UNIVERSITY NEWS

Онлайн-зустріч з докторкою психологічних наук, професоркою Тамарою Яценко

Онлайн-зустріч з докторкою психологічних наук, професоркою Тамарою Яценко

16–17 грудня 2020 р. за допомогою сучасних новітніх технологій, у дистанційному форматі, відбулася зустріч з академіком НАПН України, докторкою психологічних наук, професоркою, завідувачкою Науково-дослідної лабораторії глибинної корекції та психолого-соціальної реабілітації Тамарою Семенівною Яценко. Навчальна дисципліна «Активне соціально-психологічне пізнання» входить до Галузевого стандарту МОН з підготовки бакалаврів практичної психології і розроблена саме під керівництвом Тамари Семенівни. Вона подякувала керівництву та колективу кафедри практичної психології за введення курсу «Активне соціально-психологічне пізнання» також до навчального процесу підготовки психологів-магістрів.

Зустріч стала можливою завдяки Любові Ярославівні Галушко, кандидатці психологічних наук, доцентці кафедри практичної психології.

Тамара Семенівна Яценко – фундаторка вітчизняної психодинамічної теорії та розробниця оптимального варіанту групової психокорекції у формі методу активного соціально-психологічного пізнання (АСПП), яке може бути реалізоване як у малих, так і у великих групах учасників, а тепер – і в онлайн форматі. Студенти-психологи, зокрема, магістри очної та заочної форм навчання, отримали унікальну можливість побути учасниками психокорекційного процесу, поглибити свої знання про психіку, переконатися у її індивідуальності та водночас універсальності у контексті загальних законів психології людини.

Під час онлайн-заняття Тамара Семенівна поєднала лекцію про методологічні основи глибинної психокорекції та практикум з прочитування смислових параметрів поведінки учасників зустрічі. У співпраці з магістрантом Віктором Кіяшкіним, із застосуванням комплексу тематичних малюнків та репродукцій художніх полотен, лекторка продемонструвала ефективність психоаналізу як методу пізнання психіки.

Кожен з учасників заходу мав можливість висловитися, як у процесі роботи, так і після її завершення.

Магістрантка Анастасія Олексієнко: «Я хотіла би подякувати Тамарі Яценко та Любові Галушко за надану можливість долучитись до пізнання курсу «Активне соціально-психологічне пізнання» в такому форматі. Було дуже цікаво спостерігати за тим, як працює засновниця цього методу, професорка Тамара Семенівна Яценко. Для мене ця зустріч була надзвичайно змістовною, адже сприяє розвитку моєї професійності та екологічного підходу до роботи. Заняття Тамари Семенівни – справжній майстер-клас, на якому я побачила, як за короткий час можна налагодити психологічний контакт із респондентом і досягнути в процесі психотерапевтичної роботи таких колосальних результатів».

Магістрант Віктор Кіяшкін: Я брав безпосередню участь у занятті з Тамарою Семенівною, і робота з таким спеціалістом, визнаним майстром своєї справи, була для мене, без перебільшення, одкровенням. Основою глибинно-психокорекційної роботи став психоаналіз картин з репродукцій відомих художників та моїх авторських психомалюнків.

Спільна робота з Тамарою Семенівною допомогла мені в поглибленні самопізнання та послабленні механізмів психологічного захисту, пізнанні неусвідомлених, прихованих змістів психіки, розумінні своїх особистісних проблем. Особливо вдячний Яценко Тамарі Семенівні за її толерантність, глибоке розуміння таїнства психіки, що давало мені відчуття захищеності, розслабленості і сприяло спонтанності й невимушеності моїх відповідей.

Метод активного соціально-психологічного пізнання дозволяє глибше пізнати самого себе та людей, з якими працюєш. Сподіваюсь активно використовувати його у подальшій роботі.

Інформація підготовлена за матеріалами кафедри практичної психології