Фахівці з Великої Британії прочитали курс лекцій з травмоінформованої допомоги через мистецтво на кафедрі мистецької освіти

Фахівці з Великої Британії прочитали курс лекцій з травмоінформованої допомоги через мистецтво на кафедрі мистецької освіти

Протягом квітня-травня 2024 р. у межах міжнародної програми «Арт-комунікації та травмоінформована допомога», що реалізується протягом поточного навчального року у ЦДУ ім. В. Винниченка, провідні британські науковці та практики прочитали курс лекцій з травмоінформованої допомоги через мистецтво для бакалаврів і магістрантів за освітньо-професійними програмами: 014 Середня освіта (Музичне мистецтво); 014 Середня освіта (Образотворче мистецтво); 023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація; 024 Хореографія; 053 Психологія. Ці лекції навчать студентів мистецтва та психології, як допомагати дітям та дорослим під час війни, долати посттравматичний стрес і відновлювати психічне здоров’я.

Студенти ознайомилися з досвідом професора Единбурзького університету Найджела Осборна, який 20 років працює з дітьми в зонах конфліктів, застосовуючи свою методику мистецтва для подолання кризових станів.

Вони також дізналися про травмоінформовані практики докторки Анжели Кеннеді з Британської Спілки дій після травми,

дослідження доктора Генрі Редвуда з Лондонського Королівського коледжу про розбудову громадянського суспільства під час та після війни,

проєкти британських митців Даррена Абрахамса, Тіни Еллен Лі та Роберта Голдена, спрямовані на зцілення постраждалих від війни через колективне креативне мистецтво.

Унікальний досвід британських фахівців може допомогти оновити освітні програми в Україні, щоб вони краще відповідали сучасним вимогам і потребам, а також удосконалити підготовку майбутніх учителів музичного мистецтва.

Прикметним є те, що ЦДУ ім. В. Винниченка став першим із вітчизняних ЗВО, де розпочалася масштабна робота за програмою «Арт-комунікації та травмоінформована допомога». Наразі наш університет є опорним майданчиком  у реалізації цієї програми, до якої приєднуються й інші українські університети.       

Статтю підготувала проф. А. Растригіна