Анотації курсів

Спеціальність 014 Середня освіта (Фізична культура)

Рівень вищої освіти: перший (бакалаврський)

Освітньо-професійна програма: Середня освіта (Фізична культура) та методика спортивно-масової роботи за спеціальністю

 

I. ЦИКЛ ЗАГАЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ

1.1. ДИСЦИПЛІНИ СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНОЇ ПІДГОТОВКИ

 

01СГ ІСТОРІЯ ТА КУЛЬТУРА УКРАЇНИ

(Чорний О.В. – лекції, семінарські)

Мета курсу «Історія та культура України»: поглибити знання з історії та культури України; показати самобутність українського народу, його історії та культури; сформувати у студентів бачення історії України та сприйняття її культури, як невід’ємної складової світового історичного процесу та світової культурної спадщини.

Вивчення історії та культури України у вищому навчальному закладі не є повторенням питань, пов’язаних з історією та культурою нашої держави, що вивчалися у школі на уроках з історії України, а становить принципово нову дисципліну, яка розглядає низку теоретико-методологічних та конкретно-історичних питань, пов’язаних з історією формування території сучасної України, з історією становлення українського народу, з історією державотворчих процесів на українських землях, з формуванням самобутньої і неповторної вітчизняної культури.

Поставлена мета обумовлює наступні завдання:

проаналізувати етнічні й державотворчі процеси на території України та визначити умови формування та розвитку вітчизняної культури, як самобутньої культури українців;

формувати уявлення про вітчизняну історію і культуру, як частину всесвітнього історичного та культурного процесу;

розвивати навики дослідницької роботи з джерелами та об’єктивного аналізу історичних фактів;

виховувати патріотичні почуття та шанобливе ставлення до історії України, її історичних постатей та діячів культури.

Курс «Історія та культура України» тісно пов’язаний з навчальними дисциплінами “Історія української культури», «Історія української державності», «Історія держави та права України».

Закінчивши вивчення курсу, студенти повинні знати:

сучасні методи історичного пізнання;

історичний термінологічно-понятійний апарат;

історію державотворчого шляху сучасної держави Україна;

знакові для України і світу пам’ятки культури;

знакові дати та події в історії та культурі України;

знакові персоналії в історії та культурі України.

Вміти:

самостійно поглиблювати знання в рамках дисципліни шляхом пошуку й опрацювання нової – інформації з використанням сучасних засобів технічної інформації;

систематизувати й аналізувати джерельний матеріал курсу;

узагальнювати фактичний матеріал, набутий у ході лекцій та під час самостійного опрацювання літератури до курсу;

робити самостійні науково-обґрунтовані висновки з вивченої теми;

користуватися картографічними та іншими допоміжними матеріалами;

використовувати практичні навички, готувати доповіді, проводити наукові дискусії з актуальних питань історії та культури України.

Форма підсумкового контролю – екзамен

 

02СГ УКРАЇНСЬКА МОВА (ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ)

(Гуцул Л.І. – лекції, семінарські)

Мета курсу полягає у формуванні комунікативної компетентності студентів; набуття комунікативного досвіду, що сприяє розвиткові креативних здібностей студентів та спонукає до самореалізації фахівців, активізує пізнавальні інтереси, реалізує евристичні здібності як визначальні для формування професійної майстерності та конкурентоздатності сучасного фахівця; вироблення навичок оптимальної мовної поведінки у професійній сфері: вплив на співрозмовника за допомоги вмілого використання різноманітних мовних засобів, оволодіння культурою монологу, діалогу та полілогу; сприйняття й відтворення фахових текстів, засвоєння лексики і термінології свого фаху, вибір комунікативно виправданих мовних засобів, послуговування різними типами словників.

Завдання:

сформувати чітке і правильне розуміння ролі державної мови у професійній діяльності;

забезпечити досконале володіння нормами сучасної української літературної мови та дотримання вимог культури усного й писемного мовлення;

виробити навички самоконтролю за дотриманням мовних норм у спілкуванні;

розвивати творче мислення студентів;

виховати повагу до української літературної мови, до мовних традицій.

сформувати навички оперування фаховою термінологією, редагування, коригування та перекладу наукових текстів.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

норми сучасної української літературної мови;

правила роботи з фаховим текстом;

основні вимоги до ведення ділової документації;

правила ведення переговорів, нарад, зборів, співбесід;

норми етикету тощо;

вміти: правильно використовувати різні мовні засоби відповідно до комунікативних намірів; влучно висловлювати думки для успішного розв’язання проблем і завдань у професійній діяльності;

сприймати, відтворювати, редагувати тексти офіційно-ділового й наукового стилів;

скорочувати та створювати наукові тексти професійного спрямування, складати план, конспект, реферат тощо, робити необхідні нотатки, виписки відповідно до поставленої мети;

складати різні типи документів, правильно добираючи мовні засоби, що репрезентують їх специфіку;

послуговуватися лексикографічними джерелами (словниками) та іншою допоміжною довідковою літературою, необхідною для самостійного вдосконалення мовної культури.

Форма підсумкового контролю – залік, екзамен.

 

03СГ ФІЛОСОФІЯ

(Харченко Ю.В. – лекції, практичні).

Мета курсу філософії передбачає не лише формування певного об’єму знань, а й головним чином – формування конструктивного мислення.

Мислення, що спирається на вироблені в європейській філософській традиції принципи, умовно може бути представлене як «філософське», однак по своїй суті воно є конструктивно-логічним. Отже, необхідно прищепити студентам навички самостійного розгляду світоглядних проблем життя, методологічних проблем пізнання та діяльності із залученням понятійного апарату філософії; пробудити в студентів інтерес до духовних пошуків та розширення горизонту особистісного світобачення; роз’яснювати причини підвищення значущості гуманітарного знання за умов ускладнення міжіндивідуальних стосунків в сучасному суспільстві.

Сформульована вище мета, визначає завдання курсу:

розуміння предмета філософії й специфіки філософського знання; усвідомлення ролі філософії в формуванні конструктивного типу мислення;

створення спільного уявлення про сфери філософського знання (онтологію, гносеологію, аксіологію; натурфілософію, соціальну філософію, філософську антропологію, логіку);

знайомство з основними філософськими традиціями (індійською, китайською та середземноморською) та важливішими етапами розвитку європейської філософії (основними філософськими концепціями):

вивчення фрагментів класичних філософських текстів.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати – основні етапи розвитку світової та вітчизняної філософії, провідну проблематику цих етапів та особливості побудови світоглядних знань; видатних представників світової та вітчизняної філософії, їх вихідні ідеї; провідні проблеми сучасної філософії та орієнтуватися в їх змісті; значення основних філософських термінів; особливості релігійного світосприйняття; суттєві особливості та функції етичних цінностей; предмет філософії та її проблематику;

вміти – співставляти та аналізувати переваги та недоліки певних філософських позицій; порівнювати частково – наукові та філософські знання певних проблем; опрацьовувати філософські тексти; аналізувати проблеми сучасного життя із використанням філософських понять, категорій і термінів; пояснювати особливості різних форм і типів світогляду; виявляти та аналізувати основні форми мислення, застосовувати закони логіки й діалектики для аналізу певних інтелектуальних утворень.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

04СГ ІНОЗЕМНА МОВА ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ

(Капітан Т.А. – лекції, практичні)

Мета курсу полягає у формуванні іншомовних умінь студентів для застосування їх у вирішенні професійних завдань та в повсякденному житті.

Предмет вивчення: обсяг лексики та граматики іноземної мови, знання яких надає студентам можливість здійснювати  усно-мовленнєве спілкування в соціально-побутовій, соціально-культурній та професійних сферах та одержувати інформацію з іноземних письмових та усних джерел.

Мета курсу:

1. Практична: формувати в студентів комунікативну, лінгвістичну й соціокультурну компетенції.

2. Когнітивна: формувати в студентів когнітивну компетенцію у взаємозв’язку з іншими видами компетенцій.

3. Емоційно-розвиваюча: розвивати мовні, інтелектуальні й пізнавальні здібності; формувати в студентів позитивне ставлення до оволодіння як мовою, так і культурою англомовного світу, готовності брати участь в іншомовному спілкуванні; утворювати бажання до подальшого самовдосконалення в галузі володіння англійською мовою.

4. Освітня: формувати усвідомлення функцій іноземної мови в навчальному процесі та в суспільстві; подавати знання про культуру, історію, реалії та традиції країни, мова якої вивчається; розвивати уміння використовувати в разі необхідності різноманітні стратегії для задоволення дидактичних потреб (працювати з книжкою, посібником, підручником, словником, довідковою літературою, мультимедійними засобами тощо); розкривати в студентів здатність до самооцінки і самовдосконалення.

5. Професійна: формувати в студентів професійну компетенцію шляхом ознайомлення їх із різними методами та прийомами навчання іноземної мови, залучення до виконання професійно орієнтованих завдань.

6. Виховна: виховувати в студентів почуття самосвідомості; формувати вміння міжособистісного спілкування; розвивати позитивне ставлення до іноземної мови як засобу спілкування, поваги до народу, носія цієї мови, толерантного ставлення до його культури, звичаїв і способу життя; подавати розуміння важливості оволодіння іноземною мовою й потреби користуватися нею як засобом спілкування.

Завдання:

1. Оволодіти навичками вимови іноземної мови.

2. Опанувати передбачені програмою граматичні навички та уміння.

3. Збагатити активний і пасивний лексичні запаси з тем, передбачених робочою програмою.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

1) лексичний матеріал в обсязі навчальної програми курсу;

2) граматичний матеріал в обсязі навчальної програми курсу;

3) правила міжособистісної та міжкультурної комунікації;

вміти:

1) здійснювати усно-мовленнєве спілкування (у монологічній і діалогічній формах) у межах лексичного мінімуму та тематики, передбачених навчальною програмою, використовуючи засвоєний граматичний матеріал;

2) висловлюватися в письмовій формі (написання творів, листів, заповнення бланків, складання текстів презентацій і т. ін.) в обсязі тематики курсу, використовуючи засвоєний граматичний матеріал;

3) розуміти зі слуху зміст автентичних текстів;

4) читати й розуміти іншомовні автентичні тексти різних жанрів і видів, розглядаючи їх як джерело різноманітної інформації і як засіб оволодіння нею.

Форма підсумкового контролю – залік, екзамен.

 

05СГ БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ТА ОСНОВИ ОХОРОНИ ПРАЦІ

(Ткачук А.І.. – лекції, практичні)

Мета курсу полягає у набутті студентом компетенцій, знань, умінь і навичок для здійснення професійної діяльності за спеціальністю з урахуванням ризику виникнення техногенних аварій й природних небезпек, які можуть спричинити надзвичайні ситуації та привести до несприятливих наслідків на об’єктах господарювання, формування у студентів відповідальності за особисту та колективну безпеку і усвідомлення необхідності обов’язкового виконання в повному обсязі всіх заходів гарантування безпеки праці на робочих місцях, забезпечення ефективного управління охороною праці на підприємствах (об’єктах господарської, економічної та науково-освітньої діяльності) та поліпшення умов праці з урахуванням досягнень науково-технічного прогресу та міжнародного досвіду.

Завдання: 1) вивчення основних характеристик навколишнього та виробничого середовища, виявлення загальних закономірностей виникнення небезпек, їх властивостей, наслідків їх впливу на організм людини, основ захисту здоров’я та життя, довкілля від небезпек; 2) опанування знаннями, вміннями та навичками вирішувати професійні завдання з обов’язковим урахуванням галузевих вимог щодо забезпечення безпеки персоналу та захисту населення в небезпечних та надзвичайних ситуаціях і формування мотивації щодо посилення особистої відповідальності за забезпечення гарантованого рівня безпеки функціонування об’єктів галузі, матеріальних та культурних цінностей в межах науково-обґрунтованих критеріїв прийнятного ризику; 3) набуття майбутніми педагогами компетенцій ефективно вирішувати завдання професійної діяльності з обов’язковим урахуванням вимог охорони праці та гарантуванням збереження життя, здоров’я та працездатності працівників у різних сферах професійної діяльності.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

1) умови безпечного функціонування природних та техногенних систем;

2) принципи сучасної методології кількісної оцінки природних та техногенних небезпек, їх аналіз та керування ризиками; 3) чинники негативного впливу на довкілля та людину; 4) характеристики, класифікації і нормування шкідливих та небезпечних факторів; 5) вплив психофізіологічних особливостей людини на формування її безпеки; 6) основні принципи індивідуальної та колективної безпеки; 7) основні положення законодавчих та нормативно-правових актів з охорони праці; 8) порядок дослідження виробничого травматизму; 9) причини електротравм;

вміти: 1) аналізувати та оцінювати небезпечні ситуації; 2) запобігати надзвичайним ситуаціям і організовувати усунення їх негативних наслідків; 3) ідентифікувати тип ситуації та оцінювати рівень небезпеки; 4) організувати розслідування нещасного випадку та професійного захворювання на виробництві; 5) визначити вимоги законодавчих і нормативних актів з охорони праці в межах функціональних обов’язків фахівця; 6) визначити вимоги щодо навчання та перевірки знань працівників з питань охорони праці з урахуванням їх функціональних обов’язків; 7) проводити інструктажі і навчання з охорони праці та безпеки життєдіяльності.

Дисципліна спрямована на формування спеціалізованої за профілем життє- та здоров’язберігаючої й загальнонаукової компетентностей.

Форма підсумкового контролю –залік.

1.2. ДИСЦИПЛІНИ ФУНДАМЕНТАЛЬНОЇ, ПРИРОДНИЧО-НАУКОВОЇ ТА ЗАГАЛЬНОЕКОНОМІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ

01ПН АНАТОМІЯ ЛЮДИНИ З ОСНОВАМИ СПОРТИВНОЇ МОРФОЛОГІЇ

(Нєворова Л.В. – лекції, практичні)

Мета курсу: ознайомлення студентів з основами анатомії людини та спортивної морфології, які необхідні вчителю фізичної культури, тренеру, фахівцю з фізичної реабілітації. Фахівець з фізичного виховання повинен знати не тільки знати будову тіла людини, але й володіти навичками застосування анатомічного аналізу роботи пасивної і активної частин опорно-рухового апарату, оцінки стану всіх органів і систем організму, усвідомлювати специфіку анатомічної основи рухів і положень тіла людини (співвідношення його частин, їх взаєморозташування), розглядати анатомічну характеристику рухів і положень тіла у зв’язку з потребами спортивної, професійної, педагогічної, побутової і інших видів практичної діяльності. Ці знання необхідні для вдосконалення спортивної техніки, вирішення завдань ергономіки (раціональнішого, з урахуванням можливостей людини планування тренувального процесу), ергономічного обґрунтування питань успішної розробки нових тренажерних пристроїв в спорті і тому подібне. Розглядаючи з позицій анатомії яке-небудь положення або рух тіла, необхідно добре знати техніку виконання і чітко уявляти собі цільову спрямованість даної вправи.

Завдання:

– закласти базові знання, навички та вміння щодо будови тіла людини (будови скелету, м’язів, внутрішніх органів, системи аналізаторів, нервової системи);

– ознайомлення з видами клітин та тканин організму людини;

– ознайомлення студентів з сукупністю термінів, якими визначають органи, тканини та інші структурні компоненти організму в межах науки анатомії;

– ознайомлення студентів з понятійним апаратом, який відображає анатомічна номенклатура;

– вивчення площин, вісей та ліній тіла людини;

– складання морфологічної характеристики опорно-рухового апарату у зв’язку з особливостями рухової діяльності

– закріплення самостійного виконання студентами анатомічного аналізу роботи пасивної і активної частин опорно-рухового апарату за елементами з виду спорту;

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати: будову тіла людини (будову скелету, м’язів, внутрішніх органів, системи аналізаторів, нервової системи); площини, вісі та лінії тіла людини; анатомічну номенклатуру, понятійний апарат,

вміти: використовувати анатомічну термінологію та номенклатуру, робити анатомічний аналіз роботи пасивної і активної частин опорно-рухового апарату.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

02ПН БІОХІМІЯ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ

(Маркова О.В – лекції, практичні, лабораторні)

Мета курсу: у професійній підготовці фахівців з фізичної культури предмет ”Біохімія„ повинен зайняти чільне місце, що дозволить значно розширити і поглибити їх загально-біологічний і методичний рівень, озброїти знаннями закономірностей явищ і процесів життєдіяльності організму людини на різних рівнях організації живої матерії. Знання з біохімії допоможуть студентам усвідомити і зрозуміти сутність біохімічних перетворень органічних речовин і енергії в організмі людини, їх пристосування до тих умов навколишнього середовища, які склалися. Біохімія як навчальна і наукова дисципліна має бути основою для опанування студентами дисциплін медико-біологічного циклу і забезпечити їх природничо-наукову, загально-біологічну і методичну підготовку.

Завдання курсу: поглиблення та розширення загальнотеоретичних, біологічної і методичної підготовки студентів; забезпечення знань про вміст, склад, структуру і функції речовин, які входять до складу організму людини, сутність біохімічних перетворень цих речовин і енергії в живому організмі, їх пристосування до тих умов навколишнього середовища, які склалися;

Вироблення навичок і вмінь свідомого використання отриманих знань з біохімії в практичній діяльності;

Підготовка студентів до вивчення дисциплін медико-біологічного циклу.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати: основні закономірності біохімічних змін в організмі у стані спокою та підчас виконання фізичних навантажень;

вміти: визначати досліджувати фізико-хімічні властивості речовин; проводити лабораторні дослідження з рідинами людського організму у стані спокою та до і після стандартних і максимальних фізичних навантажень; аналізувати вплив різних фізичних навантажень на біохімічні зміни в організмі людини.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

03ПН ФІЗІОЛОГІЧНІ ОСНОВИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ

(Нєворова О.В. – лекції, практичні, лабораторні)

Метою викладання навчальної дисципліни «Фізіологічні основи фізичного виховання і спорту» є формування у майбутніх фахівців з фізичного виховання і спорту знань про фізіологію м'язової діяльності, розкрити фізіологічну сутність спортивної діяльності та тренованості організму, його функціональні можливості, які можуть і повинні бути реалізовані у процесі цілеспрямованого фізичного виховання. У системі професійної підготовки фахівців нової генерації в галузі фізичної культури суттєве місце займає предмет «Фізіологічні основи фізичного виховання і спорту», який сприяє формуванню фізіологічного способу мислення, глибокого розуміння механізмів адаптації організму до фізичних навантажень, регуляції фізіологічних функцій з позицій теорії функціональних систем П.К.Анохіна, системно-структурного підходу. Системний підхід до вивчення фізіологічних процесів під час адаптації, принципи зворотних зв’язків значно підвищать ефективність навчально-тренувального процесу та дозволять розглядати організм людини, як систему, що саморегулюється та самоорганізується.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Фізіологічні основи фізичного виховання і спорту» є:

надати кількісну характеристику фізіологічних реакцій окремих систем і всього організму для різних видів спорту;

сприяти розширенню уявлення про фізіологічні реакції організму під час спортивної діяльності;

розкрити особливості пристосування організму спортсмена до різних умов зовнішнього середовища;

- планувати тренувальні навантаження в ході підготовки спортсменів до змагань в різних умовах зовнішнього середовища;

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати: фізіологічні закономірності реакцій систем організму на фізичні навантаження, закономірності втоми та відновлення; фізіологічні особливості груп видів спорту; фізіологічну класифікацію спортивних вправ; закономірності підвищення функціональних можливостей організму під час занять спортом; особливості впливу кліматичних умов на організм спортсмена; вікові фізіологічні особливості спортсменів.

