UNIVERSITY NEWS

Ректорат університету та колектив фізико-математичного факультету глибоко сумують із приводу смерті доцента Романова Володимира Олександровича

Ректорат університету та колектив фізико-математичного факультету глибоко сумують із приводу смерті доцента Романова Володимира Олександровича

26 березня на 71 році життя відійшов у вічність Відмінник освіти України, відомий математик, фахівець з теорії міри, член Американського математичного товариства AMS («American Mathematical Society»), учасник секції «Теорія міри» та «Функціональний аналіз» Експертної колегії наукового математичного журналу «Mathematical Reviews» (США). наш колега – кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри математики ЦДПУ ім. В. Винниченка Володимир Олександрович Романов.

Народився Володимир Олександрович 20 січня 1951 року в Кіровограді. 1973 року з червоним дипломом закінчив математичне відділення механіко-математичного факультету Московського державного університету ім. М. В. Ломоносова. 1976 року закінчив аспірантуру при МДУ ім. М. В. Ломоносова на кафедрі математичного аналізу, вчасно представивши у спеціалізовану вчену раду дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук, захист якої відбувся 15 квітня 1977 року.

У студентські й аспірантські роки в МДУ ім. М. В. Ломоносова слухав лекції та відвідував наукові семінари С. В. Фоміна, Л. А. Тумаркіна, В. М. Алексєєва, Г. Е. Шилова, А. М. Колмогорова, П. С. Александрова та інших математиків зі світовими іменами, працював у заочній математичній школі при МДУ, проводив заняття зі студентами, за сумісництвом викладав вищу математику на вечірньому відділенні Московського інституту інженерів транспорту.

Із 1978 року В. О. Романов повертається в рідне місто. З того часу – на викладацькій роботі в нашому виші. До 1981 року – на посаді старшого викладача, а з 1981 року – доцента кафедри математики.

У 1972–1982 роках науковець побудував теорію неперервних мір. Результати його досліджень були опубліковані у провідних математичних журналах СРСР і перекладені в США. Це дало можливість Володимиру Олександровичу отримати запрошення від провідного математичного журналу світу «Mathematical Reviews» (США) бути експертом розділів «теорія міри» та «функціональний аналіз» цього видання, у якому з 1984 року він опублікував більше 100 рецензій на роботи фахівців зазначених галузей математики із 30 країн світу.

Автор 2 наукових монографій, 5 навчальних посібників та близько 60 наукових статей. Серед отриманих результатів – розв’язання проблем базисності мір, їх апроксимаційності, кардинальної скінченності, повноти, неперервної розкладності, нееквівалентності їх диференціалів, причому деякі з цих проблем залишались нерозв’язаними близько 50 років.

За роки своєї науково-педагогічної діяльності навчав математичного аналізу кілька поколінь вчителів математики, активно займався олімпіадним студентським рухом із математики, працював у Малій академії наук із обдарованими школярами.

Був одним із найактивніших учасників наукового семінару «Математика, її застосування та викладання», який із 1993 року до сьогодні працює під керівництвом доктора фізико-математичних наук, професор Ю. І. Волкова.

Життя Володимира Олександровича Романова – зразок відданості науці та педагогічному покликанню.

Ректорат університету, колектив фізико-математичного факультету висловлює щирі співчуття рідним, близьким та всім, хто знав блискучого науковця, обдарованого педагога, доброзичливу, порядну та принципову людину.