НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАКОНОДАВСТВА»

10 грудня 2012 року на базі КДПУ ім. В. Винниченка, кафедри правознавства факультету історії та права відбулася студентська науково-практична конференція «Актуальні проблеми національного законодавства».

У конференції взяли участь студенти та викладачі нашого університету. Відкрили секційне засідання конференції Юрах Віталій Михайлович – кандидат юридичних наук, доцент, завідувач кафедри правознавства КДПУ ім. В.Винниченка та Супрун Володимир Миколайович – кандидат юридичних наук, старший викладач кафедри правознавства КДПУ ім. В. Винниченка, які привітали учасників конференції з початком тижня права, який триватиме з 10 по 16 грудня 2012 року та окреслили проблематику засідання.

Під час роботи конференції було представлено цікаві та змістовні доповіді студентів, що стосувались актуальних проблем вітчизняного законодавства.

Так, у своїй доповіді «Значення IV Універсалу для подальшого розвитку і долі України» Безпала Катерина окреслила історичне значення ІV Універсалу, прийнятого 22 січня 1918 року Центральною Радою, та наголосила на тому, що саме завдяки йому вперше в новітній історії український народ дійшов до найважливішого рішення – проголошення незалежності суверенної Української держави.

Кашуба Олег у своїй доповіді «Федералізація України: недоліки та переваги» розкрив питання федералізації України та відзначив позитивні та негативні наслідки запровадження федерального устрою в Україні.

Каленчук Микита у виступі «Ретроспектива становлення в Україні законодавства про захист прав дітей та практики його застосування (на прикладі роботи служби у справах дітей)» розкрив ретроспективу становлення в Україні законодавства про захист прав дітей та практики його застосування, здійснив критичний аналіз законодавства про захист прав дітей та визначив стан перспективи розвитку даної сфери
Логінова Аліна представила доповідь на тему «Доцільність строків позовної давності», в якій провела порівняльний аналіз інституту позовної давності в Україні з відповідним інститутом інших країн.

Найбільш обговорюваними на конференції були виступи учасників секції «Актуальні питання кримінального права та кримінального процесу».

Так, Гусєва Анна в доповіді «Кримінально-правові основи кваліфікації евтаназії в Україні» здійснила аналіз актуального вже багато років поспіль питання евтаназії, визначила її види та наголосила на необхідності внесення змін до Кримінального кодексу України, якими б окремою нормою була б передбачена відповідальність за цей вид діяння.

Задніпряний Анатолій виступив з темою «Протидія використанню коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, отруйних чи сильнодіючих речовин або отруйних сильнодіючих лікарських засобів», де охарактеризував проблеми протидії використання коштів, здобутих від незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, прекурсорів, отруйних чи сильнодіючих речовин або отруйних сильнодіючих лікарських засобів та на задане питання, як він відноситься до легалізації легких наркотиків, визначив ряд позитивних наслідків прийняття та законодавчого закріплення такого рішення.

Яковлєв Роман у виступі на тему «Спрощення застосування застави як запобіжного заходу» відзначив ряд проблем, пов’язаних з запровадженням такого запобіжного заходу під час кримінального провадження як застава та наголосив на необхідності розроблення та дослідження даної проблеми.

Останньою виступила Попович Світлана з доповіддю «До питання протидії торгівлі людьми». Вона проаналізувала проблеми, що пов’язані з торгівлею людьми та розкрила державні заходи щодо протидії цьому явищу.

Всі присутні брали активну участь в обговоренні.

Результатом конференції став черговий збірник наукових статей.