вміти: використовувати фізіологічні закономірності адаптації в плануванні та управлінні навчально-тренувальним процесом; застосовувати тести та критерії для оцінки функціональної підготовленості спортсменів; володіти методиками контролю за функціональним станом організму; коригувати тренувальний процес відповідно до фізіологічних показників.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

04ПН ГІГІЄНА ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ І СПОРТУ

(Черній В. П. – лекції, практичні, лабораторні)

Мета і завдання курсу: надання майбутнім учителям фізичної культури знань про гігієнічні вимоги до занять фізичною культурою та спортом, гігієнічне значення окремих форм фізичного виховання, нормативів до рівня рухової активності та дозування фізичних навантажень; у галузі профілактичної медицини і здорового способу життя та формування у студентів відповідної професійної компетентності й розвиток професійних якостей фахівця у сфері фізичної культури спорту.

Завдання вивчення дисципліни:

вивчення теоретичних відомостей про сучасні наукові дослідження та важливі проблеми в галузі загальної гігієни та гігієни фізичного виховання і спорту;

обґрунтування гігієнічних вимог і нормативів, необхідних у роботі вчителя фізичної культури з метою створення оптимальних умов навчання та тренування;

наукове обґрунтування гігієнічних заходів необхідних для збереження індивідуального здоров’я;

розкриття закономірностей та механізмів впливу чинників навколишнього середовища на організм людини;

оволодіння методами особистої гігієни, гігієни харчування;

оволодіння відомостями про гігієнічну характеристику спортивного одягу, взуття; умовами спортивної діяльності;

розширення уявлення про значення вікових особливостей організму на нормування фізичних навантажень.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

основи наукових досліджень у галузі гігієнічних знань;

особливості впливу чинників навколишнього середовища на організм людини;

особливості впливу води на організм людини;

основи шкільної гігієни;

гігієнічні основи організації навчальної роботи в школі;

гігієнічні основи раціонального харчування;

гігієнічні вимоги до раціонального режиму дня учнів;

заходи профілактики інфекційних захворювань;

гігієнічні вимоги до структури, змісту і нормування фізичних навантажень при тренуванні учнів;

витоки і еволюцію формування теорії спортивного тренування, медико-біологічні та психологічні основи і технологію фізичного виховання представників різних вікових груп, санітарно-гігієнічні основи діяльності у сфері фізичної культури і спорту;

основи гігієни спортивних споруд;

гігієнічне забезпечення підготовки спортсменів в окремих видах спорту;

гігієнічні основи фізичного виховання школярів;

засоби відновлення фізичної працездатності;

особливості фізичного розвитку школярів;

гігієнічні основи загартовування;

біологічні, соціальні, психологічні та інші чинники збереження здоров’я;

вміти:

володіти педагогічними, медико-біологічними, інформаційними технологіями для формування здорового способу життя, розвиту рухових умінь і навичок, розвитку фізичних (рухових) якостей у представників різних груп населення і вміти самостійно розробляти методики та технології для інтегрального гармонійного розвитку людини;

визначати і оцінювати фізичні параметри повітряного середовища;

визначати і оцінювати параметри повітряного режиму приміщень;

визначати і оцінювати штучний і природний світлові режими приміщень;

володіти методиками визначення якості води;

володіти методиками визначення фізичного розвитку школярів;

оцінювати фізичні дані методами індексів, пропорцій, кореляції, стандартів, антропометричного профілю, номограм;

проводити профілактичні заходи щодо інфекційних захворювань;

визначати добові витрати енергії;

давати гігієнічну оцінку добовому раціону харчування школярів;

складати добовий раціон харчування школяра;

проводити санітарно-гігієнічне обстеження ігрових майданчиків і спортивного залу;

розрахунковим методом оцінити фізичну, розумову працездатність;

складати санітарно-гігієнічну оцінку залів для проведення тренувань;

складати санітарно-гігієнічну оцінку уроку фізичної культури у школі;

Форма підсумкового контролю – екзамен

 

05ПН БІОМЕХАНІКА

(Маркова О. В. – лекції, практичні)

Мета курсу – аналізувати техніку й тактику рухів, отримають уявлення про основи моделювання та оптимізацію фізичних і спортивних вправ, ознайомлюються з методикою використання біомеханічних методів і тренажерів на практиці.

Завдання курсу:

ознайомити студентів з біомеханічними основами техніки рухових дій і тактики рухової діяльності;

озброїти студентів теоретичними знаннями й практичними навичками, необхідними для науково обґрунтованого планування навчально-тренувального процесу з фізичного виховання різних категорій людей.

Загальноосвітнє і виховне значення курсу біомеханіки полягає в тому, що він допомагає формувати світогляд майбутніх фахівців з фізичної культури, оволодіти основами системного підходу до аналізу складних явищ і процесів, виробляє певний стиль мислення.

В результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати:

закономірності виявлення рухової функції людини;

основи теорії біомеханічних вимірювань, біомеханічний аналіз та дидактика рухових дій.

Уміти: використовувати теоретичні знання з біомеханіки при складанні педагогічних програм навчання, удосконалення рухових дій та використання ТЗН і тренажерів у різних умовах.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

06ПН ЛІКУВАЛЬНА ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА

(Нєворова О.В., Черній В.П. – лекції, практичні)

Мета курсу: ознайомлення студентів з основами лікувальної фізичної культури, які необхідні вчителю фізичної культури, тренеру, фахівцю з фізичної реабілітації. Фахівець з фізичного виховання повинен не тільки володіти навичками застосування комплексу вправ з лікувальної гімнастики, але й розуміти його оздоровчий та лікувальний вплив, знати специфіку перебігу хвороби й механізм дії вправ на органи та системи цілісного організму.

Завдання:

– закласти базові знання, навички та вміння щодо основ лікувальної фізкультури (клініко-фізіологічне обґрунтування лікувального застосування фізичних вправ, показання і протипоказання для призначення ЛФК, засоби ЛФК, форми і методи ЛФК, рухові режими);

– ознайомлення студентів з особливостями ЛФК в клініці внутрішніх захворювань та в травматології;

– ознайомлення студентів з пасивним, пасивно-активним та активним виконанням фізичних вправ лікувальної гімнастики;

– вивчення правил застосування полегшених вихідних положень під час виконання вправ з лікувальної гімнастики;

– розучування комплексів вправ з ЛФК;

– закріплення самостійного виконання студентами комплексів вправ з ЛФК (з коментарем);

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: основи лікувальної фізкультури, механізм впливу фізичних вправ з лікувальної метою на організм людини, основні форми, методи і засоби ЛФК, рухові режими;

вміти: використовувати різні види фізичних вправ в комплексах лікувальної гімнастики, ранкової гігієнічної гімнастики, дихальної гімнастики та інших форм ЛФК в клініці внутрішніх захворювань і в травматології.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

07 ПН СПОРТИВНІ СПОРУДИ І ОБЛАДНАННЯ

(Маленюк Т.В. – лекції, практичні заняття)

Мета навчальної дисципліни: збагачення знань майбутніх учителів фізичної культури з основ проектування, будівництва, обліку та експлуатації спортивних споруд; ознайомлення з найважливішими вимогами, що висуваються до спортивних споруд критого і відкритого типу, навчального обладнання та спортивного інвентарю.

Завдання вивчення дисципліни:

оволодіти загальними основами проектування спортивних споруд;

вивчити особливості будівництва відкритих спортивних споруд;

опанувати основи експлуатації спортивних споруд на основі знань про гігієнічні вимоги до освітлення, опалення, вентиляції; правила техніки безпеки; вимоги до інвентарю та обладнання;

вивчити розміри, розмітку і обладнання спортивних споруд для загальноосвітніх шкіл;

засвоїти технологію виконання розмітки критих і відкритих спортивних споруд відповідно до діючих правил змагань з певних видів спорту.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

класифікацію, категорії і структуру спортивних споруд;

основи проектування (типи проектів, стадії проектування);

особливості організації робіт у процесі будівництва відкритих спортивних споруд;

відомості, які містяться у паспорті спортивної споруди;

гігієнічні вимоги до освітлення, вентиляції і опалення спортивних споруд;

основні розміри, розмітку і обладнання майданчиків і полів для спортивних ігор;

основні розміри розмітку і обладнання легкоатлетичних спортивних споруд;

класифікацію, характеристику і обладнання спортивних споруд для водних видів спорту;

основні вимоги до залів, снарядів й інвентарю зі спортивної гімнастики.

Вміти:

створювати матеріально-технічну базу для забезпечення процесу фізичного виховання з урахуванням можливостей її використання під час занять з різними віковими групами школярів;

використовувати стандартне і нестандартне обладнання, тренажерні пристрої при проведенні занять з фізичного виховання;

виконувати розмітку спортивних майданчиків, футбольного поля, легкоатлетичних спортивних споруд тощо.

Форма підсумкового контролю – залік

 

08ПН ОСНОВИ ІНФОРМАТИКИ ТА ІКТ

Мета курсу формування у студентів системи знань, умінь та практичних навичок, що необхідні для ефективного використання засобів сучасних інформаційних технологій у навчальній та майбутній професійній діяльності; вдосконалення навичок роботи з програмними продуктами для ведення документообігу, комунікації; поглиблення знань щодо способів опрацювання даних, їхнього графічного оформлення; забезпечення оволодіння студентами основними засобами інформаційно-комунікаційних технологій, можливими напрямками їх використання.

Завдання: оволодіння системною сукупністю знань і вмінь, що містить практичні навички роботи за комп’ютером, розуміння і знання загальних принципів його побудови та функціонування, вміння використовувати сучасні програмні засоби загального призначення (текстові та графічні редактори, електронні таблиці); формування у студентів цілісного погляду на сучасні інформаційно-комунікаційні технології, розуміння їх можливостей та способів використання для вирішення педагогічних завдань.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

поняття про інформаційні технології та їх роль у сучасному світі;

побудову та основні технічні характеристики пристроїв апаратної частини сучасного комп’ютера;

технологію підготовки фахового графічного матеріалу;

основні поняття та принципи архівування даних;

технологію використання текстового і табличного процесорів, системи створення презентацій;

організаційні основи щодо роботи в мережі Інтернет.

Вміти:

накопичувати та опрацьовувати інформацію з використанням сучасних інформаційних технологій;

використовувати веб-технології у навчальному процесі;

застосовувати текстовий процесор для ведення документообігу, оформлення табличного матеріалу;

виконувати редагування даних у табличному процесорі, використовувати формули для їх опрацювання;

проводити аналіз даних у середовищі табличного процесора, використовувати основні функції, здійснювати побудову діаграм, проводити сортування та фільтрацію даних, проміжні підсумки, формувати зведені таблиці та працювати з ними.

створювати презентації відповідно до вимог щодо структури, змісту й оформлення презентації.

Форма підсумкового контролю – залік

 

01 ФП УПРАВЛІННЯ У СФЕРІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

(Собко Н.Г. – лекції, практичні)

Мета і завдання курсу: метою дисципліни «Управління у сфері фізичного виховання» є формування у студентів системи знань, навиків і умінь з організації і управління у галузі фізичного виховання та спорту, що є необхідним елементом становлення фахівця.

Завдання:

навчання студентів теоретичних основ сучасного управління в спорті і фізичному вихованні;

навчання методам планування і організації фізкультурно-спортивних заходів;

наближення змісту навчання в університеті до запитів майбутньої практичної діяльності студентів.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати: організаційну структуру і особливості функціонування сфери фізичного виховання в Україні, основи регламентування діяльності та кадрове забезпечення сфери фізичного виховання, історію відродження, розвитку та сучасний стан міжнародного спортивного руху.

вміти: аналізувати основні нормативно-правові документи міністерства освіти і науки, молоді та спорту України; застосовувати знання з основ управлінської діяльності фахівця сфери фізичного виховання у практичній діяльності.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

02ФП ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

(Шевченко О. В. – лекції, Мельнік А. О. – семінарські)

Мета навчальної дисципліни: забезпечення формування професійних і методичних компетенцій, щодо системи знань про роль і місце фізичного виховання в житті людини і суспільства, особливості і загальні закономірності їх функціонування й розвитку.

Завдання вивчення дисципліни:

узагальнення практичного досвіду, осмислення сутності фізичного виховання, закономірностей його розвитку й функціонування;

озброєння студентів глибокими та міцними знаннями в області фізичної культури;

опанування знаннями застосування засобів, методів для розвитку життєво важливих рухових умінь та навичок, які дозволять підготувати учнів до праці, службі в збройних силах України та інших видах діяльності;

з’ясування основних нормативних документів в галузі фізичного виховання, спорту і здоров’я людини;

навчити формувати різні види документів з планування, що забезпечує процес навчання з фізичної культури в різних закладах;

оволодіння педагогічними, здоров’язбережувальними інформаційними технологіями для формування здорового способу життя, розвитку рухових умінь і навичок, розвитку фізичних якостей у представників різних груп населення;

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: основні закономірності теорії і методики фізичного виховання, принципи та зміст системи фізичного виховання; наукові основи навчання фізичних вправ; наукові основи розвитку фізичних якостей; дидактичні основи фізичного виховання дітей дошкільного та шкільного віку, учнів середніх спеціальних навчальних закладів та вищих навчальних закладів, працівників різних професій та вікових груп; методики навчання різним формам організації навчальної діяльності школярів; педагогічні вимоги до планування, організації і проведення уроку з фізичної культури; основи теорії і практики спорту;

вміти: грамотно застосовувати в практичній діяльності набуті знання; організовувати та проводити на високому рівні всі форми фізичного виховання осіб різного віку з загальною та спеціальною спрямованістю; грамотно оцінювати та дієво управляти фізичним розвитком осіб, що навчаються; організовувати спортивно-масову та фізкультурно-оздоровчу роботу; ефективно здійснювати навчальний процес в обраному виді спорту, об’єктивно контролювати та здійснювати педагогічний контроль під час проведення; розширювати і поглиблювати рівень своїх теоретичних знань в галузі фізичного виховання, спорту і здоров’я людини; застосовувати основні закони природничо-наукових дисциплін у професійній діяльності, методи теоретичного та експериментального дослідження в професійній діяльності; проводити пошук, аналіз і оцінку інформації в галузі фізичного виховання і спорту; самостійно визначати завдання професійного і особистісного розвитку, займатися самоосвітою.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

03ФП ІСТОРІЯ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

(Маркова О. В. – лекції, семінарські)

Мета залучати майбутніх фахівців до цінностей фізичної, духовної і моральної культури, збагачувати їх знаннями фактів з фізкультурного і спортивного минулого, допомагати адекватно оцінювати сучасний стан суспільства і місце фізичної культури в ньому, виховувати почуття патріотизму та національної гордості

Завдання: висвітити з наукових позицій зародження, становлення та розвиток фізичної культури і спорту в різні періоди існування людського суспільства; розкрити значення, роль й місце фізичної культури і спорту минулого і сьогодення; сприяти формуванню наукового світогляду, вихованню патріотизму та інтернаціоналізму, історичної свідомості та критичного мислення; формувати любов до професії педагога, тренера, організатора й пропагандиста фізичної культури і спорту; сприяти підвищенню загальної педагогічної культури, розширенню кругозору, збагаченню знаннями в галузі фізичної культури і спорту.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: основні закономірності виникнення, розвитку та соціальної значущості фізичної культури і спорту;

вміти: визначати основні тенденції розвитку фізичної культури і спорту в залежності від історичних, політичних, соціально-економічних та демографічних умов суспільства, знаходити найбільш цінні форми, методи й засоби фізичного виховання, спорту і рекреації, накопичені людством, та застосовувати їх відповідно з реальною дійсністю на практиці.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

ІI. ЦИКЛ ЗАГАЛЬНОЇ ПІДГОТОВКИ

2.1. ДИСЦИПЛІНИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ

 

01ПП ПЕДАГІКА

(Язловецька О.В., Філоненко О.В. – лекції, семінарські заняття)

Мета навчальної дисципліни: висвітлити теорію і практику єдиного всесвітньо-історичного педагогічного процесу, розкрити закономірності становлення школи та освіти, суспільно-історичну значущість професії педагога, озброїти студентів знаннями теоретичних основ сучасної педагогічної науки, практичними та творчими уміннями, що необхідні для ефективної організації педагогічного процесу в умовах сучасного інформаційного середовища.

Завдання вивчення дисципліни:

засвоєння студентами головних положень історії педагогіки та сучасної педагогіки;

здійснення цілісного аналізу теорії і практики виховання у історичному розвиткові, аналізу історико-педагогічного процесу у його єдності і різноманітності;

формування умінь і навичок аналізу педагогічних теорій, розвиток педагогічного мислення, здатності до аналізу педагогічних явищ і процесів;

формування педагогічної позиції щодо процесу навчання учнів;

засвоєння форм і методів групової педагогічної діяльності;

формування готовності до використання педагогічних умінь та навичок, передового педагогічного досвіду в практичній діяльності вчителя закладу середньої освіти.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студенти повинні знати:

основні теоретичні поняття курсу, зміст базових понять;

зміст основних державних документів, що стосуються системи освіти в Україні взагалі;

розуміти соціальну роль освіти у вирішенні глобальних проблем людства;

сучасні тенденції реформування системи загальної середньої освіти;

загальні тенденції розвитку педагогіки, освіти та виховання у конкретних історичних періодах розвитку провідних цивілізацій; педагогічні ідеї та погляди представників педагогічної думки України та світу.

структуру та закономірності педагогічного процесу системи загальної середньої освіти;

механізми використання особистісного потенціалу для вирішення педагогічних завдань навчання і виховання;

елементи педагогічної техніки керування собою і педагогічним процесом в цілому;

напрямки і засоби професійного самовдосконалення.

