Травневі зустрічі з професором Найджелом Осборном

Травневі зустрічі з професором Найджелом Осборном

Відповідно до встановленого розкладу регулярних лекцій у поточному навчальному році за оновленою програмою «Арт-комунікації та травмоінформована допомога» на кафедру мистецької освіти завітав професор Единбурзького університету Найджел Осборн. Цього разу діяльність студентів здебільшого була зосереджена на практичній роботі з учнями музичної школи № 2. Розпочалася робота в неділю із генеральної репетиції мюзиклу.

Важливо, що за пропозицією професора Найджела ідея створення мюзиклу виникла наприкінці лютого 2024 року, але текст пісень, музику, слова та його ідею створили діти разом зі студентами й за підтримки викладачів кафедри мистецької освіти (А. Растригіна, Ж. Колоскова) та директорки музичної школи №2 Олени Надутенко й її колег (О. Черняхович, К. Соломєєва та ін.). Протягом трьох місяців студенти щотижня зустрічалися з дітьми на репетиціях, а в ці травневі дні підготовка до прем’єри мюзиклу була особливо інтенсивною.

На завершальних у цьому навчальному році лекціях професора Найджела йшлося про еволюцію семіотичних знаків і символів музики та інших видів мистецтва в контексті арт-комунікаційної проблематики та травмоінформованої допомоги через мистецтво. Під час тривалих сигналів повітряної тривоги лекції відбувалися в укритті. Студенти з різних спеціальностей: музичне й образотворче мистецтво, хореографія, психологія тамайбутні перекладачі – зацікавлено слухали професора.

Наприкінці травневого візиту Н. Осборна ректор університету Євген Соболь гостинно запросив професора для обговорення можливостей продовження чинної міжнародної програми з травмоінформованої допомоги наступного навчального року на більш розширеному рівні, із залученням  здобувачів освіти інших спеціальностей.

 Статтю підготувала проф. А. Растригіна