадцяте, а факультет української філології вже втретє поспіль організовує осередок для написання всеукраїнського радіодиктанту.

“Диктант пишуть не тільки в нашому місті, а взагалі в Україні.”, - розповів студент факультету іноземних мов.

Довідка:

Зазначимо, цього року радіодиктант національної єдності писали уже всімнадцяте.

Всеукраїнський радіодиктант національної єдності – це унікальний захід, який організовує Українське радіо до Дня української писемності та мови 9 листопада.

Національна радіокомпанія України започаткувала акцію ще 2000 року. Відтоді щороку слухачі можуть узяти участь у написанні та з’ясувати, наскільки добре знають мову.

Як правило, текст диктанту – авторський, ексклюзивний, створений спеціально на замовлення Українського радіо відповідно до всіх приписів і норм правопису. Він складається з близько 150 слів. Диктор читає його в прямому ефірі двічі.

Кожен охочий може долучитися до акції та написати диктант просто біля приймача. Відтак можна відправити роботу на Українське радіо для перевірки, а можна дочекатися, поки текст з’явиться на сайті чи буде підбито підсумки в прямому ефірі, та перевірити власноруч. До розгляду приймають лише рукописи.

Підбиття підсумків і урочистий фінал акції відбувається в грудні. Ведучі й автор у прямому ефірі розповідають про кількість листів, географію, особливості тексту, найбільш поширені помилки.

Текст радіодиктанту викладають на сторінці Радіодиктант національної єдності у соцмережі Facebook а сайті Українського радіо 11 листопада об 11.11. Тож кожен зможе перевірити власну грамотність. Усі надіслані на радіо диктанти також перевіряють. Імена авторів робіт без помилок озвучать в прямому ефірі.

Інформацію надано медіа групою "Університетський меридіан"