Студенти повинні вміти:

оперувати основними теоретичними поняттями курсу, систематизувати зміст базових понять;

аналізувати сучасні тенденції реформування і адаптації системи загальної середньої освіти до умов життя (суспільства), що постійно змінюються;

здійснювати порівняльний аналіз педагогічних ідей провідних педагогів минулого; працювати з історико-педагогічною літературою та першоджерелами.

характеризувати наукові уявлення про закономірності педагогічного процесу, а також обґрунтовувати модель взаємодії «учитель-учень» в середині системи загальної середньої освіти та за її межами;

виявляти основні складові структури педагогічної діяльності та бачити себе суб’єктом цієї діяльності;

бачити шляхи реалізації гуманної позиції учителя в розумінні мети і завдань власної педагогічної діяльності;

користуватися елементами педагогічної техніки щодо керування своєю власною поведінкою та системою взаємодій «учитель-учень»;

оперувати педагогічним мисленням, бути здатним до аналітичного осмислення педагогічної дійсності, реалізовувати творчий підхід до визначення педагогічних дій у нестандартних ситуаціях, уміння приймати найбільш вдалі рішення у відповідності до педагогічних закономірностей та принципів навчання і виховання;

користуватися основними шляхами та засобами професійного самовдосконалення.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

02ПП ПСИХОЛОГІЯ

(Мельничук С.К.– лекції, семінарські)

Метою вивчення курсу «Психологія» є формування у студентів системи знань про психологічні особливості людини як об’єкта педагогічної та суб’єкта учбової діяльності, розуміння ними складного психічного і духовного життя дитини, самовдосконалення і самовиховання майбутніх учителів як фахівців-професіоналів.

Завданнями курсу є:

– формувати у студентів уявлення про природу суб'єктивної реальності людини, про структуру особистості, умови функціонування і розвитку психічних процесів;

– сприяти набуванню знань майбутніх педагогів про умови і механізми розвитку дитини на різних етапах онтогенезу, про особливості створення спеціальних умов для розвитку школярів, про організацію навчально-виховного процесу з урахуванням специфіки вікового розвитку учнів;

– формувати знання про фундаментальні психологічні структури, про становлення особистості в її діяльнісних, суспільних і свідомих вимірах;

– формувати уміння у майбутнього педагога проводити психологічні дослідження психічних процесів, визначати рівень розвитку особистості дитини на кожному віковому етапі.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

– предмет, завдання, методи психологічної науки;

– закономірності перебігу пізнавальних, емоційних, вольових психічних процесів;

– класифікації психічних явищ, особливості та властивості психічних функцій;

– психологічні особливості спілкування, міжособистісних взаємин, основи конфліктології;

– основні теорії психічного розвитку дитини;

– закономірності психічного розвитку людини від народження до періоду юності, а також особливості психічного розвитку дорослої людини;

– психологічні закономірності навчання, виховання зростаючої особистості;

– психологічні особливості педагогічної діяльності учителя.

вміти:

– застосовувати психологічні методи для вивчення психологічних особливостей людини: спостереження, психодіагностичні методи;

– самостійно опановувати психологічну літературу з тем курсу;

– пояснювати різноманітні явища у психічній реальності людини;

– аналізувати ситуацію розвитку та особливості психічного розвитку дітей у різні періоди дошкільного і шкільного життя;

– виявляти причинно-наслідкові зв’язки між поведінковими виявами школярів та особливостями соціокультурного середовища, що їх оточує;

застосовувати методи і методики для дослідження психічних особливостей людини; застосовувати знання з психологічних основ навчання і виховання у роботі зі школярами.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

03 ПП ПСИХОЛОГІЯ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

(Мельничук С.К. – лекції, семінарські заняття)

Метою викладання навчальної дисципліни «Психологія фізичного виховання» є вивчення сутності та психологічних закономірностей процесів навчання та виховання у процесі фізкультурної і спортивно-педагогічної діяльності, використання досягнень усіх галузей психології для удосконалення педагогічної практики.

Основними завданнями вивчення дисципліни «Психологія фізичного виховання»є:

засвоєння структури предмета «Психологія фізичного виховання»;

сприяння формуванню світогляду у майбутніх вчителів фізичного виховання, їх особистісному зростанню;

засвоєння студентами знань методології психології, закономірностей розгортання психічних явищ, морального і психічного розвитку школярів, формування шкільних колективів на заняттях фізичної культури;

формування в студентів прикладних умінь щодо застосування знань з психології в практиці педагогічної діяльності, а саме аналізувати педагогічні ситуації, проникати у внутрішній світ учнів, використовувати психологічні знання в практиці спілкування, навчання і виховання;

формувати творчий підхід до своєї професії у студентів факультету фізичного виховання.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

предмет, об’єкт і завдання курсу «Психологія фізичного виховання»;

методи психолого-педагогічної діагностики учнів та вчителів фізичної культури;

основні механізми і закономірності процесів навчання і виховання школярів на уроках фізкультури;

ознайомитись із особливостями педагогічної діяльності вчителя фізичної культури, педагогічного спілкування тощо.

вміти:

складати психолого-педагогічну характеристику особистості учня та учнівського колективу;

складати психолого-педагогічний аналіз уроку;

володіти системою психолого-педагогічних методів дослідження;

дати кваліфікований висновок про рівень психологічної вихованості особистості учнів, рівень пізнавальної активності дітей, сформованість мотиваційної сфери школярів;

правильно підбирати способи психологічного впливу на особистість, враховуючи її індивідуальні відмінності;

аналізувати діяльність вчителя фізкультури;

розв’язувати конфліктні ситуації в учнівських та педагогічних колективах.

Форма підсумкового контролю – залік

 

04ПП ПЕДАГОГІКА ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

(Язловецька О.В. – лекції, семінари)

Мета навчальної дисципліни: сприяння формуванню та поглибленню професійно-необхідних теоретичних знань, практичних умінь та навичок педагогічного забезпечення діяльності в галузі фізичного виховання, розвиток професійної компетентності майбутніх фахівців фізичного виховання.

Завдання вивчення дисципліни:

– розвиток цілісного уявлення про педагогіку фізичного виховання як наукову і навчальну дисципліну;

– ознайомлення студентів з методологічною основою теорії навчання руховим діям;

– засвоєння принципів навчання фізичним вправам і шляхів їх реалізації в навчальному процесі;

– ознайомлення студентів з особливостями процесу навчання руховим діям та формування навичок упорядкування програм навчання;

– засвоєння методів навчання руховим діям;

– ознайомлення студентів з основами методики виховної роботи з учнями;

– опанування системою знань про особливості виховного процесу в роботі вчителя фізичної культури;

– формування навичок планування навчання та виховання в галузі фізичної культури;

– формування у майбутніх учителів фізичної культури педагогічної спрямованості мислення, здатності до аналітичного осмислення педагогічної дійсності, уміння приймати найбільш вдалі рішення відповідно до педагогічних закономірностей, принципів навчально-виховного процесу з фізичного виховання.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студенти повинні знати:

– зміст базових понять курсу, теоретичні основи навчання і виховання;

нормативно-законодавчі документи, що регламентують діяльність фахівця фізичного виховання в Україні;

– основні методи наукових досліджень у сфері фізичного виховання і спорту;

– структуру та зміст професійно-педагогічної компетентності фахівця фізичного виховання;

– сутність, цілі та завдання навчання руховим діям;

– стадії формування рухових навичок та фактори успішного їх формування;

– принципи та методи навчання руховим діям та шляхи їх реалізації в навчальному процесі.

– основи методики виховної роботи з учнями;

– особливості виховного процесу в діяльності вчителя фізичної культури;

– сутність процесу планування навчання та виховання в галузі фізичної культури.

Студенти повинні вміти:

– формувати мотивацію до навчальної діяльності, використовуючи різноманітні засоби і методи фізичного виховання, під час проведення різних форм занять з фізичного виховання;

– ефективно застосовувати дидактичні принципи;

– використовувати сучасні методики і технології оцінювання знань під час проведення різних форм занять з фізичного виховання, а також підсумкового оцінювання, керуючись програмними і нормативними документами, що стосуються організації та проведення навчально-виховного процесу, та процесу фізичного виховання;

Мета і завдання курсу

визначити порядок побудови процесу навчання конкретній руховій дії;

– розподілити процес навчання руховій дії на етапи і у відповідності до них визначати завдання навчання;

– добирати і застосовувати ефективні методи навчання руховій дії у відповідності до етапу навчання;

– використовувати різні способи регулювання навантаження в процесі навчання руховій дії;

– попереджувати помилки в процесі навчання руховій дії, виявляти помилки в процесі виконання її, визначати причини появи помилок та виправляти їх;

– оцінювати ступінь володіння руховою дією;

– проектувати бажані результати навчально-виховного процесу, що виражається у визначенні бажаного стану рівнів теоретичної, фізичної і технічної підготовки;

– визначити систему педагогічної взаємодії з учнями (засоби, методи, умови праці).

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

0П ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ГІМНАСТИКИ (Стасенко О. А. – лекції, практичні)

Метою курсу дисципліни теорія і методика викладання гімнастики є формування системи спеціальних знань з історії, теорії і методики викладання гімнастики, опанування технікою основних гімнастичних вправ, набуття необхідних знань, умінь та навичок для самостійної педагогічної й організаційної роботи в загальноосвітній школі та позашкільних дитячих закладах та самодіяльному фізкультурному русі.

Завдання:

  1. Оволодіння технікою гімнастичних вправ.

  2. Формування професійних умінь і навичок проведення різних форм занять гімнастикою.

  3. Опанування практичним матеріалом і розвиток умінь його оптимального вибору для організації та проведення занять з гімнастики.

  4. Підвищення рівня розвитку основних рухових якостей.

  5. Реалізація творчих можливостей студентів у моделюванні майбутньої професійної діяльності.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

– гімнастичну термінологію;

– методичні особливості викладання гімнастики;

– методику проведення загальнорозвивальних, стройових вправ та переміщень;

– правила техніки безпеки під час занять гімнастикою;

– методику розвитку рухових здібностей, технологію складання навчальних програм для засвоєння гімнастичних елементів;

– правила суддівства змагань з гімнастики.

Вміти:

– здійснювати показ вправ всіх видів гімнастичного багатоборства;

– володіти методикою навчання гімнастичним вправам;

– своєчасно виявляти і ліквідовувати помилки у технічній основі вправ;

– здійснювати страхування, самострахування та надання допомоги при виконанні вправ на гімнастичних приладах;

– упорядковувати навчальну документацію для школярів різних вікових груп;

– застосовувати основні засоби і методи підготовки спортсменів нижчих розрядів.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

06 ПП ТЕОРІЯ ТА МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ СПОРТИВНИХ ІГОР

(Бабенко А.Л. – лекції та практичні заняття)

Метою викладання навчальної дисципліни є формування у студентів базових знань з історії розвитку волейболу, баскетболу та гандболу, вивчення ними правил гри та розвиток основних умінь і навичок гри у волейбол, баскетбол та гандбол, оволодіння методикою проведення та суддівства змагань з даних видів.

Дисципліна базується на знаннях: теорії і методики фізичного виховання, медико-біологічних дисциплін, гігієни, психології, рухливих ігор, біомеханіки та ін. її вивчення має прикладний характер.

Завданнями вивчення дисципліни є:

– ознайомлення студентів з історією розвитку волейболу, баскетболу та гандболу в Україні та світі;

– ознайомитись з особливостями процесу формування рухової навички, метою та завданням початкового навчання;

– ознайомитись з основними принципами, методами та засобами оволодіння технікою гри;

– розвиток умінь і навичок гри у волейбол, баскетбол та гандбол;

– вивчити методичну послідовність навчання певному прийому в грі, техніки пересувань у нападі, техніки володіння м’ячем у нападі, техніки пересувань у захисті, техніка протидії у захисті;

– оволодіння студентами елементами технічної й тактичної майстерності;

– формування знань правил гри у волейбол, баскетбол та гандбол;

– оволодіти методикою суддівства змагань.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні

знати: історію розвитку волейболу, баскетболу та гандболу у світі і в Україні та його роль і місце у системі фізичного виховання підростаючого покоління; основні прийоми техніки гри, основні тактичні дії гри; правила гри у волейбол баскетбол та гандбол і правила суддівства змагань.

вміти: виконувати технічні й тактичні прийоми гри у волейбол, баскетбол та гандбол; показати й аналізувати технічний прийом або тактичну дію; підбирати підготовчі, підвідні та спеціальні вправи; використовувати набуті знання й уміння у професійній діяльності; організовувати та здійснювати суддівство у волейболі, баскетболі та гандболі.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

07ПП ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ РУХЛИВИХ ІГОР І ЗАБАВ

(Шевченко О.В. – лекції, Виноградова Л.С. – практичні)

Мета курсу: забезпечення формування у студентів професійних компетенцій щодо методики проведення рухливих та українських народних ігор і забав в загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах.

Завдання вивчення дисципліни:

формування світоглядних понять щодо витоків і еволюції виникнення і розвитку рухливих ігор і забав;

опанування технікою виконання основних рухових дій засобами рухливих ігор;

набуття необхідних знань, умінь і навичок в проведенні і аналізу рухливих ігор в навчальній, позакласній роботі з фізичного виховання в школі, оздоровчих таборах, за місцем мешкання;

опанування уміннями ставити цілі, мотивувати діяльність учнів засобами рухливих ігор, організовувати і контролювати їх роботу з прийняттям на себе відповідальності за якість освітнього процесу;

навчити використовувати гру з загальноосвітньою і виховною метою.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати: основні закономірності методики навчання та проведення рухливих ігор і забав у дитячих дошкільних закладах та загальноосвітній школі; педагогічні вимоги до організації і проведення рухливих ігор; шляхи реалізації теоретичних знань в практиці роботи навчальних закладів; методику формування рухових якостей; критерії оцінювання знань і умінь учнів;

вміти: визначати основні особливості проведення уроку з рухливих ігор і забав, зміст та особливості проведення занять в різних формах організації школярів, організовувати і проводити змагання з рухливих ігор і забав; здійснювати педагогічний контроль під час проведення занять з рухливих ігор; оволодівати технікою виконання та методикою навчання ігрового завдання; приймати рішення щодо профілактики травматизму та надання першої медичної допомоги; планувати навчальні заняття і складати необхідну документацію.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

08ПП ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ

(Маленюк Т.В. – лекції, практичні)

Мета курсу: забезпечення формування у майбутнього вчителя основ раціональної техніки виконання легкоатлетичних вправ, оволодіння методикою навчання техніки легкоатлетичних вправ, вивчення правил організації та проведення змагань з легкої атлетики, набуття теоретичних, методичних та організаційних знань, умінь та навичок для самостійної педагогічної діяльності.

Завдання вивчення дисципліни:

– оволодіти основами техніки виконання легкоатлетичних видів;

– опанувати методику навчання техніки шкільних видів легкої атлетики на основі логічно побудованої схеми дидактичних завдань та системи спеціально-підвідних вправ;

– засвоїти методику розвитку фізичних якостей засобами легкої атлетики;

– вивчити механізми оздоровчої дії легкоатлетичних вправ та механізми їхнього застосування з метою оздоровлення на запровадження у практику методику виховання фізичної культури особистості;

– засвоїти технологію організації, проведення та суддівства шкільних змагань з легкої атлетики, на основі сучасних діючих правил, затверджених ФЛАУ.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

структуру і зміст базової програми з фізичної культури у загальноосвітньому навчальному закладі;

– принципи, засоби, методи та форми навчально-тренувальних занять з легкої атлетики;

– основи техніки і тактики легкоатлетичних вправ;

– методику навчання техніки легкоатлетичних вправ;

– методику розвитку фізичних якостей засобами легкої атлетики;

– особливості проведення навчально-тренувальних занять з легкої атлетики з учнями, які відносяться до різних медичних груп;

– правила організації та проведення спортивно-масових змагань та фізкультурно-оздоровчих заходів з легкої атлетики;

вміти:

складати комплекси загально-розвиваючих і спеціально-підготовчих вправ, виходячи із завдань навчально-тренувального заняття з легкої атлетики;

добирати комплекс легкоатлетичних засобів для розвитку фізичних якостей учнів залежно від їхнього віку, статі, стану здоров’я, індивідуальних особливостей та фізичної підготовленості;

проектувати і розробляти конспекти уроків, Положення про шкільні змагання з легкої атлетики;

організовувати і проводити навчально-тренувальні заняття з легкої атлетики із учнями загальноосвітніх закладах;

планувати, організовувати і проводити спортивно-масові та фізкультурно-оздоровчі заходи з легкої атлетики для школярів;

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

09ПП ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ПЛАВАННЯ

(Бабаліч В. А. – лекції, практичні, Голуб О. В. – практичні)

Мета курсу: забезпечити оволодіння професійними компетентностями з теорії і методики викладання спортивного і прикладного плавання для самостійної педагогічної роботи.

Завдання вивчення дисципліни:

ознайомити з особливостями процесу формування рухової навички у людини, метою та завданнями початкового навчання плаванню;

ознайомити з основними принципами, методами та засобами початкового навчання плаванню, особливостями процесу комплектування навчальних груп;

вивчити основні системи початкового навчанню плаванню, особливості їх застосування;

вивчити етапи початкового навчання плаванню, методичні послідовності вивчення техніки окремого способу плавання, окремого елементу способу плавання, техніки спортивних способів плавання;

вивчити методичні особливості планування та проведення навчальних занять з плавання, а також особливості організації та планування процесу початкового навчання плавання різного контингенту людей;

оволодіти технікою спортивних і прикладних способів плавання;

оволодіти методикою початкового навчання плаванню;

ознайомити з прикладними способами плавання плаванню;

ознайомити з основними принципами, методами та засобами початкового навчання прикладних способів плавання;

вивчити основні способи транспортування потерпілого та звільнення від його захватів;

вивчити етапи першої долікарської допомоги потерпілим на водоймах;

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

теоретичні й методичні основи викладання плавання;

зміст, форми організації і методику проведення занять з плавання;

особливості проведення занять з різними віковими групами;

методику початкового навчання плаванню;

методику організації і проведення змагань;

прийоми звільнення від захватів та транспортування потерпілого;

теоретичні й методичні основи викладання плавання на відкритих водоймах;

техніку спортивних і прикладних способів плавання та пірнання;

послідовність дій при рятуванні потерпілого;

правильне використання рятувальних засобів;

прийоми звільнення від захватів та транспортування потерпілого;

етапів надання першої допомоги постраждалим;

способи долання водних перешкод;

вміти:

показати й проаналізувати техніку виконання способів плавання;

добирати підготовчі, підвідні та спеціальні вправи для навчання спортивних і прикладних способів плавання;

виявляти помилки у техніці плавання та знаходити шляхи її виправлення;

добирати завдання на урок, виходячи з навчального матеріалу;

підготувати план-конспект уроку, провести фрагмент уроку;

дати аналіз проведеного уроку;

планувати роботу в оздоровчих таборах, санаторіях, домах відпочинку з різними віковими групами;

уміти підготувати документацію для проведення змагань;

уміти організувати і проводити водні свята;

показати й проаналізувати техніку виконання спортивних і прикладних способів плавання;

володіти прикладними способами плавання та різновидами пірнання;

володіти технікою прийомів від захватів та транспортування потерпілого;

піднімати з дна басейну важкі предмети.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

10ПП ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ АТЛЕТИЗМУ

(Бондаренко С.В. – лекції, практичні)

Мета курсу: формування базових професійно-педагогічних знань, умінь, навичок, що забезпечують теоретичну і практичну підготовку фахівця в галузі Ф і С.

