Оголошення абітурієнта

ЗНО при вступі до магістратури в 2018 році

У студентів 4 курсу розпочався останній семестр навчання на першому (бакалаврському) рівні вищої освіти, а на недалекому обрії – омріяний диплом про присудження освітнього ступеня бакалавра за успішне виконання відповідної освітньо-професійної програми.

Бакалаврський ступінь вищої освіти відкриє цьогорічним випускникам нові можливості для реалізації здобутих ними професійних та академічних прав. Професійні права дозволять працевлаштуватись за фахом та провадити професійну діяльність, академічні – продовжити навчання на другому (магістерському) рівні вищої освіти як за спорідненою, так і неспорідненою спеціальністю за умови успішного проходження конкурсного відбору за результатами вступних випробувань та інших показників, визначених Умовами прийому та Правилами прийому до закладів вищої освіти.

Умови прийому до закладів вищої освіти кожного року змінюються, це обумовлено низкою як об’єктивних, так і суб’єктивних чинників, проте для вступників важливо знати, як відбуватиметься вступна кампанія поточного року – якими будуть Правила прийому, що очікувати від новації, адже поінформованість про процедури та їх розуміння абітурієнтами є важливим фактором успішного вступу.

Традиційним з попередніх років є те, що кількість та форми вступних випробувань для участі в конкурсному відборі на магістратуру залежать, перш за все, від вибору спеціальності, на яку здійснюється вступ, а також від того, чи є ця спеціальність спорідненою по відношенню до попередньої освіти вступника.

Вступні випробування передбачають перевірку здатності вступника до опанування магістерської освітньої програми в межах спеціальності, на яку здійснюється вступ, на основі здобутих раніше компетентностей.

У 2018 році оцінювання підготовленості вступника до здобуття ступеня магістра, для всіх без виключення спеціальностей, провадиться в формі вступного іспиту з іноземної мови та фахового випробування при вступі на навчання за спорідненою спеціальністю, а за неспорідненою спеціальністю, – у тому числі, з урахуванням результатів додаткового вступного випробування.

Додаткове вступне випробування має кваліфікаційний характер та оцінюється за двобальною шкалою – «склав»/«не склав». У випадку, якщо абітурієнт «не склав» додаткове вступне випробування, він втрачає право брати учать у конкурсному відборі за цією спеціальністю, якщо «склав» – допускається до складання вступного іспиту з іноземної мови та фахового вступного випробування. Для такої категорії осіб ЦДПУ ім. В. Винниченка встановлює додаткові вимоги щодо строків навчання, включення додаткових обов’язкових навчальних компонентів до індивідуального навчального плану та обмеження щодо можливого поєднання спеціальностей різних галузей, що враховано у відповідних конкурсних пропозиціях 2018 року.

Перелік вступних випробувань для кожної спеціальності при вступі до магістратури університету визначено в Правилах прийому на навчання до ЦДПУ ім. В. Винниченка в 2018 році.

Про новації при вступі до магістратури в 2018 році: перше, що кардинально змінюється з попередніх років – це запровадження практики організації вступних випробувань з використання організаційно-технологічних процесів здійснення зовнішнього незалежного оцінювання (далі – ЗНО).

На переконання МОН України ЗНО є ефективним запобіжником проти корупції під час вступної кампанії, однак достатніх можливостей запровадити ЗНО на вступ для всіх спеціальностей магістратури поки що не існує. У 2016 році це був лише експеримент для окремих закладів вищої освіти при вступі на магістратуру з «Права». У 2017 році під егідою МОН України та за підтримки Українського центру оцінювання якості освіти, агенції США з міжнародного розвитку USAID за програмою «Нове правосуддя», вдалося запровадити цю систему для вступу на магістратуру з «Права» на території всієї України.

Експеримент виявився вдалим, тому в 2018 році практика організації вступних випробувань з використання технологій ЗНО проводитиметься для вступу не лише на магістратуру з «Права», але й з низки гуманітарних спеціальностей. Це, зокрема, стосується спеціальностей галузей знань 03 «Гуманітарні науки» (крім спеціальності 035 «Філологія»), 05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 24 «Сфера обслуговування» та 29 «Міжнародні відносини».

«Дуже важливим для Міністерства освіти і науки є підвищення довіри суспільства до вступних випробувань. І наразі найбільш ефективним засобом підвищення цієї довіри є поступове розширення використання технології зовнішнього незалежного оцінювання», – пояснив новації Олег Шаров.

