Діагностичне дослідження та опитування студентів першокурсників

З метою визначення актуальних проблем та шляхів надання допомоги студентам-першокурсникам, психологічною службою ЦДПУ імені В. Винниченка протягом жовтня було проведено психодіагностичне дослідження соціально-психологічної адаптованості студентів-першокурсників та опитування щодо труднощів, з якими вони стикаються протягом першого року навчання.

Серед інших запитань ми запропонували дати відповідь на питання «Як часто Ви звертаєтесь до психолога?». Відповідь дали 198 респондентів.

Результати стали наступними: «часто» 7 %, «рідко» 18 %, «ніколи» 75 %.

Отримані показники свідчать, що студенти вкрай рідко, а то й ніколи не звертались за консультацією до спеціаліста у сфері психології у повсякденному житті. Можливо, це спричинено низькою обізнаністю, можливо, з небажанням ділитися з чужою людиною особистим, страхом чи наявністю хороших "радників" серед друзів або близьких. Причини можуть бути найрізноманітніші, але головне, щоб особистість не залишалась "тет-а-тет" у життєвій скруті. Звісно, існує ще й чимало міфів щодо психологічної допомоги і ролі психолога у вирішенні проблеми, проте вони не повинні бути визначальними.

Добре, коли життєві кризи вирішуються самі собою, та все ж не слід забувати про можливість проконсультуватись у спеціаліста. Психолог допоможе людині "відкрити" очі на речі, яких вона раніше могла і не помічати. Кожен вирішує надалі як йому діяти самостійно, головне - рішення має бути свідомим.

Життєвої вам мудрості!