Завдання вивчення дисципліни:

формування професійного світогляду студентів;

оволодіння методикою силової підготовки спортсменів різних видів спорту;

надання студентам практичних умінь і здібностей щодо використання атлетизму для оздоровлення організму.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

особливості матеріально-технічного забезпечення силової підготовки спортсменів; основи організації навчально-тренувальних занять різної спрямованості; техніку безпеки та профілактики травматизму на заняттях з атлетизму; техніку змагальних вправ та основи суддівства у силових видах спорту;

вміти:

застосовувати у практичній діяльності отримані знання, щодо використання засобів і методів силового тренування, проводити силові тренінги оздоровчої спрямованості з особами різного віку і статі.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

11ПП ОРГАНІЗАЦІЯ І МЕТОДИКА ОЗДОРОВЧОЇ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ

(Черній В. П. – лекції; практичні)

Мета і завдання курсу: формування у студентів необхідних знань, умінь і навичок для здійснення професійної, організаційної, педагогічної діяльності у сфері оздоровчої фізичної культури; стійкої мотивації до здорового способу життя та готовності до збереження і зміцнення здоров’я дітей та молоді.

Завдання вивчення дисципліни:

  • розкриття значення, ролі й місця оздоровчої фізичної культури у сучасній системі фізичного виховання;

  • озброєння майбутніх фахівців у сфері фізичної культури та спорту знаннями з теорії та методики проведення оздоровчих занять з дітьми дошкільного й шкільного віку;

  • втілення засобів оздоровчої фізичної культури в повсякденний побут людей різних вікових груп;

  • формування у студентів практичних навичок проведення занять оздоровчої спрямованості;

  • аналіз сучасного стану функціонування освітніх теоретико-методологічних програм з оздоровчої фізичної культури;

  • формування у студентів відповідального ставлення до власного здоров’я і здоров’я оточуючих, як до найвищих суспільних та індивідуальних цінностей;

  • формувати уявлення про гармонію рухів, красу людського тіла, стимулювання до фізичного самовдосконалення, сприяння вихованню важливих загальнолюдських якостей;

  • сприяння підвищенню загальної педагогічної культури, розширенню кругозору, збагаченню знаннями в галузі фізичної культури і спорту.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

  • мету, завдання, зміст, методи та форми організації оздоровчої фізичної культури;

  • завдання, методику проведення і особливості організації занять оздоровчою фізичною культурою, різноманітних оздоровчих програм;

  • особливості оздоровчої роботи в навчально-виховній та соціально-побутовій сфері з особами різного віку та статі;

  • сучасні підходи до програмування занять оздоровчої спрямованості;

  • методику проведення контролю за оздоровчим впливом фізичних вправ на організм дітей та молоді;

  • сучасні методи діагностикифункціонального стану дітей різного віку та статі;

  • біологічні, соціальні, психологічні та інші чинники збереження здоров’я;

вміти:

  • володіти методикою оздоровчої діяльності, принципами проведення оздоровчих занять;

  • володіти педагогічними, медико-біологічними, інформаційними технологіями для формування здорового способу життя, розвиту рухових умінь і навичок, розвитку фізичних (рухових) якостей у представників різних груп населення і вміти самостійно розробляти методики та технології для інтегрального гармонійного розвитку людини;

  • здійснювати організацію діяльності населення з використанням різних видів та форм рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя;

  • складати та використовувати оздоровчі рухові програми у фізичному вихованні школярів та в роботі з дорослими;

  • визначати раціональні обсяги рухової активності, дозувати навантаження, використовувати рухові тести та діагностичні системи;

  • проводити контроль за оздоровчим ефектомзанять;

  • проводити комплексну оцінку стануздоров'ялюдини.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

12ПП ОСНОВИ ТЕОРІЇ І МЕТОДИКИ СПОРТИВНОГО ТРЕНУВАННЯ

(Воропай С.М. – лекції, семінарські)

Мета: дати студентам знання про основи тренування організму людини, методику навчання руховим діям та розвитку рухових здібностей, основи побудови тренувального процесу.

Завдання:

  1. Формування у студентів світогляду про закономірності розвитку організму людини та можливості його тренування.

  2. Поглиблення та розширення загальнотеоретичної, біологічної й методичної підготовки студентів.

  3. Забезпечення знань про адаптаційні можливості людини під впливом тренувальних і змагальних навантажень.

  4. Вироблення навичок та вмінь у використання отриманих знань з основ теорії та методики спортивного тренування в практичній діяльності.

  5. Підготовка до вивчення дисциплін спортивно-педагогічного циклу.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

  • роль спорту у сучасному світі;

  • сутність спортивних змагань та особливості і структуру змагальної діяльності;

  • загальні основи тренування організму людини;

  • засоби та методи спортивного тренування;

  • методику різних сторін підготовки спортсменів;

  • структуру та основи побудови тренувального процесу;

  • систему відбору та орієнтації у спорті;

  • основи управління, контролю, планування та обліку спортивної діяльності;

вміти:

  • орієнтуватися у сучасних питаннях про спортивне тренування;

  • використовувати отримані знання на практиці при вирішенні навчальних та професійних завдань;

  • організовувати тренувальний процес і змагання у масовому спорті.

Форма підсумкового контролю – залік

 

13 ПП РИТМІКА І ХОРЕОГРАФІЯ

( Шевченко О. В. – лекції, Виноградова Л. С.  – практичні)

Мета курсу: забезпечення формування елементарних основ музичної грамоти, необхідних для кваліфікованого проведення занять фізичної культури під музичний супровід; опанування технікою виконання основних рухових дій у поєднанні з музикою; набуття необхідних знань, умінь і навичок в проведенні вправ і складанні комбінацій, відповідно змісту музичного твору.

Завдання вивчення дисципліни:

– інтеграційно-цілісно осмислювати сукупність компонентів фахової підготовки майбутнього вчителя фізичної культури;

– виявляти її фундаментальні основи формування здорового способу життя, вірної постави, уміння поєднувати рухи з музикою, формувати почуття ритму;

– формувати культуру рухів, базову основу до занять фізичною культурою (гімнастикою).

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: основні закономірності музично-ритмічного виховання у дитячих дошкільних закладах та загальноосвітній школі; сучасний стан та перспективи розвитку ритмічної гімнастики та аеробіки.

Вміти: визначати основні особливості проведення уроку ритміки і хореографії, зміст та особливості методики викладання ритмічної гімнастики для ДДЗ та учнів ЗОШ, зміст методики формування вірної постави; здійснювати педагогічний контроль під час проведення занять з ритміки і хореографії; оволодівати технікою виконання та методикою навчання танцювальних елементів; забезпечувати місця та безпеку проведення занять з ритміки і хореографії організовувати та проводити культурно-спортивних заходів.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

14 ПП МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ ВИХОВНОЇ РОБОТИ

(Язловецька О.В. –лекції, семінари)

Мета навчальної дисципліни – набуття студентами системи знань, вмінь і навичок з методики виховної роботи, необхідних для організації виховної діяльності з дітьми та підлітками,усвідомлення та практичне використання закономірностей, принципів, технологій, інноваційних методів та прийомів у здійсненні педагогічного керівництва вихованням учнів сучасної школи, розвиток творчої професійної спрямованості.

Завдання вивчення дисципліни:

– ознaйoмити cтyдeнтiв із теоретичними основами організації процессу виховання;

– розкрити сутність складових виховних технологій – методів, прийомів, форм і засобів виховання;

– cфopмyвaти елементарні практичні вміння та навички організації і проведення різних форм виховних справ з учнями різного віку;

– ознайомити студентів із специфікою виховної діяльності вчителя в умовах розбудови української національної школи;

– формування практичних вмінь та навичок здійснення цілеспрямованого виховного процесу;

– стимулювання пізнавальної та творчоїактивност істудентів

– сприяти засвоєнню способів, прийомів, технологій інноваційної виховної діяльності.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студенти повинні знати:

– понятійний апарат теоретичних основ процесу виховання;

– сучасні підходи до виховання, цільові стратегії та програми виховання;

– сутність основних методів, засобів і форм виховання як складових виховних технологій;

– методику підготовки і проведення різних форм позакласної виховної роботи;

– особливості діагностики виховної роботи;

– вимоги до виховної діяльності педагога.

Студенти повинні уміти:

– діагностувати рівень вихованості учнів і виявляти проблеми у їх розвитку і поведінці;

– визначати рівень розвитку учнівського колективу з використанням комплексу психолого-педагогічних методів;

аргументовано висувати конкретні виховні завдання з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей учнів і дитячогоколективу;

– добирати оптимальний методичний інструментарій для організації виховної роботи;

обирати та використовувати різноманітні форми, методи, засоби організації та згуртування учнівського колективу;

– організовувати та проводити різні форми позакласної виховної роботи;

– реалізовувати інноваційні виховні технології на практиці;

аналізувати ефективність виховної діяльності.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

15 ПП ПІДВИЩЕННЯ СПОРТИВНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ

(Щербатюк Н.І. – лекції, практичні)

Мета курсу: ознайомлення студентів з теоретичними аспектами організації навчально-тренувальних занять; підвищення рівня розвитку фізичних якостей, оволодіння технікою і тактикою виду спорту, вдосконалення техніко-тактичної майстерності в обраному виді спорту.

Завдання курсу:

  1. Оволодіння основами техніки та тактики обраного виду спорту.

  2. Підвищення рівня функціональних можливостей організму.

  3. Отримання змагального досвіду та суддівських навичок.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

засоби та методи спортивного тренування;

особливості загальної та спеціальної фізичної підготовки в обраному виді спорту;

загальну характеристику фізичних якостей;

методику розвитку фізичних якостей в обраному виді спорту.

Вміти:

підбирати засоби та методи спортивного тренування відповідно до завдань спортивного тренування;

добирати засоби та методи розвитку фізичних якостей в обраному виді спорту;

– приймати участь у змаганнях в обраному виді спорту.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

2.1.2. ВИБІРКОВІ ДИСЦИПЛІНИ (ВІЛЬНИЙ ВИБІР СТУДЕНТА)

2.1.2.1. ВИБІР БЛОКУ ДИСЦИПЛІН ЗА СПЕЦІАЛІЗАЦІЄЮ

БЛОК 1.

01ВПП ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ЛИЖНОГО СПОРТУ

(Брояковський О.В. – лекції, практичні заняття)

Мета курсу: забезпечення формування професійних та методичних компетенцій щодо організації та проведення спортивно-масових та фізкультурно-оздоровчих заходів з лижного спорту.

Завдання вивчення дисципліни:

формування у студенів знання історії сучасного стану розвитку лижного спорту, основних правил змагань;

ТМВ лижних видів спорту передбачає підготовку кваліфікованих викладачів з фізичного виховання та оволодіння необхідними знаннями теорії і методики навчання і тренування з видів лижного спорту;

проведення навчально-тренувальних занять в секціях лижного спорту, колективах фізичної культури, ДЮСШ;

в організації та проведенні змагань;

  • сприяння та підготовці майбутніх спеціалістів в області фізичної культури та спорту.

Завдання:

оволодіти технікою лижних ходів (класичним, ковзанярським);

оволодіти основами методики навчання в лижних видах спорту;

оволодіти навиками організації та проведення змагань з лижних перегонів;

оволодіти методикою розвитку фізичних якостей;

оволодіти методикою побудови навчальних занять з лижних перегонів.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

історію розвитку лижного спорту на Україні;

значення лижного спорту в системі фізичного виховання;

види лижного спорту;

основи техніки лижного спорту;

основи методики навчання в лижному спорті;

організація та проведення змагань з лижних перегонів;

методику розвитку фізичних якостей;

техніку безпеки та профілактику на заняттях з лижного спорту;

вміти:

володіти технікою класичних та ковзанярських лижних ходів;

володіти технікою способів подолання підйомів, спусків і поворотів на лижах в русі;

володіти методикою навчання лижного спорту;

підготувати інвентар до занять;

надати першу медичну допомогу.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

02ВПП ОРГАНІЗАЦІЯ КРАЄЗНАВЧО-ТУРИСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

(Щербатюк Н.І. – лекції, практичні,лабораторні)

Мета курсу: ознайомлення студентів з основними засадами краєзнавчо-туристичної діяльності; формування у студентів системи знань, навиків і умінь з організації та проведення туристських подорожей і змагань.

Завдання вивчення дисципліни:

опанування студентами теоретичними основами підготовки туристських подорожей і змагань;

формування спеціальних практичних знань, умінь і навичок, потрібних для успішної організації та проведення туристських подорожей і змагань.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

загальнонаукові основи туристично-краєзнавчої діяльності;

основні поняття та принципи туристично-краєзнавчої діяльності;

методику організації та проведення туристських подорожей і змагань;

етапи туристських змагань;

туристські вміння і навички;

вміти:

організовувати і проводити змагання з туризму;

підготовити та провести туристську подорож;

організовувати і проводити змагання зі спортивного орієнтування.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

03ВПП СПОРТИВНА МЕТРОЛОГІЯ

(Собко Н.Г. – лекції, практичні, лабораторні)

Метою курсу є формування у студентів системи знань, навиків і умінь у галузі спортивних вимірювань, обробки одержаних результатів, що є необхідним елементом професійного становлення фахівця.

Завдання:

навчання студентів метрологічних основ сучасної теорії і практики комплексного контролю в спорті і фізичному вихованні;

навчання методам і оволодіння навиками самостійної роботи з вимірювальними приладами;

наближення змісту навчання в університеті до запитів майбутньої практичної діяльності студентів.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: зміст і особливості організації контролю за змагальною і тренувальною діяльністю, а також різними сторонами підготовленості спортсменів (фізичною, технічною, тощо); метрологічні основи сучасної теорії і практики комплексного контролю в спорті і фізичному вихованні;

вміти: на практиці застосовувати математико-статистичні методи для обробки експериментальних даних, самостійно працювати з вимірювальними приладами.

Форма підсумкового контролю – залік

 

04ВПП ОРГАНІЗАЦІЯ СПОРТИВНО-МАСОВОЇ ТА ФІЗКУЛЬТУРНО-ОЗДОРОВЧОЇ РОБОТИ

(Черній В. П. – лекції; практичні)

Мета курсу: формування у студентів професійних, організаційних, педагогічних, методичних знань, умінь і навичок необхідних у спортивно-масовій та фізкультурно-оздоровчій діяльності; ознайомлення студентів з методикою організації спортивно-масової та фізкультурно-оздоровчої роботи з різними верствами населення.

Завдання вивчення дисципліни:

  • озброїти майбутніх фахівців у сфері фізичної культури та спорту знаннями з теорії та методики проведення спортивно-масових і фізкультурно-оздоровчих занять з різними верствами населення;

  • сформувати уявлення про різноманітні види рухової активності;

  • ознайомити майбутніх учителів фізичної культури з організаційно-управлінськими аспектами масової фізичної культури;

  • навчити студентів вибору адекватних засобів та методів фізичного виховання у роботі з різними верствами населення під час оздоровчо-рекреаційних видів занять;

  • представити студентам індустрію спортивно-масової діяльності: міжнародні організації, асоціації та специфіку їхньої роботи.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

  • мету, завдання, зміст, види, методи масової фізичної культури;

  • структуру та зміст спортивно-масової та фізкультурно-оздоровчої роботи;

  • закономірності використання засобів спортивно-масової та фізкультурно-оздоровчої роботи;

  • досвід організації і впровадження різних форм фізкультурно-оздоровчих занять;

  • застосування на практиці основних учень в галузі фізичної культури;

  • біологічні, соціальні, психологічні та інші чинники збереження здоров’я;

вміти:

  • аналізувати закономірності розвитку масової фізичної культури та її складників;

  • володіти актуальними технологіями педагогічного контролю і корекції, засобами і методами управління станом людини;

  • володіти педагогічними, медико-біологічними, інформаційними технологіями для формування здорового способу життя, розвиту рухових умінь і навичок, розвитку фізичних (рухових) якостей у представників різних груп населення і вміти самостійно розробляти методики та технології для інтегрального гармонійного розвитку людини;

  • залучати населення до спортивно-масових та фізкультурно-оздоровчих занять та проводити їх на високому методичному рівні;

  • здійснювати організацію діяльності населення з використанням різних видів та форм рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя;

  • розробляти перспективні та оперативні плани і програми конкретних занять в сфері дитячо-юнацького спорту та зі спортсменами масових розрядів;

  • складати планувальну і звітну документацію, організовувати та проводити масові фізкультурні заходи та спортивні змагання;

  • враховувати особливості організації масової фізкультурно-оздоровчої роботи у трудових колективах і навчальних закладах, у зонах відпочинку, за місцем проживання населення.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

05ВПП СПОРТИВНО-ПЕДАГОГІЧНЕ ВДОСКОНАЛЕННЯ

(Щербатюк Н.І. – лекції; Щербатюк Н.І., Шевченко О.В., Сундукова І.В. – практичні)

Мета курсу: ознайомлення студентів з навчальною документацією тренера-викладача, засвоєння основних вимог спортивного тренування, організації та проведення змагань в обраному виді спорту.

Завдання курсу:

  1. Формування спеціальних теоретичних знань та практичних умінь і навичок потрібних для успішного тренування в обраному виді спорту.

  2. Удосконалення техніки та тактики в обраному виді спорту.

  3. Підвищення рівня розвитку основних рухових якостей.

