UNIVERSITY NEWS

Конкурс читців поезії Шевченка

14 березня на філологічному факультеті відбувся традиційний загальноуніверситетський конкурс читців Шевченкової поезії, організований кафедрою української літератури. Участь у декламації поезії Кобзаря взяло близько тридцяти учасників із різних факукльтетів університету а також із педагогічного ліцею.

Дуже приємно, що такі конкурси це не просто відбування номера, не щорічний офіціоз, а справжнє наближення до Кобзаря.

У наш час, коли розмиті моральні орієнтири здібна і талановита молодь тонко відчуває, хто їм ці орієнтири задає, формує їхню систему цінностей.

Найбільш запитаними на конкурсі були такі твори: уривок з "Кавказу", романтичні поеми "Лілея", "Русалка", поема "Сон", "І золотої, і дорогої", "Юродивий", уривок з поеми "І мертвим, і живим", "Розрита могила" та інші.

Шевченкова поезія містить у собі у сконденсованій поетичній формі закодовані відповіді на всі основні питання нашого часу!

Чому Україна проходить такий складний шлях становлення власної держави, чому її досі роздирають "свої діти", чим загрожує нам та іншим народам російський імперіалізм, який за майже два століття, з часів Шевченка, так і не змінив форм своєї всепоглинаючої зажерливості. Усе це дуже влучно і точно описав Шевченко:

Нам тілько сакля очі коле:
Чого вона стоїть у вас,
Не нами дана; чом ми вам
Чурек же ваш та вам не кинем,
Як тій собаці!
Чом ви нам
Платить за сонце не повинні!
("Кавказ")

Його проникнення в сутність речей, безпомильне розуміння минулого, теперішнього і майбутнього нашої нації дозволяє по-справжньому відкривати свою історію.

Приємно, що однією з переможців стала студентка історичного факультету -- Сапожнікова Яна (істфак, 4 курс), яка продекламувала поезію "Буває іноді в неволі" і посіла 1 місце. Це засвідчує, що Шевченка розуміють і відчувають не лише філологи, а справжній український історик не зможе відбутися без розуміння Шевченка.

Друге і третє місця посіли студентки-філологи Крикун Олександра (6 курс, ффж) уривок з поеми "Кавказ" та Руссу Валерія (4 курс, ффж) "О люди, люди, небораки".

А гран-прі цього року виборола студентка факультету іноземних мов Дерев'янко Катерина (інмов, 2 курс) за влучну і вдумливу декламацію глибоко філософської поезії "Осії. Глава XIV".

Під час заходу студентка 1 курсу ффж Маркіна Аліна презентувала свою відеороботу "Студентський Кобзар", в який вона відібрала найбільш вдалі й цікаві декламації студентів-першокурсників.

Усі учасники отримали призи, а переможці - ще й книги від одного найбільш авторитетних шевченкознавців України Григорія Клочека.

Інформацію надано кафедрою української літератури