UNIVERSITY NEWS

Поїздка за кордон як обов'язок студента-філолога

Минулий навчальний семестр був для мене надзвичайно насиченим. Я отримала чудову можливість навчатися за кордоном один семестр по програмі обміну в Поморській академії в Слупську (Польща). Це була неймовірна пригода, але найбільшою пригодою для нас була саме дорога до міста. Поїзд, автобус, потім знову поїзд, потім інший поїзд, потім знову автобус… Нарешті ми приїхали. Нічний Слупськ зустрів нас дуже приємно. Стомлені, але вражені красою міста ми приїхали до гуртожтку. Перші прогулянки були неперевершені. Архітектура польських міст кардинально відрізняється від українських. Усі будівлі гармонійно поєднані між собою, існують неначе в комплексі, а не окремо одна від одної.

GnkMsUJwfcQ

Мовний бар'єр долався швидко. Польська мова дуже схожа на українську, тож можливо іноді ми і не могли щось сказати, але розуміли мову добре. Проте і ця проблема швидко вирішилась, оскільки в академії ми вивчали польську мову як іноземну. Особисто для мене це була не просто поїздка до польського університету, це була більше поїздка за кордон. До академії на той час приїхало на навчання більше 200 українських студентів, також студенти з Туреччини та Казахстану, з якими ми теж спілкувалися впродовж навчального семестру.

IMG 6627

Місто Слупськ знаходиться в Поморському воєводстві, тому до моря можна було завітати в будь-який вільний час. Також я встигла відвідати Варшаву, Вроцлав, Гданьск та невеликі містечка Сопот та Устку. А найбільш приємною згадкою для мене є весняний уік-енд у будиночку селища Рови біля моря.

IMG 6842

 

Що для нас було справжнім відкриттям, так це щорічний студентський фестиваль «Ювеналія», який проходить на території кампусу. Протягом трьох днів для студентів організовувались різножанрові музичні концерти, проводились змагання. Відкривалось свято міжнародним студентським парадом.

IMG 20170428 161134

За період навчання я встигла набратися неймовірного досвіду, як життєвого, так і наукового. Студенти-філологи академії вивчають мову дуже поглиблено( я вивчала англійську філологію), розділяючи всі види робіт: говоріння, письмо, розуміння почутого тексту, розуміння прочитаного тексту та граматику. До того ж граматика поділяється на кілька окремих видів і кожен вид вивчається як окрема дисципліна. Заняття з англійської мови проводились виключно англійською.

IMG 20170603 141525

Крім того, нам пощастило відвідати першу міжнародну конференцію, яка тривала 4 дні і кожен день у новому місті: у Слупську, Гдині, Гданьску та Сопоті. Конференція була об'єднана однією темою «Хронотоп». Участь брали науковці різноманітних напрямків з Польщі, Англії, Америки, Австрії та Китаю.

IMG 20170603 152615

Отже, я з впевненістю можу сказати, що ця поїздка стала для мене незабутнім відкриттям. Вона додала мені впевненості в своїх силах та подарувала безцінний досвід. Тож, не бійтеся нового, не бійтеся подорожувати, вчитися! І найголовніше, виїжджаючи за кордон на якийсь період, не забувайте повертатися до Батьківщини та робити з неї таку ж європейську цукерку!

Темченко Олена, студентка 4-го курсу
факультету філології та журналістики

Інформацію надано факультетом філології та журналістики