  4. Участь студентів у змаганнях різної кваліфікації та виконання спортивних розрядів.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

методику розвитку рухових якостей (сила, гнучкість, витривалість, швидкість, координація рухів, рухливість в суглобах) в обраному виді спорту;

методику техніко-тактичної підготовки спортсмена в обраному виді спорту;

основи теорії і методики спортивного тренування в обраному виді спорту;

правила змагань та суддівства в обраному виді спорту;

методику тренування та правила змагань, суддівства в обраному виді спорту;

вміти:

застосовувати рухові здібності для вирішення завдань спортивного тренування в обраному виді спорту,

скласти конспект та провести навчально-тренувальне заняття з обраного виду спорту,

володіти технікою виконання вправ в обраному виді спорту.

Форма підсумкового контролю – залік

 

06ВПП РЕКРЕАЦІЙНІ АСПЕКТИ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ (Нєворова Л.В. – лекції, практичні).

Мета ознайомлення студентів з характеристикою сфери рекреації у фізичній культурі, які необхідні вчителю фізичної культури, тренеру, фахівцю з фізичної реабілітації. Фахівець з фізичного виховання повинен не тільки володіти навичками застосування засобів рекреаційної діяльності, але й розуміти її оздоровчий вплив, знати специфіку її впливу на органи та системи цілісного організму.

Завдання:

закласти базові знання, навички та вміння щодо основ рекреаційної діяльності (базові поняття і терміни фізичної рекреації; зміст фізичної рекреації: рухова активність, оздоровчі фізичні вправи для різних груп населення; культурно-ціннісні аспекти; інтелектуальні, емоційні та фізичні компоненти; рекреаційні послуги; значення відпочинку і рекреації у житті людини);

– ознайомлення студентів з особливостями рекреаційної активності людини, дозуванням навантаження під час оздоровчих занять;

– ознайомлення студентів з особливостями занять на дозвіллі різних соціальних і вікових груп населення;

– ознайомлення студентів з особливостями рекреаційної діяльності за місцем проживання;

– складання змісту фізкультурно-рекреаційних занять з дітьми шкільного віку;

– складання змісту фізкультурно-рекреаційних занять для осіб зрілого та літнього віку.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: основи фізичної рекреації різних груп населення, базові поняття і терміни, основні форми, методи і засоби, рухові режими;

вміти: використовувати різні види фізичних вправ в комплексах оздоровчої фізичної культури для різних груп населення, правильно дозувати навантаження під час оздоровчих занять.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

07ВПП ОЛІМПІЙСЬКИЙ І ПРОФЕСІЙНИЙ СПОРТ

(Воропай С.М. – лекції, практичні заняття)

Метою навчальної дисципліни є надання майбутнім спеціалістам необхідних знань, вмінь і навичок у сфері олімпійського та професійного спорту та можливого їх застосування в різних сферах діяльності сучасного спорту.

Основними завданнями вивчення дисципліни є:

формування професійного світогляду в процесі аналізу місця та значення олімпійського та професійного спорту у сучасному суспільстві;

сприяння придбанню студентами теоретичних знань щодо організації та управління міжнародним олімпійським рухом;

формування фахових навичок у сфері олімпійського спорту;

розкриття історії виникнення професійного спорту в окремих державах, соціальну природу та організаційну структуру, дати характеристику його основних видів і специфіку їх розвитку в сучасних умовах;

дати уявлення про соціально-еконмічні аспекти розвитку олімпійського та професійного спорту і його регулювання на сучасному етапі;

проаналізувати систему відбору, підготовки і змагань спортсменів в різних видах професійного спорту;

визначити тенденції розвитку професійного спорту в світі, в окремих державах і в Україні.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні знати :

історію виникнення Олімпійських ігор, відродження та загальну характеристику періодів проведення сучасних Олімпійських ігор;

розвиток олімпійського руху в Україні;

побудову міжнародного олімпійського руху, основи функціонування МОК, НОК, МСФ;

основні аспекти щодо організації та проведення Олімпійських ігор, формування їх програми;

класифікацію міжнародних спортивних ігор комплексного характеру;

актуальні проблеми сучасного олімпійського руху;

організаційні, соціальні, економічні і правові аспекти функціонування видів професійного спорту;

теоретичні, методичні і організаційні основи системи відбору та підготовки спортсменів-професіоналів;

вміти:

орієнтуватися у сучасних питаннях про олімпійський та професійний спорт;

використовувати отримані знання на практиці при вирішенні навчальних та професійних завдань;

організовувати тренувальний процес і змагання у олімпійському та професійному спорті.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

БЛОК 2

08ВПП ТЕОРІЯ І МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ ЗИМОВИХ ВИДІВ СПОРТУ

(Брояковський О.В. – лекції та практичні заняття)

Мета навчальної дисципліни: забезпечення формування професійних та методичних компетенцій щодо організації та проведення спортивно-масових та фізкультурно-оздоровчих заходів з зимових видів спорту.

Завдання вивчення дисципліни:

формування у студенів знання історії сучасного стану розвитку зимових видів спорту, основних правил змагань;

підготовка кваліфікованих викладачів з фізичного виховання та оволодіння необхідними знаннями методики навчання і тренування з видів лижного спорту, ковзанярського спорту;

проведення навчально-тренувальних занять в секціях лижного та ковзанярського спорту, колективах фізичної культури, ДЮСШ;

організація та проведення змагань;

сприяння та підготовці майбутніх спеціалістів в області фізичної культури та спорту. Завдання:

оволодіти технікою пересування на ковзанах та лижах ;

оволодіти основами методики навчання в зимових видах спорту;

оволодіти навиками організації та проведення змагань з зимових видів спорту;

оволодіти методикою розвитку фізичних якостей;

оволодіти методикою побудови навчальних занять з зимових видів спорту.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

історію розвитку зимових видів спорту на Україні;

значення зимового спорту в системі фізичного виховання;

види зимових видів спорту;

основи техніки лижного та ковзанярського спорту;

основи методики навчання в зимових видах спорту;

організацію та проведення змагань з лижних та ковзанярських перегонів;

розвитку фізичних якостей;

техніку безпеки та профілактику на заняттях з зимових видів спорту.

Вміти: .

володіти технікою класичних ходів на лижах та техніка старту та поворотів, гальмування руху по прямій на ковзанах ;

володіти технікою способів подолання підйомів, спусків і поворотів на лижах в русі;

володіти методикою навчання зимових видів спорту;

підготувати інвентар до занять;

надавати першу медичну допомогу.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

09ВПП ОРГАНІЗАЦІЯ ТА МЕТОДИКА ТУРИСТИЧНО-СПОРТИВНОЇ РОБОТИ

(Щербатюк Н.І. – лекції; практичні)

Мета навчальної дисципліни: ознайомлення студентів з основними засадами туристсько-спортивної роботи; формування системи знань, умінь та навиків з організації шкільної туристсько-спортивної роботи.

Завдання вивчення дисципліни:

опанування основами планування шкільної туристсько-спортивної роботи;

формування спеціальних практичних знань, умінь і навичок, потрібних для успішної організації та проведення туристських подорожей і змагань.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

загальнонаукові основи туристично-краєзнавчої діяльності;

методологічні прийоми навчання туристській техніці;

методику організації та проведення туристських подорожей і змагань;

вміти:

організовувати шкільну туристсько-краєзнавчу роботу та етапи туристських змагань;

володіти туристськими вміннями і навичками;

проводити шкільні масові туристські заходи.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

10ВПП МЕТРОЛОГІЧНИЙ КОНТРОЛЬ У ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННЯ ТА СПОРТІ

(Собко Н.Г. – лекції, практичні, лабораторні)

Мета курсу є формування у студентів системи знань, навиків і умінь комплексного контролю у спорті та його метрологічного забезпечення, що є необхідним елементом професійного становлення фахівця.

Завдання:

навчання студентів метрологічних основ сучасної теорії і практики комплексного контролю в спорті і фізичному вихованні;

оволодіння знаннями та навиками метрологічного обґрунтування одержаних спортивних результатів;

навчання методам і оволодіння навиками самостійної роботи з вимірювальними приладами;

наближення змісту навчання в університеті до запитів майбутньої практичної діяльності студентів.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: зміст і особливості організації контролю за тренувальною і змагальною діяльністю, станом спортсмена, а також різними сторонами підготовленості спортсменів; інструментальні методи контролю у спорті, метрологічні основи сучасної теорії і практики комплексного контролю в спорті і фізичному вихованні.

Вміти: здійснити комплексний контроль та реалізувати його результати у практиці спортивної діяльності, на практиці застосовувати математико-статистичні методи для обробки одержаних спортивних результатів, самостійно працювати з вимірювальними приладами.

Форма підсумкового контролю – залік

 

11ВПП СУЧАСНІ ФІЗКУЛЬТУРНО-ОЗДОРОВЧІ ТЕХНОЛОГІЇ У ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННІ

(Черній В. П. – лекції; практичні)

Мета курсу: формування у студентів професійних, організаційних, педагогічних, методичних знань, умінь і навичок необхідних для здійснення фізичного виховання різного контингенту населення з використанням фізкультурно-оздоровчих технологій; відповідної професійної компетентності й розвиток професійних якостей фахівця у сфері фізичної культури спорту.

Завдання вивчення дисципліни:

  • озброїти майбутніх фахівців у сфері фізичної культури та спорту знаннями про сучасні фізкультурно-оздоровчі технології у фізичному вихованні;

  • формування усвідомлення доцільності застосування фізкультурно-оздоровчих технологій відповідно до індивідуальних, психічних, фізичних особливостей осіб різних статево-вікових груп;

  • формування практичних умінь та навичок застосування фізкультурно-оздоровчих технологій у різних формах роботи з фізичного виховання;

  • формування стійкого інтересу до навчальної дисципліни та світоглядних оздоровчих позицій у майбутніх учителів фізичної культури;

  • розвиток творчих якостей студентів, здатності до інноваційної діяльності.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

  • зміст та форми організації різних видів фізкультурно-оздоровчих технологій;

  • завдання, методику проведення і особливості організації занять, різноманітних оздоровчих програм;

  • досвід організації і впровадження різних форм фізкультурно-оздоровчих технологій у фізичному вихованні та спорті;

  • застосування на практиці основних учень в галузі фізичної культури;

  • біологічні, соціальні, психологічні та інші чинники збереження здоров’я;

  • особливості комп’ютерних оздоровчих програм;

вміти:

  • володіти актуальними фізкультурно-оздоровчими технологіями, засобами і методами управління станом людини;

  • визначати найбільш ефективні фізкультурно-оздоровчі технології для збереження здоров’я та підвищення рухової активності населення;

  • володіти педагогічними, медико-біологічними, інформаційними технологіями для формування здорового способу життя, розвиту рухових умінь і навичок, розвитку фізичних (рухових) якостей у представників різних груп населення і вміти самостійно розробляти методики та технології для інтегрального гармонійного розвитку людини;

  • добирати оптимальні традиційні та нетрадиційні засоби впливу на покращення здоров’я та фізичного розвитку дітей та молоді;

  • здійснювати організацію діяльності населення з використанням різних видів та форм рухової активності для активного відпочинку та ведення здорового способу життя;

  • складати комплекс вправ і проводити заняття з елементами оздоровчої, атлетичної, ритмічної гімнастики, вправ аеробної спрямованості, аквааеробіки тощо;

  • забезпечувати впровадження сучасних фізкультурно-оздоровчих технологій у практику роботи закладів освіти.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

12ВПП МЕТОДИКА ВДОСКОНАЛЕННЯ СПОРТИВНОЇ ПІДГОТОВКИ

(Щербатюк Н.І. – лекції; Щербатюк Н.І., Шевченко О.В., Сундукова І.В. – практичні)

Мета навчальної дисципліни: формування готовності щодо досягнення спортсменом максимально можливого рівня техніко-тактичної, фізичної та психічної підготовленості, обумовленого специфікою і вимогами досягнення найвищих результатів у змагальній діяльності.

Завдання курсу:

  1. Формування спеціальних знань, умінь та навичок необхідних для успішного тренування в обраному виді спорту.

  2. Оволодіння технікою та тактикою обраного виду спорту.

  3. Вдосконалення рівня спортивної майстерності в обраному виді спорту.

  4. Участь у змаганнях різної кваліфікації та виконання спортивних розрядів.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

– основні напрямки розвитку обраного виду спорту;

– рівень розвитку рухових якостей;

– фізичну, технічну, тактичну підготовленість з обраного виду спорту;

– техніку виконання усіх фізичних вправ з обраного виду спорту, також вправи загальної фізичної підготовки;

який спортивний інвентар потрібен до занять;

вміти:

сполучати навчання техніки виконання вправ з підвищенням рівня розвитку необхідних рухових якостей;

використовувати програму та складати учбово-методичну документацію;

використовувати сучасні методи організації занять.

Форма підсумкового контролю – залік

 

13ВПП ФІЗИЧНА РЕАБІЛІТАЦІЯ У ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННІ (Нєворова О.В. – лекції, практичні)

Мета ознайомлення студентів з основними періодами та етапами фізичної реабілітації, руховими режимами, які необхідні вчителю фізичної культури, тренеру, фахівцю з фізичної реабілітації. Фахівець з фізичного виховання повинен не тільки володіти навичками застосування засобів фізичної реабілітації, але й знати специфіку перебігу захворювань, механізм дії засобів фізичної реабілітації на організм людини, показання та протипоказання щодо їх застосування.

Завдання:

закласти базові знання, навички та вміння щодо основ фізичної реабілітації у фізичному вихованні (клініко-фізіологічне обґрунтування лікувального застосування фізичних вправ, показання і протипоказання для призначення лікувальної гімнастики, засоби фізичної реабілітації, форми і методи лікувальної фізичної культури, рухові режими, види масажу, механізм дії масажу на організм людини, фізіотерапевтичні процедури);

– ознайомлення студентів з особливостями проведення фізичної реабілітації в клініці внутрішніх захворювань та в травматології;

– ознайомлення студентів з видами масажу та механізмом дії масажу на організм людини (показання і протипоказання до проведення масажу);

– ознайомлення студентів з видами фізіотерапевтичних процедур (показання і протипоказання до їх проведення);

– розучування комплексів вправ з лікувальної гімнастики із застосуванням полегшених вихідних положень під час виконання вправ (за допомогою інструктора і самостійно);

– закріплення самостійного виконання студентами комплексів вправ з лікувальної гімнастики (з коментарем);

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати: основні періоди та етапи фізичної реабілітації, рухові режими, механізм впливу фізичних вправ з лікувальної метою на організм людини, основні форми, методи і засоби лікувальної гімнастики, масажу та фізіотерапевтичних процедур;

вміти: використовувати різні засоби фізичної реабілітації в клініці внутрішніх захворювань і в травматології.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

14ВПП ПРОФЕСІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ У СФЕРІ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ

(Воропай С.М. – лекції, практичні)

Мета викладання дисципліни – формування у студентів вміння організовувати процес фізичного виховання на високому професійному рівні, розширення загальнопедагогічного світогляду, поєднання сучасних методів навчання й виховання, сприяти творчому саморозвитку.

Завдання:

– сформувати мотивацію до майбутньої професійної діяльності використовуючи різноманітні засоби і методи під час проведення занять;

удосконалити систему знань про зародження та розвиток фізичної культури у світовій практиці;

– виявити світоглядні засади щодо розвитку суспільства, культури, національних традицій у фізичній культурі та спорті;

сприяти розвитку фізичних і духовних здібностей студентів, досягненню всебічної підготовленості до творчої праці;

виховувати моральний досвід, стійкі звички дотримуватись етичних норм, навичок суспільно-корисної поведінки, а також норм фізкультурної і спортивної етики.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:

– методику організації фізичного виховання учнів, студентів та різних верств населення;

– загальні завдання навчання руховим діям у залежності від віку, індивідуальних особливостей, стану здоров’я, фізичної підготовленості вихованців;

– сучасні технології навчання і виховання з врахуванням вікових, статевих та індивідуальних особливості учнів, студентів та дорослого населення;

– правила контролю за оздоровчим ефектом фізичних вправ;

вміти:

– використовувати різноманітні методичні прийоми, що активізують пізнавальну діяльність учнів на занятті;

– здійснювати вибір навчального матеріалу, засобів і методів навчання згідно із завданнями занять фізичним вихованням, відповідно до вікових, статевих та індивідуальних особливостей учнів, студентів і дорослого населення;

– конкретизувати загальні завдання навчання руховим діям у залежності від віку, індивідуальних особливостей, стану здоров’я, фізичної підготовленості вихованців;

– визначити зміст індивідуального фонду рухових вмінь і навичок, а також необхідний рівень їх досконалості, для осіб конкретного віку.

– застосовувати набуті знання, вміння та навички під час проведення різних форм занять фізичними вправами;

– формувати позитивне ставлення та інтерес до цих занять, враховуючи методичні принципи побудови даного процесу, вікові особливості, стан здоров’я, рівень фізичного розвитку та фізичної підготовленості, індивідуальні особливості осіб, які займаються.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

Галузь знань: Фізичне виховання, спорт і здоров’я людини

Спеціальність: 8.01020101 Фізичне виховання*

ОР «Магістр»

 

1. ДИСЦИПЛІНИ СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНОЇ ПІДГОТОВКИ

1.1. Нормативні дисципліни

 

01СГ Філософія науки

Мета і завдання курсу. Програма курсу спрямована на поглиблене вивчення основних філософських парадигм в історії розвитку філософії, сутності основних напрямів та шкіл сучасної філософської думки. Значна увага надається методологічному аналізу науки, розкриттю структури пізнавального процесу, соціальному його спрямування.

Мета та завдання дисципліни: формування наукового світогляду; формування філософської культури; розширення світоглядних традицій; формування методологічної культури.

Знання, вміння і навички, які формуються в процесі викладання дисципліни:

знання сутності сучасних філософських систем;

знання основних філософських парадигм;

знання співвідношення національної та світової філософії;

знання специфіки, форм, методів наукового дослідження;

оволодіння основними філософськими категоріями;

уміння філософського аналізу соціально-економічних проблем;

уміння філософсько-методологічного аналізу наукових проблем.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

02СГ Цивільний захист

Мета і завдання курсу. Навчальна дисципліна є складовою цивільного права України. Регулювання суспільних відносин, пов’язаних з охороною та захистом інтелектуальної власності, здійснюється Книгою ІV Цивільного кодексу України. Право інтелектуальної власності охоплює авторське та суміжне право, право промислової власності (винаходи та корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин та тварин), засоби індивідуалізації учасників цивільного обороту (комерційне найменування, торговельна марка, зазначення походження товарів).

Студенти повинні знати:

термінологію з права інтелектуальної власності;

компетенція Департаменту, Укрпатенту, Українського агентства з авторських і суміжних прав;

права та обов’язки авторів та винахідників;

підстави створення авторських та патентних прав; припинення, визнання їх недійсними;

основні засади охорони та захисту прав інтелектуальної власності.

