UNIVERSITY NEWS

Круглий стіл «Європейський Союз та Україна» з нагоди 30-ї річниці ратифікації Маастрихтських угод

Круглий стіл «Європейський Союз та Україна» з нагоди 30-ї річниці ратифікації Маастрихтських угод

Європейському Союзу 30! Дні народження – час підбиття підсумків та початку нових планів. 2 листопада 2023 року на базі ЦДУ ім. В. Винниченка відбувся круглий стіл «Європейський Союз та Україна» з нагоди 30-ї річниці ратифікації Маастрихтських угод. Співорганізаторами заходу стали Інформаційний центр ЄС у Кропивницькому та кафедра історії України та всесвітньої історії університету.

7 лютого 1992 року в Маастрихті (Нідерланди) був підписаний договір про Європейський Союз. Вже 1 листопада 1993 року угоду ратифікували 12 країн-учасниць. Вона не лише дала назву унії, у ній були визначені й головні принципи ЄС – простір без внутрішніх кордонів, утворення монетарного союзу та запровадження спільної грошової одиниці, уведення європейського громадянства, спільна зовнішня політика та гарантування демократичних прав і свобод.

Наступні десятиліття для Європи стали періодом нових політичних ідей, дискусій та консенсусів. За цей час він значно розширився, і попри економічні кризи та політичні проблеми він є одним із найкращих прикладів інтеграції та розвитку.

Для України прагнення бути серед членів Європейського Союзу є найбільш пріоритетним поряд із перемогою у війні з російською агресію. ЄС, у свою чергу, підтримує прагнення українців, надаючи допомогу державі та її населенню практично в усіх сферах – від армії до культури. Питання історії, структури та принципів Європейського Союзу є особливо актуальними для української молоді. Саме тому учасниками нашого круглого й стали майбутні перекладачі, історики, вчителі англійської мови та учні 10-правового класу ліцею «Науковий».

Під час заходу викладачі та студенти обговорили ряд важливих питань. Почали з історії – перших кроків щодо об’єднання. Студент-історик Павло Матійко розповів присутнім про основні етапи європейської інтеграції після завершення Другої світової війни і до сучасності.

Завідувач кафедрою історії України та всесвітньої історії Оксана Бабак презентувала доповідь про взаємини України та ЄС. А також – про кроки України у напрямку євроінтеграції.

Координаторка Інформаційного ЄС центру Юлія Верещак поділилась досвідом власної поїздки до Брюсселя, де відвідала головні інституції, зокрема – Європарламент, Європейську Комісію та Раду Європейського Союзу. Студенти мали нагоду дізнатися про перспективи навчання у Європі, зокрема на магістерській програмі у College of Europe у Брюгге.

Захід завершився інтерактивною грою, за участь у якій присутні отримали подарунки від Представництва Європейського Союзу.

Єдність у багатоманітності! Працюймо над тим, аби й Україна стала повноправним членом багатоманітної, але єдиної Європейської спільноти!