UNIVERSITY NEWS

УНІВЕРСИТЕТ: 20 років в історії вишу

Здобуття Україною незалежності у серпні 1991 року поставило ряд надважливих завдань не лише в плані політичного, економічного та культурного розвитку, а й визначило нові підходи для подальшого розвитку української освіти, як загальної, так і вищої. Початок 90-х років минулого століття в історії українських вишів – це шлях до українізації, глибокого вивчення вітчизняної історії, ідентифікації в українському культурному просторі. Успішно реалізовував себе у цьому плані й наш тоді ще Кіровоградський державний педагогічний ІНСТИТУТ ім. О. С. Пушкіна.

На початку 1990-х років важливими завданнями колективу були гуманістична спрямованість освіти, демократизація системи викладання, незалежність навчально-виховного процесу від втручання політичних партій, громадських, релігійних організацій та рухів, неухильне дотримання Закону України “Про мови”, поліпшення спільної роботи зі школами та органами освіти з відбору здібної молоді для навчання у вузі, зближення науково-дослідної роботи з викладацькою.

2 березня 1993 року постановою Кабінету Міністрів України вишу було присвоєно почесне ім’я Володимира Винниченка – нашого земляка, відомого українського письменника, художника, громадського діяча, першого очільника українського уряду в роки національних визвольних змагань 1917 – 1921 рр.

1 червня 1992 року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову  “Про акредитацію вищих навчальних закладів”, започаткувавши сучасний підхід до організації роботи вищих навчальних закладів в Україні. Ключовим завданням колективу стала акредитація, актуального звучання набула й ідея перетворення педагогічного інституту в університет.

У 1994 – 1996 роках колектив інституту під керівництвом ректора професора О. Є. Поляруша, проректорів, деканів факультетів і завідувачів кафедрами пройшов першу у своїй історії акредитацію. 1996 року виш отримав ліцензію на підготовку магістрів. Разом з тим були успішно узгоджені суттєві аспекти зміни статусу з Міністерством фінансів, Міністерством економіки та Кіровоградською обласною державною адміністрацією

17 грудня 1996 року ДАК прийняла рішення про зміну статусу педагогічного інституту на педагогічний університет, а 4 квітня 1997 року постановою Кабінету Міністрів України № 303 Кіровоградський державний педагогічний інститут імені Володимира Винниченка було ліквідовано, і на його базі створено Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка. Це була знакова подія в історії нашого вишу, в історії міста та області. Ми першими з-поміж кіровоградських вищих навчальних закладів отримали статус університету.

У квітні 1997 року в обласній філармонії відбулася презентація Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка. Тоді колектив Університету привітали народні депутати України М. Сирота, М. Жулинський, І. Шаров, Б. Олійник, В. Яворівський, віце-прем’єр-міністр І. Курас, представники обласної і міської влади, делегації від різних вузів Кіровограда та України.

Появу нового Університету вітав і Президент України Л. Кучма. Зокрема, у вітальній адресі він зазначив: “Впевнений, що надання університетського статусу сприятиме підвищенню рівня навчально-виховного процесу і наукової роботи, примноженню вашого внеску у розвиток вітчизняної педагогічної науки і практики. Бажаю вихованцям університету та їх наставникам вагомих здобутків у благородній справі – сіяти розумне, добре і вічне”.

За 20 років у новій іпостасі університет продовжив кращі традиції та започаткував нові програми підготовки фахівців у сфері освіти, мистецтва, спорту, журналістики, психології, статистики, інформатики, управління навчальним закладом, соціальної педагогіки, корекційної освіти, перекладу та прикладної лінгвістики, права, політології тощо і став провідним науковим, освітнім та духовним осередком у центрі України.

VIVAT УНІВЕРСИТЕТ!

наказа 1

наказ 2

Інформацію надано науковим відділом