Студенти повинні уміти:

орієнтуватися у спеціальному законодавстві;

правильно тлумачити норми книги ІV Цивільного кодексу;

застосовувати норми права інтелектуальної власності в практичних життєвих ситуаціях;

складати авторські договори та договори по виключних, невиключних, повних ліцензіях.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

1.2. Вибіркові дисципліни

 

01ВСГ Менеджмент в освіті

Мета і завдання курсу. Мета курсу полягає у здобутті магістрами знань, умінь та навичок у добиватися поставлених цілей, використовуючи працю, інтелект і мотиви поведінки інших людей, управління людьми і соціальними процесами, через комплекс принципів, методів, організаційних форм і технологічних прийомів управління педагогічними системами, спрямований на підвищення ефективності їхнього функціонування і розвитку.

Оволодіння теорією, методологією і механізмом соціального управління дозволить майбутнім фахівцям із соціальної роботи вести організаційно-управлінську та адміністративну роботу в різних організаціях системи соціального захисту населення.

Завдання курсу передбачають:

планування освітнього процесу в навчальних закладах (на основі чіткого і реального цілепокладання, а також раціональної структури і форми планування з можливою варіативністю по всіх параметрах);

конкретизацію планування, організацію й аналіз навчальних занять на основі врахування п’яти структурно-функціональних компонентів і системоутворюючих факторів освітнього процесу як педагогічної системи;

розробку раціональної структури і змісту системи контролю за освітнім процесом на основі реального бюджету часу, що є в розпорядженні у суб’єкта педагогічного менеджменту, з рекомендаціями зі спрощення, конкретизації, демократизації і гласності цього контролю;

розробку комплексу тестових методик на основі вербальних і математичних показників ефективності праці викладача й учнів (показник фактичної ефективності навчальної діяльності викладача, математична оцінка ефективності навчальних занять і ін.), що дозволяють використовувати ЕОМ в управлінні освітнім процесом;

визначення рекомендацій з подолання бюрократизму, шаблонності і заорганізованості в змісті діяльності суб’єктів педагогічної системи в цілому.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

поняття про систему, основні види і типи систем, їх властивості та ознаки, класифікації;

поняття про соціальну систему, види соціальних систем; «системи» і «системний підхід»;

поняття «управління», основну мету, завдання та функції управління;

основні компоненти системи «управління освітою»;

змісту та структури професійної компетентності педагогічних і керівних кадрів освіти;

особливості підготовки менеджера освіти;

сутність, основні положення основних директивних і нормативних документів, що регламентують діяльність органів управління освітою;

специфіку управління середнім загальноосвітнім навчально-виховним закладом нового типу;

нормативної бази створення та функціонування навчально-виховного закладу;

визначення змісту навчальної діяльності закладу освіти;

концептуальні засади діяльності закладів освіти;

основні компоненти системи управління навчальним закладом, їх характеристики;

основи системного підходу як методу аналізу та моделювання діяльності навчального закладу;

зміст та методику планування діяльності закладів освіти;

основні показники оцінки діяльності закладів освіти;

поняття про програмно-цільовий підхід до управління розвитком навчального закладу;

функції контролю в управлінні освітнім закладом;

шляхи підвищення ефективності контрольно-аналітичної діяльності в освіті;

вміти:

прогнозувати діяльність закладу, установи;

моделювати процеси створення та функціонування навчального закладу;

визначати мету, завдання діяльності закладу, установи;

визначати зміст і структуру діяльності закладу, установи;

розподілити службові повноваження між працівниками закладу, установи;

планувати роботу закладу, установи;

розробляти критерії оцінки діяльності закладу, установи, групи, працівника тощо;

розробляти нормативні, розпоряджувальні акти;

використовувати системний підхід при аналізі та моделюванні діяльності;

складати програму проведення нарад, рад, колегій тощо;

ефективно організовувати роботу підлеглих;

використовувати наукові методи аналізу;

складати аналітичні документи (довідки, акти, службові записки тощо);

розробляти методики контролю за станом діяльності;

розробляти стратегію діяльності;

працювати над підвищенням рівня професійної компетентності (власним і своїх підлеглих).

Форма підсумкового контролю – залік.

 

2. ДИСЦИПЛІНИ ФУНДАМЕНТАЛЬНОЇ, ПРИРОДНИЧО-НАУКОВОЇ ТА ЗАГАЛЬНОЕКОНОМІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ

 

2.1. Нормативні дисципліни

 

01ФП Інформаційно-комунікативні технології в освіті та науці

Мета і завдання курсу. Підготувати базу для наступного більш глибокого вивчення інформатики, ознайомити з її основними поняттями, з будовою ПЕОМ, і з операційними системами МS DОS, Windows, Windows NТ, ознайомити з роботою в локальній мережі та глобальній мережі Іntегnеt. Перелік, умінь та навичок, які формуються в процесі викладання дисципліни.

Студент повинен знати:

Архітектура ПЕОМ. Принципи роботи ЕОМ: принцип програмного управління, принцип адресності. Операційні системи. Класифікація операційних систем. Операційна система МS-DОS. Модуль МS-DОS, завантаження ОС МS-DОS, завантаження ОС МS-DОS. Внутрішні та зовнішні команди МS-DОS. Командні файли. Конфігурування системи. Файл автозапуску Аutоехес. bat. Операційні оболонки Nогtоn Соmаndег, Dоs Nаvіgаtог. Nогtоn-утиліти. Архівування інформації. Комп'ютерні віруси. Антивірусні програми. ОС Windows. Поняття об'єкта. Робота з документами, ярликами. Головне меню системи. Вікно "Мой комп'ютер". Програма "Проводник". Стандартні програми. Зв'язок та впровадження об'єктів. Налагодження середовища Windows. Сервісні програми (оптимізація диску, ущільнення диску та ін.). Текстовий процесор Місгоsoft Word. Локальні мережі ЕОМ. Класифікація та основні характеристики локальних мереж ЕОМ. Пошук інформації в Іnternet. Передача інформації засобами електронної пошти. Групи новин.

Студент повинен вміти:

працювати в ОС МS-DОS, користуватися утилітами ОС, утилітами пакету

NU, архівувати інформацію ;

працювати в середовищі Windows, у локальній мережі,

здійснювати пошук інформації в мережі Іnternet, працювати з групою новин, спілкуватися в мережі в режимі реального часу.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

02ФП Організація та методика спортивно-масової, фізкультурно-оздоровчої і туристичної роботи у вищих закладах освіти (Турчак А. Л. – лекції, Логвінова Я. О. – практичні)

Мета і завдання курсу. Мета навчальної дисципліни: забезпечення формування професійних та методичних компетенцій щодо організації та проведення спортивно-масових, фізкультурно-оздоровчих та туристичних заходів у вищих закладах освіти.

Завдання вивчення дисципліни:

забезпечити перехід в зв’язку з реалізацією державної політики до нової гуманітарної моделі фізичної культури і спорту;

активізувати процес самореалізації особистості;

утвердити у громадській думці та суспільній практиці пріоритетність та високу економічну ефективність оздоровчої рухової активності для профілактики захворювань та асоціативної поведінки;

модернізувати механізми ресурсного забезпечення розвитку фізичної культури і спорту із розв’язанням завдань збереження та оздоровлення довкілля;

приділяти велику увагу фізкультурно-оздоровчій роботі, сучасним методам оздоровлення, прогнозуванню можливостей розвитку соматичного захворювання, вивченню механізмів оздоровчої дії фізичних вправ та можливості їхнього застосування з метою оздоровлення та запровадження в практику методику виховання фізичної культури особистості;

пріоритетним завданням є індивідуальне здоров’я та можливості управління станом здоров’я;

стимулювати розвиток ринку оздоровчих, рекреаційних послуг засобами фізичної культури й сприяти діяльності фітнес- та спортивних центрів;

налагоджувати систему моніторингу рівня фізичного здоров’я та надавати консультативної допомоги для самостійних занять оздоровчою руховою активністю.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

законодавчі акти, що регламентують діяльність викладача фізичного виховання;

зміст і структуру базової програми з фізичного виховання у вищому навчальному закладі;

принципи, засоби, форми та методи фізкультурно-оздоровчого тренування;

сучасні фізкультурно-оздоровчі технології й нетрадиційні оздоровчі системи у фізичному вихованні студентів;

принципи розподілу студентів на медичні групи;

особливості проведення спортивно-масових та фізкультурно-оздоровчих заходів та туристичної роботи зі студентами різних медичних груп.

вміти:

планувати, організовувати і проводити спортивно-масові та фізкультурно-оздоровчі заходи із студентами вищих навчальних закладів;

уміти аналізувати реальну ситуацію, самостійно приймати рішення та нести відповідальність за результати проведеної роботи зі студентами;

добирати,відповідно до мети і завдань, форми спортивно-масової та фізкультурно-оздоровчої роботи для студентів вищих закладів освіти;

проектувати і розробляти туристичні подорожі, екологічні стежки та маршрути для студентів;

розробляти варіанти індивідуальних фізкультурно-оздоровчих програм;

володіти методами первинного контролю в оздоровчому тренуванні, визначення психічного та соціального здоров’я за методикою САН.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=517

 

01ПН Фізична реабілітація (Рацул А. Б., Нєворова О. В.)

Мета і завдання курсу. Мета курсу: формування у майбутніх магістрів з фізичного виховання знань про основні періоди, етапи фізичної реабілітації, рухові режими, які застосовуються в кожному з періодів, засоби фізичної реабілітації, зокрема: кінезіотерапія, фізіотерапія, лікувальний масаж.

Завдання курсу:

закласти базові знання, навички та вміння щодо засобів фізичної реабілітації, які потрібні для подальшої професійної діяльності фахівця у галузі фізичного виховання.

розкрити особливості кожного рухового режиму;

визначити вплив лікувального масажу на організм людини, показання та протипоказання для його проведення;

опанувати особливості методики проведення лікувальної гімнастики;

опанувати особливості складання програм фізичної реабілітації.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати: основні етапи та періоди фізичної реабілітації, рухові режими, що застосовуються в кожному періоді, особливості застосування засобів фізичної реабілітації, що необхідно для збереження і зміцнення фізичного та психічного здоров'я людини;

вміти: використовувати особливості методики проведення занять з лікувальної гімнастики відповідно до етапу та періоду фізичної реабілітації, рухового режиму, з урахуванням показань і протипоказань; використовувати навички застосування лікувального масажу; складати програми фізичної реабілітації.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=518

 

02ПН Психофізіологічні основи диференційованого підходу до фізичного виховання (Нєворова Л. В. – лекції, практичні)

Мета і завдання курсу. Мета курсу: формування у майбутніх магістрів з фізичного виховання знань про психофізіологічні особливості людини, функціональні можливості її організму, які можуть і повинні бути реалізовані у процесі цілеспрямованого фізичного виховання. Без знання закономірностей та механізмів оптимального функціонування організму в цілому, його органів та систем неможливо досягти основної мети – виховання повноцінної, здорової, гармонійно розвинутої людини.

Завдання курсу:

закласти базові знання, навички та вміння щодо психофізіологічних особливостей людини, які потрібні для подальшої професійної діяльності фахівця у галузі фізичного виховання.

розкрити структуру і механізми регуляції функцій на всіх рівнях ієрархії організму.

визначити роль властивостей нервових процесів у регуляції функціонального стану організму людини;

розкрити психофізіологічні закономірності, механізми взаємодії органів та їх систем як в умовах відносного спокою, так і під час м'язової діяльності.

опанувати теорію функціональних систем (П.К. Анохін), яка дає розуміння взаємовідносин, підпорядкування окремих органів у процесі життєдіяльності цілісного організму.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати: основні закономірності росту і розвитку організму людини, психофізіологічні механізми регуляції функціональних систем організму, що необхідно для збереження і зміцнення фізичного та психічного здоров'я людини, забезпечення диференційованого підходу до фізичного виховання;

вміти: використовувати методики дослідження властивостей основних нервових процесів, функціонального стану нервової системи, оцінки рівня фізичного розвитку, аналізувати отримані дані в стані відносного спокою та під час виконання фізичних навантажень різної потужності залежно від віку, статі, спортивної спеціалізації.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=139

 

03ПН Методи функціональної діагностики у фізичній культурі та спорті (Воропай С. М. – лекції, практичні)

Мета і завдання курсу. Мета: ознайомлення магістрантів з методами вивчення і оцінки стану здоров'я тих, що займаються фізичною культурою і спортом.

Завдання:

познайомити магістрантів з основними методами діагностики стану і розвитку функцій організму людини;

познайомити з методами визначення стану тренованості спортсменів;

навчити оцінювати фізичний розвиток, функціональний стан і спортивну працездатність;

познайомити з критеріями відбору і спортивної орієнтації;

розкрити проблематику наукових досліджень, заснованих на використанні методик функціональної діагностики;

розкрити можливості використання результатів діагностики функціональних систем організму для перевірки педагогічних гіпотез, тих що займаються.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

основні напрями лікарсько-педагогічного контролю;

вплив занять фізичними вправами на розвиток і стан функціональних систем організму;

методи дослідження фізичного розвитку;

методи дослідження основних функціональних систем;

основні функціональні проби з фізичними навантаженнями;

основи лікарсько-педагогічного контролю і оцінку показників функціонального стану спортсменів;

основні напрями досліджень по проблемах розвитку і застосування функціональної діагностики.

вміти:

проводити дослідження фізичного розвитку організму людини і оцінювати його;

здійснювати діагностику функціонального стану дихальною, серцево-судинною, нервовою систем організму у тих, що займаються фізичною культурою, спортом і адаптивною фізичною культурою;

проводити основні функціональні проби з фізичними навантаженнями;

інтерпретувати отримані результати функціональної діагностики;

оцінювати рівень загальної і спеціальної тренованості спортсменів.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=519

 

01ЗП Соціологія фізичного виховання і спорту

Мета і завдання курсу. Мета викладання дисципліни студентам освітньо-кваліфікаційного рівня магістр – сформувати розуміння фізичного виховання і спорту як універсальних соціокультурних явищ.

Завданнями вивчення курсу є:

ознайомити студентів з еволюцією спорту в контексті соціокультурного розвитку суспільств, з його прихованими характеристиками і роллю в сучасній цивілізації;

схарактеризувати спорт як соціальний інститут, що взаємопов’язаний з іншими сферами суспільства, та показати його соціальні функції;

розкрити особливості та механізми впливу спорту на процес соціалізації особистості;

зрозуміти процес аналізу й критичної оцінки головних соціальних проблем сучасного спорту;

засвоїти соціологічні дані про ставлення різних соціально-демографічних груп населення до спорту й фізичного виховання (їхні потреби, інтереси, цінності, поведінка, стиль та спосіб життя тощо);

сформувати у студентів уявлення про підготовку і проведення емпіричних соціологічних досліджень у сфері фізичної культури і спорту та навчити використовувати результати цих досліджень у науковій та професійній діяльності.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

сутність та параметри фізичної культури і спорту як соціокультурних явищ;

головні соціальні функції фізичної культури та спорту та їхню роль у суспільстві;

специфіку впливу спорту на соціалізацію особистості;

головні соціокультурні проблеми спорту;

процес емпіричного соціологічного дослідження у галузі фізичної культури і спорту.

вміти:

виокремлювати вплив спорту на поведінку людини;

пояснити місце і роль спорту у сучасному суспільстві;

визначати сутність спорту як універсального соціального явища.

У процесі вивчення курсу «Соціологія фізичного виховання і спорту» студент обов’язково повинен засвоїти понятійний апарат даної дисципліни.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

3. ДИСЦИПЛІНИ ПРОФЕСІЙНОЇ І ПРАКТИЧНОЇ ПІДГОТОВКИ

 

3.1. Дисципліни професійної підготовки

 

3.1.1. Нормативні дисципліни

 

 

01ПП Педагогіка вищої школи

Мета і завдання курсу. Мета курсу «Педагогіка вищої школи» – допомогти магістранту через пізнання особливостей обраної професії визначити роль особистості вчителя, вимоги до себе і рівень власної готовності відповідати цим вимогам. А також забезпечити оволодіння теоретичними знаннями з основ педагогіки вищої школи та сформувати педагогічні уміння та навички, які знадобляться у подальшій професійній діяльності.

Завдання курсу «Педагогіка вищої школи»:

ознайомити з основними теоретичними поняттями курсу, систематизувати зміст цих понять;

розкрити соціальну роль освіти у вирішенні глобальних проблем людства;

показати сучасні тенденції реформування і адаптації системи вищої освіти до умов життя (суспільства), що постійно змінюються;

сформувати наукові уявлення про закономірності педагогічного процесу, а також показати модель взаємодії «викладач-студент» в середині системи вищої освіти та за її межами;

розвиток уявлення про педагогічну діяльність та усвідомлення себе її суб’єктом;

формування у студентів гуманної позиції в розумінні мети і завдань власної педагогічної діяльності;

опанування механізмами використання особистісного потенціалу для вирішення педагогічних завдань навчання і виховання;

оволодіння елементами педагогічної техніки керування собою і взаємодією;

усвідомлення засобів і напрямків професійного самовдосконалення;

розвиток у магістрантів педагогічного мислення, здатності до аналітичного осмислення педагогічної дійсності, навчання їх творчим підходам до визначення педагогічних дій у нестандартних ситуаціях, уміння приймати найбільш вдалі рішення у відповідності до педагогічних закономірностей та принципів навчання і виховання.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

основні теоретичні поняття курсу, зміст базових понять;

зміст основних державних документів, що стосуються системи освіти в Україні взагалі та вищої освіти зокрема;

розуміти соціальну роль освіти у вирішенні глобальних проблем людства;

сучасні тенденції реформування системи вищої освіти;

структуру та закономірності педагогічного процесу системи вищої освіти;

механізми використання особистісного потенціалу для вирішення педагогічних завдань навчання і виховання;

елементи педагогічної техніки керування собою і педагогічним процесом в цілому;

напрямки і засоби професійного самовдосконалення;

уміти:

оперувати основними теоретичними поняттями курсу, систематизувати зміст базових понять;

аналізувати сучасні тенденції реформування і адаптації системи вищої освіти до умов життя (суспільства), що постійно змінюються;

характеризувати наукові уявлення про закономірності педагогічного процесу, а також обґрунтовувати модель взаємодії «викладач-студент» в системі вищої освіти та за її межами;

виявляти основні складові структури педагогічної діяльності та бачити себе її суб’єктом;

бачити шляхи реалізації гуманної позиції в розумінні мети і завдань власної педаг.діяльності;

оперувати механізмами використання особистісного потенціалу для вирішення педагогічних завдань навчання і виховання;

користуватися елементами педагогічної техніки щодо керування своєю власною поведінкою та системою взаємодій «викладач-студент»;

користуватися основними шляхами та засобами професійного самовдосконалення;

оперувати педагогічним мисленням, бути здатним до аналітичного осмислення педагогічної дійсності, реалізовувати творчий підхід до визначення педагогічних дій у нестандартних ситуаціях, уміння приймати найбільш вдалі рішення у відповідності до педагогічних закономірностей та принципів навчання і виховання;

зіставляти різні підходи в процесі полеміки, виявляти здатність аргументувати та відстоювати свою позицію, власну думку про те чи інше педагогічне явище чи процес;

користуватися довідковими матеріалами, критично аналізувати матеріал згідно сучасних тенденцій розвитку вищої освіти в Україні.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

02ПП Психологія вищої школи

Мета і завдання курсу. Курс спрямований на ознайомлення слухачів магістратури з психологічними закономірностями вузівського навчання. В його структуру входять три розділи: "Психологія навчання у вищій школі", "Психологія виховного процесу у вищій школі" та "Психологія діяльності викладача вищої школи".

