UNIVERSITY NEWS

Про результати анонімного опитування серед студентів університету про корупцію в освітньому процесі

Відповідно до «Типового положення про уповноважений підрозділ (уповноважену особу) з питань запобігання та виявлення корупції» затвердженого Наказом НАЗК від 27.05.2021 року № 277/21; Плану заходів щодо дотримання законодавства з питань запобігання і протидії корупції в університеті та Розпорядження Ректора від 29 листопада 2023 року № 7 «Про моніторингове дослідження», з 4 грудня до 7 грудня 2023 року проходило анонімне опитування серед студентів Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка.

Анкетування проводилося з метою підвищення ефективності заходів щодо запобігання і протидії корупції в університеті, а також дослідження освітнього середовища й виявлення факторів, що сприяють або можуть сприяти проявам зловживань і вчиненню порушень законодавства, зокрема антикорупційного.

Кожен студент мав можливість долучитися до анкетування, зайшовши на офіційний сайт університету в рубрику «Моніторингові опитування», у вкладку «Опитування студентів університету щодо визначення корупційних проявів в освітньому процесі».

Відповідно до Типового положення, анкетування будуть проходити один раз на рік, із обов’язковим оприлюдненням результатів на вченій раді університету.

Найактивнішими під час опитування виявились студенти факультету педагогіки, психології та мистецтв – 26%. В анкетуванні взяли участь також студенти факультету української філології, іноземних мов та соціальних комунікацій – 24%, факультету історії, бізнес-освіти та права – 18%; факультету математики, природничих наук та технологій – 17%; та факультету фізичного виховання – 16%. Студентам були запропоновані запитання як загального характеру – про запобігання корупції, так і про факти корупції в нашому університеті.

Найбільш впливовими інституціями серед тих, що можуть побороти корупцію в університеті, студенти, за даними опитування, уважають ректорат і деканат, адже вони наділені повноваженнями, що можуть вплинути на викладачів.

Водночас студенти зазначають, що основними чинниками виникнення корупції в університеті є лінощі студентів, небажання вчитися, «студенту потрібен лише диплом». Тобто вони усвідомлюють, що можуть спонукати викладача на отримання неправомірної вигоди і від студентів теж залежить порушувати законодавство чи ні.

Трапляються поодинокі випадки, коли викладач натякає на необхідності надати йому неправомірну вигоду або купити в нього навчальні матеріали, книжки – в обмін на позитивну оцінку у підсумковому контролі. Ця інформація опрацьовуються та буде направлена деканам факультетів.

Позитивом у анкетуванні є те, що 74% студентів не стикалися з випадками корупції у нашому навчальному закладі. Решта студентів лише чули про випадки порушення антикорупційного законодавства, але «чутки» не є підтвердженням.

Упевнена, що кожен працівник нашого університету вболіває за його рейтинг, хвилюється про майбутню вступну кампанію. Доля нашого рідного вишу залежить від кожного з нас, від нашої антикорупційної правосвідомості.

Одним із важливих напрямів підвищення ефективності антикорупційної діяльності в Україні є пропаганда законослухняної поведінки, а також пробудження інтересу в громадян до правових знань завдяки активному використання правової агітації, реклами, адже кожен українець своїми діями допоможе покращити рівень боротьби з корупцією.

Уповноважена особа з питань запобігання
та виявлення корупції в ЦДУ ім. В. Винниченка
доцент Олена ОКОПНИК