Тому, виходячи з можливостей здійснення освітньої діяльності у сфері вищої освіти Центральноукраїнським державним педагогічним університетом імені Володимира Винниченка, при вступі на магістратуру за спеціальностями 053 «Психологія», 081 «Право», 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації, регіональні студії» вступники складатимуть єдиний вступний іспит з іноземної (англійської, або німецької, або французької, або іспанської) мови з використанням організаційно-технологічних процесів здійснення ЗНО, що є новацією вступної кампанії 2018 року. Ці ж процеси будуть використані для організації єдиного фахового вступного випробування з права та загальних навчальних правничих компетентностей при вступі за спеціальністю 081 «Право», що в поточному році буде вже є традиційним.

Єдиний вступний іспит при вступі на магістратуру за спеціальностями 053 «Психологія», 081 «Право», 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації, регіональні студії» з іноземної мови проводитиметься в формі тестового письмового іспиту. Тестові завдання укладатимуть відповідно до Програм ЗНО з іноземних мов для осіб, які бажають здобувати вищу освіту на основі повної загальної середньої освіти, затверджених наказом МОН від 03 лютого 2016 року № 77, але не матимуть частин «Писемне мовлення» та «Розуміння мови на слух». Вступники складатимуть лише частини «Читання» та «Використання мови».

Окрім іспиту з іноземної мови вступники на магістратуру за спеціальністю 081 «Право» також повинні будуть скласти єдине фахове вступне випробування з права та загальних навчальних правничих компетентностей. Тестові завдання блоку Право укладатимуться відповідно до Програми, затвердженої наказом МОН від 7 лютого 2018 року № 115. Тести міститимуть завдання з 8 базових правничих дисциплін:

  • конституційне право України
  • адміністративне право України
  • цивільне право України
  • цивільне процесуальне право України
  • кримінальне право України
  • кримінальне процесуальне право України
  • міжнародне публічне право
  • міжнародний захист прав людини.

Тестові завдання блоку Загальних навчальних правничих компетентностей укладатимуться відповідно до Програми, затвердженої наказом МОН від 8 квітня 2016 року № 409. Тести міститимуть розділи для оцінювання критичного, аналітичного та логічного мислення.

Зареєструватись на єдиний вступний іспит з іноземної мови та єдине фахове вступне випробування можна буде з 14 травня до 5 червня 2018 року. Самі ж тестування проходитимуть у 2 етапи (основна сесія): 11 липня – з іноземної мови, 13 липня – з права та загальних правничих компететностей. Додаткові вступні випробування для осіб, які вступають на магістратуру з «Психології», «Права», «Міжнародних відносин, суспільних комунікацій, регіональних студій» за неспорідненими спеціальностями ЦДПУ ім. В. Винниченка проводитиме 31 травня.

Реєстрація вступників для складання вступних випробувань буде здійснюватися приймальною комісією в строки визначені Правилами прийому.

Проведення вступних випробувань з використанням технологій ЗНО забезпечуватиме Український центр оцінювання якості освіти.

Водночас слід зазначити, що запровадження практики організації вступних випробувань з використання організаційно-технологічних процесів здійснення ЗНО під час вступної кампанії 2018 року дає змогу розширити МОН України практику використання широкого конкурсу для вступників спеціальності 081 «Право» – коли бюджетне місце надається не конкретному закладу вищої освіти, а прийде до нього разом із вступником з найкращими балами.

Широкий конкурс – це методика забезпечення розподілу місць держзамовлення, що передбачає алгоритмічний розподіл вступників за їхніми конкурсними балами та обраними пріоритетностями.

При вступі на спеціальність 081 «Право» вступники зможуть подати до п’яти заяв на місця державного замовлення до різних закладів вищої освіти, кількість заяв для участі в конкурсі на місця за кошти фізичних та/або юридичних осіб не обмежується. Для участі в конкурсі з використанням технології широкого конкурсу вступникам слід зареєструвати електронний кабінет вступника та подати електронну заяву на вступ згідно Порядку подання та розгляду заяв в електронній формі на участь у конкурсному відборі до закладів вищої освіти України в 2018 році.

Більш детальна інформація про строки, порядок прийому заяв і документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання до магістратури ЦДПУ ім. В. Винниченка за посиланням: www.cuspu.edu.ua/ua/mahistr