UNIVERSITY NEWS

Віталій Іванович Завіна як керівник, вчений і педагог

Віталій Іванович Завіна як керівник, вчений і педагог

10 років тому трагічно загинув наш колега і наставник, товариш і чудова людина – Віталій Іванович Завіна. Згадаємо про його життя і здобутки,  хай наші спогади про нього будуть добрі і світлі, бо він був саме таким. 

Віталій Завіна народився 12 травня 1959 року у місті Кіровограді. У 1976 році закінчив середню школу №34. Після закінчення школи вступив до Кіровоградського державного педагогічного інституту ім. О.С. Пушкіна, де навчався за спеціальністю «Педагогіка і методика початкового навчання».

Розпочав свій шлях педагога ще у студентські часи, коли став керівником гуртка бального танцю Кіровоградського обласного Палацу піонерів та школярів. На випускному курсі працював вчителем початкових класів Созонівської середньої школи у Кіровоградській області. Роботу у школі він поєднував з виконанням обов’язків балетмейстера народного самодіяльного ансамблю бального танцю «Конвалія», що діяв при Будинку культури заводу радіовиробів.

Свою діяльність у Кіровоградському державному педагогічному інституті імені О.С. Пушкіна Віталій Завіна розпочав у 1987 році з посади викладача кафедри педагогіки і методики початкової освіти.  Упродовж наступних років активно працював як викладач, науковець, адміністратор – займав посади доцента кафедри педагогіки початкового навчання (1996), доцента кафедри хореографічних дисциплін (1997), заступника декана педагогічного факультету (1997), декана педагогічного факультету (1998).

У 2003-2010 роках Віталій Завіна працював на посаді першого проректора, а у 2010-2011 роках – на посаді ректора КДПУ ім. В.Винниченка.

У різні роки та на різних кафедрах викладав педагогічні та хореографічні дисципліни: "Загальна педагогіка", "Робота в дитячих організаціях", "Соціальна педагогіка", "Теорія та методика соціально-педагогічної роботи", "Психологія педагогічної праці з основами ергономіки", "Теорія та методика сучасного бального танцю".

Наукові інтереси Віталія Івановича зосереджувалися навколо підготовки вчителів молодшої школи, підвищення ефективності їхньої роботи. У 1996 році він захистив кандидатську дисертацію на тему «Формування готовності майбутніх учителів початкових класів до організації контролю за навчальною діяльністю школярів». Результатом його цілеспрямованої та наполегливої роботи у цьому напрямку стали понад 100 наукових праць та заснована ним нова наукова школа «Системи формування пізнавальної компетентності вчителів початкових класів». Під керівництвом Віталія Івановича Завіни захистили дисертації 5 аспірантів. У 2007 році йому було присвоєне вчення звання професора. Крім того, він був членом спеціалізованої вченої ради із захисту кандидатських дисертацій при Кіровоградському державному педагогічному університеті імені Володимира Винниченка.

Професор Завіна завжди брав активну участь у громадському житті м. Кіровограда та області. Був членом колегії управління освіти та науки Кіровоградської обласної державної адміністрації, членом комісії з присудження обласної педагогічної премії імені В. О. Сухомлинського, комісії з питань геральдики та топонімістики, депутатом Кіровоградської міської ради (членом постійної депутатської комісії з питань освіти, культури, спорту та молодіжної політики).

У 1991 році В. Завіна став членом президії Федерації спортивного танцю України і президентом Федерації спортивного танцю Кіровоградської області. Тоді ж Віталій Іванович зайняв посаду художнього керівника народного самодіяльного ансамблю бального танцю "Конвалія". Він очолив колектив у дуже непростий час  після розпаду Радянського Союзу і здобуття Україною незалежності – у 1992 році ансамбль не отримав фінансування та опинився на межі закриття. Проте Віталій Іванович знайшов вихід, організувавши при Федерації спортивного танцю фірму з виробництва танцювальної атрибутики та пошиття костюмів – і за рахунок прибутку від їх продажу йому вдалося зберегти колектив.

Під керівництвом В.І. Завіни ансамбль бального танцю «Конвалія» став лауреатом Всеукраїнського огляду художніх колективів радіоелектронної промисловості України (1997), лауреатом Всеукраїнських оглядів художньої самодіяльності (1999, 2001, 2003). Усі ці роки склад колективу активно поповнювався за рахунок молодого покоління випускників мистецького факультету, кількість учасників ансамблю наближалася до 100.

За його ініціативи проводилися щорічні обласні чемпіонати зі спортивних (бальних) танців, у яких брали участь кращі колективи та виконавці. Вихованці Віталія Івановича неодноразово ставали призерами чемпіонатів України та міжнародних змагань.

Перелік відзнак професора Завіни говорить сам за себе: він був нагороджений Почесними грамотами Кіровоградської міської ради, Почесною грамотою обласної державної адміністрації (2003), Почесними грамотами Президії профспілок України, Знаком МОН України «Відмінник освіти України» (2002), Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України (1985), Почесною грамотою та пам'ятним знаком Кабінету Міністрів України (1999), відзнаками Кіровоградської міської ради «За заслуги» І та ІІ ступенів (2009), орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (2008), медаллю НАПН України «К. Д. Ушинський». Є лауреатом премії комсомолу України ім. М. Островського (1986), лауреатом обласної педагогічної премії ім. В. О. Сухомлинського (2007). Присвоєно Почесне звання «Заслужений працівник культури України» (1995).

Надзвичайно наполегливий, енергійний, життєлюбний –  його діяльна натура завжди штовхала його вперед, до нових цілей і звершень. При цьому він завжди залишався уважним і чуйним до людей. Його кабінет завжди був відкритий для друзів і колег, а серце – для співчуття та підтримки тим, хто цього потребував. Його доброта, шляхетність, готовність допомогти, толерантність та високий професіоналізм, талановитість і принциповість назавжди залишаться у пам’яті і серцях тих, хто мав честь жити і працювати поруч з ним.

Ректорат університету