UNIVERSITY NEWS

ІІ Міжнародна конференція «СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ НАВЧАННЯ ФІЗИКИ У ЗАГАЛЬНООСВІТНІЙ ТА ВИЩІЙ ШКОЛІ», присвячена 120-річчю від дня народження І.Є. Тамма

img 0115-16 жовтня 2015 року членами Лабораторії дидактики фізики на базі фізико-математичного факультету Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка було організовано і проведено ІІ Міжнародну конференцію «Сучасні тенденції навчання фізики у загальноосвітній та вищій школі», присвячену 120-річчю від Дня народження І. Є. Тамма (1895-1971).

Із вітальним словом перед учасниками конференції виступив декан фізико-математичного факультету Р. Ріжняк , доктор історичних наук, професор.

Учасники конференції мали змогу обговорити матеріали за такими основними напрямками:

  • І. Є. Тамм — фізик-теоретик, лауреат Нобелівської премії;
  • Історико-генезисний розвиток фізики як науки;
  • Актуальні проблеми природничо-наукової та математичної освіти;
  • Інноваційні підходи до формування фізичного експерименту;
  • Розвиток змісту фізичної освіти в умовах сучасної парадигми;
  • Методологічні та методичні аспекти формування професійної компетентності в процесі навчання фізики.

Перед учасниками конференції в Skype-режимі виступили:

Девід Соколофф, професор, президент Американської асоціації вчителів фізики (2011), професор кафедри фізики Ореґонського університету – на тему «Залучення студентів за допомогою стратегій науково обґрунтованого,  технологізованого активного навчання» (США);

Алекс Маццоліні, доцент кафедри фізики й астрономії факультету природничих наук, машинобудування і технології Свінбернського технологічного університету, екс-заступник декана з навчально-методичної роботи та екс-президент Мережі фізичної освіти в Азії (AsPEN), науковий керівник групи активного навчання STEMed, учасник дослідної групи науки, техніки і математики в освіті (STEMed), регіональний керівник проекту Юнеско в Центральній та Східній Європі – на тему «Неефективність традиційного пасивного (трансмісивного) викладання» (Мельбурн, Австралія);

Михайло Володимирович Тамм, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник кафедри фізики полімерів і кристалів і Лабораторії фізичної хімії полімерів фізичного факультету, Московського державного університету – на тему «Основні здобутки Ігоря Євгеновича Тамма» (Російська Федерація).

Доктор педагогічних наук, професор Садовий Микола Ілліч (КДПУ ім. В.Винниченка, Україна) у своїй доповіді висвітлив основні етапи життя та діяльності Ігоря Євгеновича Тамма, акцентував увагу слухачів на аспектах вшанування пам'яті Нобелівського лауреата з фізики на Кіровоградщині.

Продовження конференції здійснювалось у інтернет-режимі. Зроблено більше 200 коментарів до статей та майже дві тисячі входжень на сайт конференції.

Інформація надана Науковим відділом