Accessibility Tools

UNIVERSITY NEWS

Участь представника ЦДУ ім. В. Винниченка у міжнародній програмі підготовки представників громад України до розробки проєктів з відновлення територій

Участь представника ЦДУ ім. В. Винниченка у міжнародній програмі підготовки представників громад України до розробки проєктів з відновлення територій

Протягом 16-22 червня та 16-21 вересня 2024 року професор кафедри менеджменту та підприємництва Олександр Левченко брав участь у проєкті ДОБРЕ 2 (USAID), навчальної програми «Стійкість у публічному управлінні. Підготовка до відновлення територіальних громад», який проходив у Краківському економічному університеті (м. Краків, Польща).

За традицією роботу розпочав своїм виступом керівник проєкту, професор Кшиштоф Глюк (Krzysztof Gluc), який неодноразово бував у Кропивницькому. Організація заходу була проведена на високому рівні, за що окрема подяка Школі публічного управління Краківського економічного університету.

Учасники програми обирали запропоновані їм групи з визначеними напрямами підготовки проєктів. Напрямом роботи О.Левченка був «Операційний менеджмент в органах місцевого самоврядування». У процесі спільної роботи учасники насамперед фокусувалися на питаннях підготовки проєктів для розвитку громад (інфраструктури, місцевого економічного розвитку тощо).

Особливо продуктивним було колективне обговорення ідей учасників із наведенням реальних життєвих кейсів в умовах воєнного стану, що впливало на трансформацію початкового бачення шляхів вирішення проблеми. Саме після проходження такого «дискусійного фільтру» представники громад наближалися до презентації фінальних ідей своїх проєктів у громадах.

Також пізнавальним і цікавим був візит до мерії м. Кракова, де учасники мали зустріч з першим заступником міського голови Станіславом Мазуром (в минулому обіймав посаду ректора Краківського економічного університету), який розповів про сучасні перспективи та виклики соціально-економічного розвитку міста.

Приємно було зустріти серед учасників земляків із Приютівської, Новопразької, Новоукраїнської  громад Кіровоградської області. Учасники з громад інших областей зазначали про їхній високий професійний рівень та охоче обмінювалися досвідом.

Звичайно, неможливо було беземоційно сприймати розповіді щодо ситуації в громадах представників Запорізької, Харківської та Херсонської областей. Проте всі думки учасників були спрямовані на перемогу й подальші проєкти щодо відбудови своїх громад.

Загалом під час перебування в Краківському економічному університеті було багато насичених дискусій з учасниками програми, колегами з проєкту та навіть професором Акірою Ішікавою з університету Тойо (Японія), керівником Центру глобальних інноваційних студій та фахівцем у сфері міжнародних відносин між Європейським Союзом і Японією.

Матеріал підготовлено в.о. завідувача кафедрою менеджменту та підприємництва Олександром Левченком