Курс висвітлює роль вищої школи в розвитку суспільства та особистості, процес інтеграції та диференціації психологічних знань, формування психологічної культури у вищих навчальних закладах. Розкриває сутність навчання та навчальної діяльності у вищому навчальному закладі, вплив диспозиційних факторів на ефективність усних процесів, механізми їх дії, формування мотиваційних основ професійного становлення динаміку мотивації на протязі всього періоду навчання у вузі, співвідношення та ефективність елевації та релевантної елевації. Особливості мотивації наукової діяльності у вузі.

Психологічні особливості виховної роботи у вузі. Адаптаційні процеси та їх психологічна курація. Соціально-психологічні тренінги спілкування та професійного становлення. Формування світогляду студентської молоді. Психологічна характеристика викладацької діяльності, особистість викладача, педагогічні здібності, їх формування в процесі вузівського навчання.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати: психологічні закономірності вузівського навчання, особливості мотивації навчання, компоненти навчальної діяльності, структурні співвідношення і ефективність пізнавальних, професійних, престижних мотивів, мотиви наукової роботи, психологічні особливості викладацької діяльності, особистісні якості навчання, формування професійних якостей;

вміти: враховувати специфіку вузівського навчання при організації навчально-виховної роботи зі студентами, вивчати мотивацію студентів, розробляти програми психологічної допомоги студентам з питань адаптації до вузівського навчання, входження в область наукової діяльності.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

03ПП Методика викладання фізичного виховання у вищій школі (Турчак А. Л. – лекції, Логвінова Я. О. – практичні)

Мета і завдання курсу. Метою викладання навчальної дисципліни є формування загального обсягу базових і спеціальних знань пов’язаних з організацією та проведенням навчально-виховного процесу в професійному ставленні викладача фізичного виховання та спорту.

Основні завдання вивчення дисципліни:

забезпечити теоретичну і методичну підготовку магістрантів до професійної діяльності;

визначити навчальні завдання в структурі навчальної діяльності викладача ВНЗ;

розглянути педагогічні функції, уміння та техніку викладання;

навчити проводити лекції, практичні завдання з різних модулів занять з фізичного виховання;

ознайомити з робочою документацією викладача ФВ;

ознайомити з методами контролю за фізичною підготовленістю студентів.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати:

теоретичні і методичні основи фізичного виховання у ВНЗ;

особливості проведення занять з фізичного виховання різних груп населення;

основи професійно-прикладної фізичної підготовки;

теоретико-методичні основи оздоровчої фізичної культури;

технологію розробки документів планування та звітності викладача;

вміти:

моделювати конспекти занять з фізичного виховання з різними групами населення;

складати документацію, згідно індивідуального плану викладача;

самостійно організовувати і проводити навчальну, спортивно-масову роботу зі студентами;

оцінювати та контролювати стан здоров’я та рівень фізичної підготовленості студентів.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=520

 

04ПП Маркетинг фізичної культури в системі освіти (Турчак А. Л. – лекції, Щербатюк Н. І. – практичні)

Мета і завдання курсу. Метою курсу є формування в студентів науково-методичної бази, яка потрібна на оволодіння магістрами науковими основами теорії соціального управління фізкультурно-спортивними організаціями України в умовах ринкової економіки, вдосконалення господарчого механізму діяльності фізкультурних і спортивних організацій, прийняття обґрунтованих маркетингових рішень, найбільш раціональне використання всіх ресурсів галузі – фінансових, матеріальних, трудових.

Завдання курсу:

сформувати сучасні знання загальних основ теорії маркетингу фізичної культури і спорту й уміння застосовувати ці знання в практичній діяльності керівника;

оволодіти знаннями про сучасні методи маркетингу в організаціях фізкультурно-спортивної спрямованості; технологією підготовки й ухвалення вірних рішень, і навіть організації виробництва їхньої виконання;

освоїти спектр маркетингових проблем фізичної культури та спорту за допомогою сучасної організаційно-управлінської інформації різного рівня життя та т.д.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати: особливості маркетингової діяльності в системі фізичної культури, класифікацію фізкультурно-спортивних послуг, властивості фізкультурно-спортивної послуги як товару, особливості ринку у сфері фізичної культури і спорту;

вміти: розробляти план маркетингової концепції підприємства, проводити маркетингове дослідження та самостійно робити висновки щодо досліджуваної проблеми.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=521

 

05ПП Методика досліджень у фізичному вихованні

(Бондаренко С. В.)

Мета і завдання курсу. Мета дисципліни полягає в оволодінні студентами спеціальними знаннями і методичними навичками самостійної наукової роботи, що дозволить провести власне дослідження, зібрати і обробити отримані результати та написати магістерську роботу.

Основними завданнями дисципліни є:

оволодіти логікою побудови наукового дослідження ;

опанувати систему бібліографічного пошуку та алгоритмом застосування комплексу наукових методів, необхідних для проведення магістерських досліджень;

навчитися наукового стилю, необхідного для підготовки публікацій за результатами власного дослідження

У результаті вивчення навчальної дисципліни студенти повинні:

знати: логіку та схему побудови наукового дослідження, можливості використання адекватних поставленим завданням дослідження методів дослідження, корисне використання методів математико-статистичної обробки отриманих емпіричних результатів проведеного дослідження, вимог щодо написання та оформлення магістерської роботи;

вміти: розробити логічну схему наукового дослідження, зробити аналіз підібраної тематичної науково-методичної літератури, спланувати і провести експериментальну частину роботи, систематизувати, обробити і описати отримані результати.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=522

 

06ПП Інтенсифікація фізичного виховання у вищих закладах освіти (Маленюк Т. В.)

Мета і завдання курсу. Мета – ознайомити студентів з основними напрямкам інтенсифікації навчального процесу з фізичного виховання у вищих закладах освіти.

Завдання дисципліни:

сформувати систему знань про інтенсифікацію фізичного виховання у ВЗО (сучасне уявлення, загальні поняття, напрямки інтенсифікації);

поглибити і розширити знання про напрямки інтенсифікації навчального процесу з фізичного виховання: оптимізація, індивідуалізація, комп’ютеризація, гуманізація і демократизація, матеріально-технічне забезпечення, санітарно-гігієнічні умови,

сформувати мотивацію студентів до занять, педагогічна техніка і технологія, підвищення кваліфікації викладача тощо.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

поняття, напрямки, основні положення інтенсифікації фізичного виховання у ВЗО;

новітні підходи до організації фізичного виховання у ВЗО;

освітні технології процесу інтенсифікації фізичного виховання у ВЗО;

проблеми гуманізації і демократизації, індивідуалізації і формування мотивації до занять з фізичного виховання у ВЗО;

основи підвищення педагогічної майстерності викладача з фізичного виховання.

вміти:

реалізувати міждисциплінарні зв’язки;

формувати мотивацію студентів до навчального процесу з фізичного виховання у ВЗО;

здійснювати індивідуалізацію навчально-виховного процесу з фізичного виховання;

використовувати на практичних заняттях з фізичного виховання сучасні освітні технології;

застосовувати новітні підходи до організації фізичного виховання у ВЗО.

Дисципліна базується на знаннях методики викладання фізичного виховання у вищій школі, методик досліджень у фізичному вихованні, педагогіки вищої школи, новітніх технологій фізичного виховання, психології вищої школи.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=523

 

07ПП Управління підготовкою спортсменів у вищих закладах освіти (Собко Н. Г.)

Мета і завдання курсу: Метою викладання навчальної дисципліни є формування у студентів системи знань, навиків і умінь з організації і управління процесом підготовки спортсменів-студентів під час навчання у ВЗО, що є необхідним елементом становлення фахівця сфери фізичного виховання та спорту.

Завдання:

навчання студентів теоретичних основ сучасного управління у сфері фізичного виховання та спорту в умовах вузівського середовища;

навчання методам планування і організації тренувального процесу, занять оздоровчої спрямованості, фізкультурно-спортивних заходів серед студентів;

наближення змісту навчання в університеті до запитів майбутньої практичної діяльності студентів-магістрантів.

Згідно з вимогами освітньо-професійної програми студенти повинні:

знати: визначення поняття «управління», «управління тренувальним процесом»; організаційну структуру та особливості функціонування фізичного виховання та спорту у ВЗО, структурну побудову та зміст діяльності Всеукраїнських та міжнародних спортивних студентських організацій (ВССУ, FISY);

вміти: визначати основні тенденції розвитку студентського спорту в Україні та світі, реалізувати теоретико-методичні положення організації підготовки студентів-спортсменів в реальних умовах вузівського сьогодення.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=524

 

08ПП Сучасні системи оздоровлення (Рацул А. Б. – лекції, Мельнік А. О. – практичні)

Мета і завдання курсу: Метою викладання навчальної дисципліни є оволодіння методикою новітніх технологій для зміцнення здоров’я, виховання здорового способу життя, розширення функціональних можливостей, формування культури рухів, профілактики захворювань та виправленню небажаних дефектів фізичної зовнішності, що спричинені недоліками будови тіла, за рахунок цілеспрямованого добору фізичних вправ, режиму їхнього виконання.

Основними завданнями є:

озброєння студентів знаннями із сучасних методів і систем оздоровлення;

опанування методикою проведення занять;

вивчення методів і засобів оздоровлення різних груп населення;

оволодіння уміннями розробки і використання комп’ютерних фітнес-програм.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студенти повинні:

знати: основні закономірності формування здорового способу життя, засоби нетрадиційних систем оздоровлення в загальноосвітніх школах, ПТУ, технікумах, ВНЗ, на виробництві; сучасний стан та перспективи розвитку оздоровчих систем, тематику і зміст різних форм інноваційних систем оздоровлення;

вміти: визначати основні особливості проведення занять з фітнес програм, зміст та особливості методики викладання оздоровчих систем гімнастики, оздоровчої аеробіки, шейпінгу, використовувати результати медичного обстеження та тестувань, оцінювати рівень фізичного розвитку, фізичної підготовленості тих, хто займається; використовувати стандартне обладнання, тренажерні пристрої, технічні засоби навчання, прилади термінової інформації при проведенні занять.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=525

 

3.1.2. Вибіркові дисципліни

 

Блок 1

 

01ВПП Професійна майстерність викладача фізичного виховання (Стасенко О. А. – лекції, практичні)

Мета і завдання курсу. Мета курсу спрямована на формування у студентів належної професійної майстерності, як вищої, творчої активності викладача, що виявляється в доцільному використанні методів і засобів педагогічного взаємовпливу в кожній конкретній ситуації процесу фізичного виховання.

Завдання:

ознайомлення з основами професійно-педагогічної майстерності викладача фізичного виховання, систематизація змісту базових понять;

оволодіння системою практичних умінь та навичок займатися головними видами і формами раціональної фізкультурної діяльності, збереження й зміцнення здоров’я, розвиток і вдосконалення психофізичних можливостей, якостей та властивостей особистості;

формування загальної культури, гуманістичної спрямованості, компетентності, педагогічних здібностей та педагогічної техніки.

У результаті вивчення даного спецкурсу студенти повинні:

знати: закономірності, принципи та зміст фізичного виховання; основи педагогічної техніки, мистецтво усної мови; правила встановлення взаємостосунків з вихованцями;

вміти: формувати мотивацію до навчальної діяльності використовуючи різноманітні засоби і методи фізичного виховання в процесі проведення різних форм занять з фізичного виховання; забезпечити органічне поєднання теоретичного матеріалу з практичним в рамках окремого заняття; використовувати різноманітні методичні прийоми, що активізують пізнавальну діяльність учнів або студентів на занятті.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=526

 

02ВПП Адаптивна фізична культура у вищому навчальному закладі (Воропай С. М.)

Мета і завдання курсу. Мета – формування і розвиток рухової активності, фізичних і психологічних здібностей, що забезпечують пристосовування особи до свого стану здоров'я, навколишнього середовища, суспільства і різних видів діяльності.

Завдання: узагальнення специфічних теоретико-методичних закономірностей фізичного виховання неповносправних осіб, які розглядаються в структурі спортивно-педагогічних, психолого-педагогічних, соціальних та медико-біологічних дисциплін.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

методологічні та теоретичні основи педагогічного процесу адаптивного фізичного виховання;

законодавчі та програмно-нормативні засади адаптивного фізичного виховання;

історичні аспекти розвитку адаптивної фізичної культури становлення та розвиток спорту інвалідів у міжнародному олімпійському русі, як соціального явища адаптивне фізичне виховання в процесі інтеграції людей з обмеженими фізичними можливостями в соціум;

цілі, завдання, принципи, методи і засоби фізичного виховання при різних нозологіях;

вибір адекватних засобів фізичного виховання при різних нозологіях з урахуванням вікових періодів;

основи планування, педагогічного контролю та обліку навчального процесу з фізичного виховання людей з обмеженими фізичними можливостями, сучасні технології фізкультурно-спортивної діяльності інвалідів, гігієнічні вимоги та матеріально-технічне забезпечення занять адаптивним фізичним вихованням.

вміти:

творчо використовувати отримані знання з адаптивного фізичного виховання при вирішенні педагогічних, навчально-виховних, науково-методичних завдань з врахуванням вікових і індивідуальних відмінностей людей з обмеженими фізичними можливостями;

вирішувати теоретичні та практичні проблемні завдання з використанням сучасних методів наукового пізнання;

складати програми, планувати, організовувати і здійснювати роботу з фізичного виховання для людей з обмеженими можливостями при різних нозологіях з урахуванням віку;

організовувати спортивно-масові та фізкультурно-оздоровчі заходи для людей з обмеженими можливостями при різних нозологіях з урахуванням віку;

орієнтуватись в спеціальній науково-педагогічній літературі, здійснювати науково-дослідну роботу з проблем адаптивного фізичного виховання.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=527

 

03ВПП Теорія і методика організації спортивних свят і видовищ (Мельнік А. О. – лекції, практичні)

Мета і завдання курсу. Метою викладання навчальної дисципліни є забезпечення глибокої теоретичної та практичної підготовки студентів до майбутньої професійної діяльності викладача фізичного виховання.

Засвоєння курсу покликано забезпечити розвиток у студентів цілісної системи спеціальних знань та умінь з проблеми організації спортивно-мистецьких заходів з різними категоріями та віковими групами населення.

Основним цільовим призначенням є структурна діяльність, яка включає:

організацію спортивно-мистецьких заходів;

проведення заходів, спрямованих на загартування, попередження захворювань;

здійснення контролю за фізичним станом;

використання природних факторів зміцнення здоров’я;

розробка та реалізація спортивно-мистецьких заходів у системі шкільних, позашкільних закладах освіти, ПТУ, технікумах, вищих начальних закладах.

Основними завданнями навчальної дисципліни є:

сприяти духовному й фізичному розвитку молоді, виховання у підростаючого покоління громадської свідомості і патріотизму;

розбудова фізкультурно-оздоровчого та спортивного руху в Україні;

виховання активної орієнтації на здоровий спосіб життя;

озброїти знаннями основ теорії та методики організації спортивних свят і видовищ, знаннями щодо принципів складання мистецьких композицій, техніки виконання вправ.

У результаті вивчення даного спецкурсу студенти повинні:

знати: тематику і зміст різних форм інноваційних спортивно-мистецьких заходів, особливості добору і застосовування ефективних спортивно-мистецьких заходів у відповідності до вікових особливостей контингенту, особливості добору і застосовування ефективних спортивно-мистецьких заходів у відповідності до виховної роботи в загальноосвітній школі та освітнього процесу вищих начальних закладів, основні закономірності організації і проведення спортивно-мистецьких заходів;

вміти: складати сценарій спортивно-мистецьких заходів для осіб різного віку, практично володіти матеріалом засобів спортивно-мистецьких заходів, організовувати і проводити спортивно-мистецьких заходи у відповідності до обраного виду спорту, застосовувати технічні засоби в процесі проведення заходів.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=528

 

04-05ВПП Менеджмент туризму та рекреаційно-оздоровча робота у вищих навчальних закладах (Колотуха О. В. – лекції, практичні)

Мета і завдання курсу. Мета: формування у магістрів знань, умінь та навичок управлінської роботи в туристсько-спортивній галузі та організаційних основ рекреаційно-оздоровчої роботи у вищих навчальних закладах.

Завдання:

вивчення основних понять менеджменту в туризмі;

надання знань про системний підхід до менеджменту туристичного підприємства;

вивчення впливу макро- та мікросередовища;

формування вмінь розробляти організаційні структури, здійснювати поточне та стратегічне планування;

формування вміння оцінювати ефективність менеджменту в туризмі;

формування управлінських навичок діяльності у туристсько-спортивній галузі;

вивчення основ організації рекреаційно-оздоровчої роботи у вищих навчальних закладах.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

основні поняття менеджменту в туризмі;

системний підхід до менеджменту туристичного підприємства;

вплив макро- та мікросередовища;

основи організації рекреаційно-оздоровчої роботи у вищих навчальних закладах.

вміти:

оперувати основними поняттями менеджменту в туризмі;

надавати знання про системний підхід до менеджменту туристичного підприємства;

досліджувати вплив макро- та мікросередовища на туристичну діяльність;

формувати вміння розробляти організаційні структури, здійснювати поточне та стратегічне планування туристичної організації, громадської туристичної організації;

формувати вміння оцінювати ефективність менеджменту в туризмі,

формувати управлінські навички діяльності у туристсько-спортивній галузі;

планувати і розробляти програми рекреаційно-оздоровчої роботи для вищих навчальних закладів;

проводити активні рекреаційно-оздоровчі заходи для студентів вищих навчальних закладів;

організовувати рекреаційно-оздоровчу роботу у вищих навчальних закладах;

організовувати роботу туристських клубів і секцій у вищих навчальних закладах

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=529

 

06ВПП Новітні технології у фізичному вихованні (Турчак А. Л. – лекції, Логвінова Я. О. – практичні)

Мета і завдання курсу. Мета викладання курсу – переорієнтувати свідомість студентів на гуманістичні цінності адекватні характеру новітньої педагогічної діяльності, навчити впроваджувати новітні технології в освітній діяльності у практику викладацької та тренерської роботи.

