UNIVERSITY NEWS

На факультеті математики, природничих наук та технологій провели екскурсію для школярів

На факультеті математики, природничих наук та технологій провели екскурсію для школярів

На факультет математики, природничих наук та технологій завітали з екскурсією учні 5–10 класів НВО «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад – позашкільний центр» Новопразької селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області. Організували цей захід класний керівник 10-го класу Ю. М. Александрова й учитель хімії, біології та природознавства О. О. Бережний, випускник ЦДПУ ім. В. Винниченка 2020 року, а нині студент  ІІ-го курсу магістратури, що навчається на освітній інтегрованій програмі «Середня освіта (Природничі науки)».

На факультеті учнів радо вітали науково-педагогічні працівники кафедри природничих наук, хімії, географії та методик їхнього навчання: доктор педагогічних наук, професор Н. В. Подопригора, кандидат хімічних наук, доцент О. В. Терещенко  та старший лаборант К. А. Ляшок  .

1

Проф. Н. В. Подопригора та учні  5–10 класів НВО «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад – позашкільний центр» Новопразької селищної ради Олександрійського району Кіровоградської області на порозі природничо-географічного корпусу університету

Учні мали змогу ознайомитись зі спеціальним обладнанням навчальних лабораторій аналітичної хімії, загальної та неорганічної хімії, органічної хімії та фізколоїдної хімії: ph-метрами, фотоелектроколориметром, аналітичними вагами. Діти отримали цікаві і незабутні враження від знайомства зі спеціальними методами дослідження хімічних властивостей речовин, з якими вони постійно стикаються в побуті – якості води, дитячих іграшок, мила, шампунів, кави тощо.

4

У лабораторії загальної та неорганічної хімії з О. В.Терещенко

 

3

У лабораторії органічної та фізколоїдної хімії

 

5

У лабораторії аналітичної хімії з Катериною Ляшок

Учні з цікавістю оглядали осучаснений кабінет методики навчання природничих наук, оснащений мультимедійною технікою та цифровим обладнанням для демонстрації і виконання шкільних дослідницьких завдань з хімії. Надзвичайний інтерес викликав сенсорний мультимедійний планшет, який виконує всі функції телевізора, мобільного телефону і комп’ютера: має вихід до мережі Інтернет, надає доступ до всіх відомих інформаційних ресурсів та забезпечує інтерактивну діяльність усіх учасників освітнього процесу в дистанційному режимі.

9

Мультимедійний планшет у кабінеті методики навчання природничих наук

У дворі біологічного корпусу університету учнів зустріла старший лаборант М. О. Пінчук, яка розповіла учням про мешканців живого куточка, особливості їхнього харчування та утримання. Найбільший подив викликав чудернацький вигляд невеличкої черепашки – далекосхідного тріонікса (Pelodiscus sinensis), – який був чомусь не в гуморі: затято опирався, кусався і дряпався, коли гості хотіли з ним побавитися. До речі, тріонікса неможливо тримати в руках без захисних рукавичок. Шия в черепашки такої довжини, як і тіло, і якщо тримати її за панцир, то цілком можливо, що тварина дотягнеться і вкусить нападника.

2

Зелений куточок біологічного корпусу університету

Щоб познайомитися з навчальними базами практик з хімії, учні попрямували до наших стейкхолдерів – Кіровоградського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. У криміналістичному центрі вони мали змогу оглянути основні локації – відділи дактилоскопії, вибухотехнічний, біологічних досліджень, фізико-хімічних досліджень, балістики. Приємно було бачити захоплені обличчя дітей, які відчули себе справжніми криміналістами.

7

Зустріч із стейкхолдерами, на базі навчальних практик з хімії

Щасливі діти ще довго ділилися незабутніми враженнями. І це є підтвердженням того, що разом ми робимо добру й потрібну справу – навчаємо та виховуємо.

6

Селфі з організатором зустрічі Олексієм Бережним 

До нових зустрічей, друзі! Чекаємо вас в якості студентів нашого університету!

Інформацію підготували доцентка О. В. Терещенко та магістрант О. О. Бережний

(Фото з сайту факультету математики, природничих наук та технологій ЦДПУ)