Від Львова до Студради

Минуло кілька років із того часу, як під егідою організації Фулбрайт та з ініціативи доктора Дага Ларша група студентів факультету відвідала Львів, західну перлину України. Та подорож була знаковою у багатьох відношеннях.

Наші студенти відкрили для себе багато нового, а більшість із них взагалі поїхала до Львова вперше. Але місто, яке вражає і зачаровує, пам’ятки якого несуть у собі безсмертне послання наших предків крізь віки, а будівлі навіюють образи середньовічної фортеці, заслуговує ще не на один візит.

Ті весняні дні сяяли не лише сонцем, а й посмішками студентів. То були часи, коли на факультеті іноземних мов закладалися підвалини студентського самоврядування, коли студенти гуртувалися навколо спільної мети і відкривали для себе необмежені перспективи.

Починалося все з відбіркового змагання студентів та викладачів. Усім бажаючим було запропоновано написати твір на тему демократії загалом і шляхів демократизації освіти зокрема. За результатами перевірки робіт, були відібрані близько 35 осіб, які мали поїхати до Львова, щоб спільно із студентами Львівського католицького університету взяти участь у міжуніверситетському семінарі з питань демократії.

Минуло кілька тижнів, і ось делегація кіровоградських демократів вже стоїть на пероні м. Знам’янка. Через 12 годин їх зустрічає дивовижний Львів, але це вже не розрізнена група молодих людей, які навіть не знали один одного. Вони знайомилися, жартували, спілкувалися і вчилися розуміти інших з півслова.

Прибувши до Львова, наші студенти побували всюди: від Личаківського цвинтаря до мистецьких виставок і музеїв, від „Арсеналу” до міської ратуші. Студенти Львівського католицького університету гостинно запросили кіровоградців до міста і провели чудові екскурсії. Незабутньою стала постановка п’єси “Тарас і я” Д. Ларша, і вистава львівських студентів за мотивами поеми Т. Г. Шевченка “Сон”, і відвідання Високого Замку. Це були три звичайні весняні дні, але вони багато в чому змінили життя студентів. Одразу після цієї подорожі факультет став дружнішим. Майже всі курси були знайомі один з одним, поважали один одного, підтримували. Мова йде навіть не про демократію як категорію політико-правову, а про дружбу, щирість і привітність як поняття універсальні.

Повернувшись зі Львова, студенти одразу знайшли ініціативну групу, яка завершила процес створення осередків студентського самоврядування. Виникла студентська рада факультету у складі Дацюк Юлії, Степанової Ірини, Гайдай Віри, Стуліко Дарини, Строганова Володимира, Ткаченка Олександра, Багрій Катерини, Яковцева Дмитра, Андріяшевської Жанни, Леонідова Олександра та багатьох інших. Цьому колективу вдавалося організовувати концерти, літературно-музичні вечори, зустрічі з відомими людьми міста, проводити конкурси й змагання, вікторини й розіграші. Не обійшлося і без театральних дійств – колектив студентської ради, який протягом 1,5 року координували Ж. Андріяшевська та О. Леонідов, здійснив постановку вистави за мотивами повісті М. В. Гоголя „Ніч перед Різдвом”.

Для тодішніх студентів Львів дав поштовх до творчості й активності. Було зроблено досить багато, склалися певні традиції студентського самоврядування на факультеті іноземних мов, що їх продовжують розвивати нові покоління студентів і новий склад студентської ради.

Успіхів їм, адже вони прагнуть зробити студентське життя більш яскравим!