Завдання вивчення дисципліни:

розширення й поглиблення знань про стан розвитку сучасних технологій у педагогічній і спеціальній науках та особливостями розвитку сучасних технологій у викладанні спортивних дисциплін;

розкрити значення основ інформаційної культури у загальній і професійній освіті людини, вплив засобів сучасної інформаційної технології на науково-технічній і соціально-економічний розвиток суспільства;

забезпечити ґрунтовне оволодіння студентами основними засобами і методами сучасних новітніх технологій, їх теоретичною і технічною базою, можливими напрямками використання;

вміння розв’язувати дидактичні проблеми освітнього процесу за допомогою сучасних новітніх технологій, аналізувати і прогнозувати ефективність їх застосування, формувати почуття відповідальності за їх результати;

розвиток потреби творчості, педагогічної культури і нового стилю педагогічного мислення;

актуалізація навчальної мотивації, запровадження системи вільного пошуку власних новітніх технологій у викладацькій та тренерській діяльності;

творчий розвиток особистості здобувача вищої освіти, індивідуалізації процесу навчання у вищому навчальному юридичному закладі;

розвиток інтелектуального потенціалу фахівця з фізичної культури і спорту, зорієнтованого на креативний рівень опанування матеріалом, спроможного до постійної самоосвіти та самовдосконалення.

У результаті вивчення дисципліни студент повинен:

знати:

термінологію й тлумачення понять «новітні технології», «інновація», «новітні технології у фізичному вихованні та спорті»; «технологія навчального процесу», «технологія виховного процесу», «технологія освіти», «технологія професійного формування фахівця фізичної культури і спорту»;

основні напрями технологічної освіти у сфері фізичного виховання;

принципи, підходи, форми, методи, прийоми та засоби використання новітніх технологій у системі шкільної освіти та тренерської практики;

сутність оптимальних шляхів застосування новітніх тенденцій у практичній діяльності фахівця фізичної культури;

вміти:

визначати вихідні положення сучасних технологій освіти, навчання й виховання учнів різновікових груп;

аналізувати різні підходи технологічних процесів, чітко визначати мету та завдання спортивних дисциплін у навчанні й вихованні учнів.

використовувати у шкільній і тренерській практиці новітні методи навчання і виховання;

визначати та усувати помилки при організації занять фізичної культури, поза аудиторних занять з фізичного виховання та на тренуваннях з видів спорту.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=530

 

07ВПП Основи студентського спорту (Куценко С. В. – лекції, Мельнік А. О. – практичні)

Мета і завдання курсу. Дисципліна «Основи студентського спорту» спрямована на підготовку магістрів до організації та керівництва спортивним тренуванням у спортивних клубах, спортивних школах, громадських спортивних формуваннях та ін.

Завдання дисципліни:

формування знань та вмінь магістрів у сфері студентського спорту ;

формувати у магістрів відповідну культуру поведінки вміння працювати у студентський групі, колективі, удосконалювати себе;

формувати у магістрів високу умотивованість щодо праці та навчання;

планувати свою діяльність на близьку та далеку перспективу;

готувати магістрів щодо виконання творчих завдань.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен:

знати:

характеристику студентського спорту як науки та системи;

специфіку студентського спорту;

функції тренера та керівника;

ресурсне забезпечення спортивного тренування;

вміти:

організовувати спортивне тренування;

планувати спортивне тренування;

добирати і застосовувати ефективні методи навчання руховій дії у відповідності до етапу навчання;

оволодіти процесами проведення спортивних заходів;

контролювати результати спортивного тренування;

володіти:

методами управління спортивним тренуванням.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=531

 

08ВПП Спортивно педагогічне вдосконалення у ВНЗ (Куценко С. В. – лекції, практичні, Саласенко В. Б. – практичні)

Мета і завдання курсу. Метою курсу є формування у студентів спеціальних знань і навичок з організації навчально-тренувального процесу з різним віковим контингентом.

Завдання курсу:

оволодіння студентами спеціальними знаннями і навичками самостійної організації навчально-тренувального процесу;

освоїти особливості тренувальної і змагальної діяльності спортсменів у різних видах спорту;

вивчити закономірності проведення тренувань; специфічні особливості планування занять зі спортивно-педагогічного вдосконалення.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати: основні закономірності проведення тренувань; специфічні особливості планування занять зі спортивно-педагогічного вдосконалення;

вміти: застосовувати при проведенні занять зі спортивно-педагогічного вдосконалення закономірності тренування; планувати заняття зі спортивно-педагогічного вдосконалення з різним віковим контингентом; самостійно організовувати підготовку і проведення занять, спортивно-масових і фізкультурно-оздоровчих заходів; складати документи планування (програмування) відповідно вимог врахування задач і умов роботи, конкретності, варіативності, перспективності.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=532

 

Блок 2

 

09ВПП Основи професійної підготовки викладача фізичного виховання (Стасенко О. А. – лекції, практичні)

Мета і завдання курсу. Мета курсу: формування у студентів вміння організовувати процес фізичного виховання на високому професійному рівні, розширення загально-педагогічного світогляду, поєднання сучасних методів навчання й виховання, сприяти творчому саморозвитку.

Завдання:

виховання позитивної мотивації, сучасних поглядів і переконань, спрямованих на фізичне виховання особистості;

оволодіння системою практичної підготовки, яка формує психолого-педагогічні вміння та навички;

формування особистості майбутнього викладача фізичного виховання.

У результаті вивчення даного спецкурсу магістранти повинні:

знати і розуміти: значення комплексу професійних характеристик як головного орієнтиру у викладанні дисциплін навчального плану.

вміти: розширювати й удосконалювати власні знання, мотиви, інтереси, настанови, переконання, потреби; застосовувати систему загальнотеоретичних, психолого-педагогічних, спеціальних та методичних знань для використання у фізичному вихованні в усіх сферах навчально-виховної роботи вищої школи.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=533

 

10ВПП Теоретичні основи фізичного виховання різних груп населення (Шевченко О. В.)

Мета і завдання курсу. Метою викладання навчальної дисципліни є перевірити у магістрантів обраної спеціальності знання з теоретичних основ фізичної культури, фізичного виховання і спорту різних груп населення та практичне застосування обраних знань і навичок під час вирішення професійних навчальних і наукових завдань.

Основними завданнями вивчення дисципліни є:

забезпечити теоретичну і практичну підготовку студентів до професійної діяльності;

сприяти формуванню у студентів творчого світогляду, вихованню педагогічного мислення та набуттю системи теоретичних та практичних спеціальних знань.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен:

знати:

теоретичні основи теорії та методики фізичного виховання;

історичні, філософські, соціальні, економічні та правові аспекти фізичної культури, фізичного виховання та масового спорту;

організаційно-методичні аспекти фізичного виховання у різні вікові періоди життя;

методологію оздоровчої фізичної культури та рекреації;

основи професійно-прикладної (спеціальна) фізичної підготовки;

комп’ютерні технології та математично-статистичні методи у розв’язанні науково-дослідних завдань масової фізичної культури;

вміти:

використовувати отримані знання з теорії та методики фізичного виховання, оздоровчого тренування та рекреації у практичній та наукової роботі;

застосовувати методи наукових досліджень у власній дослідницькій діяльності;

використовувати на практиці сучасні методи діагностики стану здоров’я,

рівня фізичної підготовленості, рухової активності, фізичного розвитку;

складати оздоровчі програми для різних груп населення та здійснювати контроль адекватності навантажень.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=534

 

11ВПП Методика виховної роботи у вищих навчальних закладах (Язловецька О. В. – лекції, практичні)

Мета і завдання курсу. мета викладання дисципліни: поглибити і розширити знання майбутніх викладачів ВНЗ різних рівнів акредитації з теорії виховання, ознайомити їх з організацією виховного процесу у вищому навчальному закладі та його нормативно-правовою базою, методикою проведення виховної, культурно-просвітницької роботи в студентському середовищі, діяльністю органів студентського самоврядування, куратора академічної групи і ін., сприяти виробленню навичок організації виховної роботи зі студентами ВНЗ І-ІV рівнів акредитації.

У результаті вивчення курсу студент має знати:

теоретичні основи та нормативно-правову базу виховної роботи зі студентами вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації;

особливості організації і управління виховною роботою у вищій школі;

мету, завдання, психолого-педагогічні засади та форми, методи і засоби проведення виховної і культурно-просвітницької роботи у студентському середовищі,

діяльності органів студентського самоврядування та куратора академічної групи.

За наслідками вивчення дисципліни студенти повинні вміти:

аналізувати основні нормативно-законодавчі акти щодо виховної роботи у вищій школі; організацію діяльності системи виховної роботи у ВНЗ, академічній групі та студентському гуртожитку, роль у цьому процесі органів студентського самоврядування;

планувати і виконувати роботу куратора академічної групи, вивчати, узагальнювати і впроваджувати передовий досвід організації виховної роботи в академічній групі та визначати рівень вихованості студентів;

проводити індивідуальну виховну роботу зі студентами з урахуванням їх вікових та психологічних особливостей, а також соціального статусу;

співпрацювати з органами студентського самоврядування та студентами академічної групи; використовувати у виховній роботі зі студентами виховний та розвивальний потенціал навчальних дисциплін.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=535

 

12-13ВПП Туроперейтинг та методика оздоровчих тренувань (Колотуха О. В. – лекції, практичні)

Мета і завдання курсу. Мета – дати фахові засади підготовки спеціалістів у галузі туристсько-краєзнавчої та туристсько-екскурсійної діяльності, що забезпечить грамотне прийняття управлінських рішень при організації туристських подорожей, в т.ч. з учнівською та студентською молоддю, формування у студентів усвідомленого і відповідального ставлення до власного здоров'я, спонукаючи до використання оздоровчих технологій у практиці повсякденного життя з метою підвищення працездатності, успішності навчання, покращення в цілому якості життя та створення умов потенційного довголіття, а також передачі набутих знань та практичного досвіду підростаючому поколінню, що беззаперечно буде сприяти позитивному вирішенню проблеми здоров'я нації.

Завдання:

ознайомлення майбутніх спеціалістів з основами розробки турів із дотриманням встановленого технологічного ланцюга: від маркетингових аспектів та методологічних принципів проектування турів до їх позиціонування, просування на туристському ринку та реалізації;

оволодіння навичками оформлення операцій з організації турів та їх виконання;

ознайомлення з необхідними туристськими формальностями, порядком ведення ділової документації з організації турів.

оволодіння теорією та методикою викладання МОТ.

оволодіння професійно-педагогічними знаннями, уміннями і навичками.

оволодіння технікою вправ з оздоровчих тренувань.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

знати:

теоретичний матеріал в обсязі програми;

понятійний апарат предмету МОТ;

методи і принципи оздоровчих тренувань, які використовуються на уроці фізичного виховання;

методику виховання фізичних якостей;

технологію планування учбового процесу з МОТ;

методики і форми організації оздоровчого тренування школярів та різних вікових груп населення.

вміти:

визначати параметри туристських потоків;

проводити аналіз основних напрямів руху туристів;

застосовувати графо-аналітичні моделі програм туристського обслуговування;

вести діяльність туристичних підприємств у відповідності до нормативно-правової бази;

розробляти програми туристського обслуговування;

бронювати послуги за допомогою різних засобів комунікації та оформляти листи підтвердження про бронювання;

оформлювати проїзні документи туристів;

виконувати необхідні формальності туристської діяльності;

організовувати взаємодію з туроператорами, консолідаторами рейсів та турів, рецептивними та ініціативними туроператорами;

визначати ціни та розробляти систему знижок на туристські продукти;

застосовувати нові форми та методи обслуговування в туризмі;

розробляти та обґрунтовувати основні напрями удосконалення та підвищення ефективності організації роботи туристської фірми;

скласти план-конспект уроку з фізичного виховання дітей молодшого, середнього та старшого шкільного віку з урахуванням оздоровчої направленості його за навчальною програмою;

скласти протокол хронометрування уроку фізичного виховання з оздоровчою направленістю;

скласти нормативну документацію вчителя фізичної культури: загальний план роботи на рік, план-графік розподілу навчального матеріалу на рік, робочій план (графічний, текстовий), план проведення оздоровчих заходів;

самостійно проводити заняття з різних видів оздоровчої направленості враховуючи вік, стан здоров'я, фізичну підготовленість;

виконувати нормативні теоретичні та практичні вимоги з оздоровчого тренування.

Форма підсумкового контролю – екзамен.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=536

 

14ВПП Інтерактивні технології у фізичному вихованні та спорті (Турчак А. Л. – лекції, Логвінова Я. О. – практичні)

Мета і завдання курсу. Мета курсу: оволодіння фахівцями з фізичної культури основами інтерактивних технологій як інструменту майбутньої професійної діяльності, формування практичних навичок використання технологічного підходу у викладацькій та тренерській роботі, формування готовності до впровадження сучасних технологій у практику вищої школи.

Завдання курсу:

ознайомити магістрантів з концептуальними та теоретичними положеннями інтерактивних технологій навчання;

ознайомлення з потенціалом технологій у вирішенні педагогічних проблем;

узагальнити інтерактивні технології у галузі фізичної культури, виявити їх фундаментальну спільність, виділити істотні ознаки;

сформувати позитивне ставлення і прагнення фахівця з фізичної культури до творчого оволодіння інтерактивними технологіями;

вчити обирати оптимальні технології навчання відповідно до індивідуальних можливостей студентів та рівня їх фізичної підготовленості;

орієнтувати студентів до педагогічної творчості, самостійності, дослідницької діяльності у галузі фізичної культури і спорту.

опанування теоретично-методичними основами інтерактивних технологій;

відпрацювання навичок розробки соціально-педагогічних проектів, програм.

оволодіння теоретичними знаннями щодо організації та проведення тренінгу.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні:

знати:

сутність інноваційної педагогічної діяльності у сфері фізичного виховання;

вимоги до особистості викладача фізичної культури щодо ефективного використання інноваційних технологій у професійній діяльності;

систему основних понять і категорій, принципів застосування інтерактивних технологій у спортивно-масовій та фізкультурно-оздоровчій роботі у вищій школі;

сутність, умови впровадження та використання новітніх технологій формування творчої особистості спортсмена;

загальні принципи психофізіологічного тренінгу у фізичному вихованні студентів;

вміти:

застосовувати інтерактивні технології на заняттях у вищій школі з урахуванням індивідуальних особливостей та фізичної підготовленості студентів;

вести самостійний пошук нової інформації з метою саморозвитку;

оцінювати свою діяльність із впровадження інтерактивних технологій відповідно до науково-теоретичних та педагогічних знань;

будувати план власної діяльності із запровадження інтерактивних технологій у тренерську практику;

використовувати тренінгові технології у формуванні здорового способу життя студентів.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=537

 

15ВПП Фізкультурно-спортивні громадські об’єднання у вищих навчальних закладах (Куценко С. В. – лекції, Мельнік А. О. – практичні)

Мета і завдання курсу. Мета вивчення дисципліни: формування у майбутніх фахівців теоретичних знань і практичних навичок реалізації основних функцій фізкультурно-спортивних громадських об’єднань у закладах освіти.

Основні завдання навчальної дисципліни:

ознайомити студентів з роллю фізкультурно-спортивних громадських об’єднань у закладах освіти;

сформувати знання щодо діяльності фізкультурно-спортивних громадських об’єднань у закладах освіти;

розкрити особливості нормативно-правового регулювання діяльності фізкультурно-спортивних громадських об’єднань у закладах освіти;

навчити студентів використовувати механізми самоорганізації фізкультурно-оздоровчої діяльності;

навчити прийомам комплексного підходу до вирішення завдань фізкультурно-спортивної роботи зі студентами.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен знати:

основи діяльності фізкультурно-спортивних громадських об’єднань у закладах освіти;

особливості організації та діяльності фізкультурно-спортивних громадських об’єднань у закладах освіти;

методологію агітаційно-пропагандиської роботи щодо залучення учнівської та студентської молоді до фізкультурно-оздоровчих занять.

В результаті вивчення дисципліни студент повинен вміти:

застосовувати методику системного підходу для аналізу процесів у фізкультурно-спортивних громадських об’єднаннях у закладах освіти;

складати організаційно-управлінську документацію, а також впроваджувати управлінські рішення у діяльність фізкультурно-спортивних громадських об’єднань у закладах освіти;

створювати умови для формування в учнівської та студентської молоді стійкої мотивації до занять фізичними вправами;

організовувати систему контролю за здійсненням діяльності фізкультурно-спортивних громадських об’єднань у закладах освіти;

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=538

 

16ВПП Методика викладання спортивно-педагогічних дисциплін у ВНЗ (Щербатюк Н. І. – лекції, практичні)

Мета і завдання курсу. Метою навчальної дисципліни є формування знань та умінь, необхідних для успішної практичної діяльності з викладання гімнастики, легкої атлетики, спортивних ігор та інших спортивно-педагогічних дисциплін, що викладаються у ВНЗ фізичного виховання і спорту.

Головні завдання дисципліни – підготувати майбутнього магістра до навчання студентів інтегрувати знання, одержані в суміжних курсах і окремих методиках, знаходити шляхи реалізації міжпредметних зв'язків цих знань у педагогічній діяльності з фізичного виховання школярів.

В процесі проведення занять майбутній магістр повинен

знати:

особливості роботи викладача факультету фізичного виховання у вищих навчальних закладах;

зміст освітньо-професійної програми зі спеціальностей фізичного виховання;

форми організації навчального процесу у вищих навчальних закладах;

заходи, що застосовуються в організації навчального процесу вищих навчальних закладів.

вміти:

працювати з документами планування (навчальний план, навчальна програма, робоча програма та ін.);

розробляти робочу програму зі спортивно педагогічної дисципліни;

планувати і розробляти програми реалізації освітніх, виховних і оздоровчих завдань у процесі фізичного виховання студентів ВНЗ;

готувати плани, конспекти, методичні рекомендації щодо занять;

організовувати роботу з відповідного матеріально-технічного забезпечення навчально-виховного процесу.

Форма підсумкового контролю – залік.

 

http://moodle.kspu.kr.ua/enrol/index.php?id=539