UNIVERSITY NEWS

Що ви знаєте про Свято Хрещення?

Чим дивовижні новорічні святкові дні? А тим, що кожен має свої особливі традиції та прикмети. Наприклад, ми знаємо, що на Новий рік треба прикрасити ялинку та обов’язково приготувати символ новорічного столу — салат “олів’є”. На Святвечір — це 12 пісних страв на честь апостолів (кутя, узвар, риба смажена, пісний борщ, тушкована капуста з грибами, голубці з рисом та тушкованою морквою і пастернаком та інші), а головна різдвяна страва – кутя. Звісно, це смачно, проте свята закінчуються. Та залишається не менш очікуване свято.

19 січня Україна святкує "Водохрещу", Хрещення Господнє. Чим дивує і що треба знати про свято?

Вечеря...

Напередодні Водохреща, 18 січня, віруючі протягом дня постять, а ввечері відзначають другий Святий Вечір – водохресний святвечір, або, як в народі кажуть, "Голодну кутю". Голодною вона називається тому, що з ранку все встигає зголодніти.

Вся сім'я, як і в різдвяний Святвечір, збирається за столом. Пісне Меню: смажена риба, вареники з капустою, гречані млинці на олії, кутя та узвар.

Перед тим, як почати вечерю, господар будинку за традицією брав ложку куті, підходив до вікна і запрошував мороз скуштувати частування, примовляючи: "Раз мороз не йде в дім, хай не йде і на врожай!".

Діти теж закликали мороз на всі лади, припадаючи до вікон. Але потім притихали: за вечерею належить вести спокійні розмови і не шуміти.

Жива вода...

Особливу роль у святі Хрещення відіграє вода. 19 січня, з опівночі до опівночі, вода набуває чудові властивостей і зберігає їх протягом року. Її дають пити тяжкохворим, нею освячують храми і будинки. Хрещенській воді приписують здатність очищати і лікувати хвороби тіла і душі, змивати накопичений емоційний та психологічний негатив.

Приймати її як ліки потрібно з ранку натщесерце, по ложечці. Багато богословів і святі називали освячену воду кращим засобом від усіх духовних і тілесних недуг.

Купання в ополонці…

Купання у відкритій водоймі у зимовий час називається моржуванням і вважається одним із способів загартовування. Моржування — процедура до якої треба правильно готуватися і, в принципі, рекомендовано робити це поступово, якщо говорити по правилах.

252175 1

Якщо ж ми говоримо про наші традиції до яких люди звикли, а саме стрибати в ополонку на Водохреща, то перше, що потрібно зробити перед тим, як окунутися у крижаній воді — це зробити зарядку.

У народі вважалося, що в ополонку ("йордан") пірнає і йде назавжди вся нечисть, вільно розгулює по землі всі Святки.

Нехай Хрещення Господнє в хату,
Радості вам принесе багато,
Розбудить приспані Надії,
Добром і Щастям Вас засіє,
Водицею окропить та любов’ю,
І подарує вам міцне здоров’я!
Вітаю з Хрещенням Христовим!

Інформацію надано медіа групою "Університетський меридіан"