UNIVERSITY NEWS

Візит науковців мистецького факультету до Польщі

Нещодавно із закордонного відрядження повернулись науковці мистецького факультету проф. А.М. Растригіна, доц. Т.М. Стрітьєвич, Л.В. Гарбузенко, які були запрошені на науково-практичний семінар «Засоби мас-медіа та мистецтва в епоху інформаційних технологій: проблеми і полеміка вирішення», який відбувся 15-16 травня у Гданському університеті та на ІІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Дитина: культура-мистецтво-освіта», що проходила 18-19 травня у педагогічному університеті Кракова (Польща).

Дуже насиченою і такою, що відкриває широкі перспективи для подальшого продуктивного співробітництва між двома університетами була програма дводенних зустрічей, організована колегами із Гданська. Цікавим і інформативним у контексті ознайомлення з новітніми підходами щодо професійно-творчої діяльності у сучасному науковому просторі став виступ директора Міжнародної асоціації з теорії вирішення винахідницьких завдань «ТРИЗ», проф. Марка Баркана з американського університету штату Теннессі: «Творчість і навички вирішення проблем ХХІ ст.». Представники мистецького факультету прийняли участь у обговоренні актуальних питань європейського рівня, що стоять сьогодні перед вищою школою в цілому і мистецькою освітою зокрема й висловили власне бачення можливостей вирішення проблем і протирічь, пов’язаних із застосуванням медіа технологій в академічній освіті, а також ознайомились із системою підготовки та інноваційними методами роботи у партнерському університеті.

На зустрічі з ректором, професором Петром Степновським, куди були запрошені А. Растригіна. Т. Стрітьєвич, Л. Гарбузенко разом із провідними науковцями Гданського університету проректором з міжнародних звязків проф. Адамом Русіловським, завідувачем кафедри, проф. Гражиною Пеньковською, професорами Монікою Вожняк та Маргарет Корчмаржик відбулось обговорення проекту міжнародного співробітництва та визначення завдань спільної наукової діяльності.

Педагогічний університет у Кракові приймав делегацію з Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка як старих добрих друзів, оскільки вже третій рік поспіль між цими двома вишами існують тісні наукові контакти, результатом яких стало підписання договору про міжнародне співробітництво та участь проф. Растригіної у підготовці колективної монографії «Культура-Мистецтво-Освіта», яка вийшла у Польщі минулого року.

У ІІІ Міжнародній науковій конференції «Дитина. Культура – Мистецтво – Освіта», організованою кафедрою мистецької освіти Інституту дошкільної та шкільної педагогіки державного педагогічного університету ім. Комісії національної освіти цього року взяли участь значно більша кількість науковців мистецького факультету. На пленарному засіданні, де з доповіддю на тему: «Цифрове мистецтво як інноваційний ресурс професійної мистецької освіти» виступила проф. А.Растригіна, а у роботі секцій приймали участь доценти Стрітьєвич Т.М та Гарбузенко Л.В., виступи котрих викликали неабиякий інтерес у присутніх, було висвітлено й обговорено широке коло проблем, пов’язаних із необхідністю звернення до духовно-творчих основ мистецької освіти та виховання. Окреслені питання, як виявилось, наразі є актуальними не тільки для України і Польщі, на необхідності одуховнення сучасного освітнього простору наголошували доповідачі з інших країн Європейської співдружності. Зважаючи на те, що мистецтво є домінантою у вихованні, розвиткові, самовдосконаленні та самореалізації особистості, конференцією було задекларовані основні аспекти взаємозв’язків та взаємовпливів культури, мистецтва і освіти та готовність до їхнього запровадження на рівні європейських країн.

Інформацію надано мистецьким факультетом