UNIVERSITY NEWS

ВОЛОДИМИР КАРАТАШ ПРИЄДНАВСЯ ДО КОГОРТИ УКРАЇНСЬКИХ НЕБЕСНИХ ЛИЦАРІВ

5 листопада 2017 року в Одесі на 92-му році життя перестало битися полум’яне серце Володимира Михайловича Караташа – нашого земляка, патріота, воїна УПА, кавалера ордена «За мужність» ІІІ ступеня, лауреата літературних премій імені Євгена Маланюка та імені Юрія Горліса-Горського.

IMG 2029

Просто не віриться, що така людина відійшла у вічність… Щойно 14 жовтня вітала Володимира Михайловича з Днем Покрови Пресвятої Богородиці, святом козаків, захисників України та 75-річчям з дня створення УПА, сподівалася: ще не раз зустрінемося, поговоримо…

IMG 2030

Незважаючи на тюрми, табори, два смертні вироки, Володимир Михайлович Караташ – щаслива людина. Він знав смак боротьби, із 17 років не корився ні німецьким, ні радянським окупантам. У воркутинському таборі «Речлаг» створив підпільну групу, яка виготовляла саморобні гранати та міни, брав участь у Кенгірському повстанні. Там зустрів кохання свого життя – Анну Людкевич – галичанку з Рогатина, студентку Львівського університету. Виростили двох прекрасних дітей – Михайла та Оксану, які обрали найгуманніший у світі фах: стали лікарями. 

IMG 2035

Сам Володимир Михайлович 25 років після закінчення Одеського університету викладав англійську мову в селищі міського типу Побузькому на Кіровоградщині, навчав учнів розумного, доброго, вічного, а найголовніше – власним прикладом доводив, що необхідно любити Україну, її мову, на смерть стояти за її свободу та незалежність.

IMG 2047

Найвідоміша книга Володимира Михайловича Караташа „На барикадах Кенгіра” – це Біблія патріотизму, незламності українського духу, волі до перемоги.

10oblozhka

Відважний нащадок козаків приєднався до когорти українських небесних лицарів.

Вічна пам’ять і слава Герою України.

Інформацію надано навчально-науковим відділом