Наукова діяльність

ЗВІТ
про науково-дослідну роботу студентів (НДРС)
на факультеті іноземних мов (2009-2010 н.р.)

Науково-дослідна робота студентів на факультеті іноземних мов здійснюється на постійній основі із залученням студентів старших і молодших курсів, обдарованої молоді. 
Кількість студентів факультету іноземних мов денної форми навчання на 1 жовтня 2009 року становила 620 студентів.
Кількість студентів, які беруть участь у НДРС – 198. З них: 99 студентів є членами наукових гуртків та проблемних груп; 75 студентів проводили наукові дослідження та виконали кваліфікаційну роботу, 24 студенти брали участь у студентських наукових конференціях та семінарах, всеукраїнських олімпіадах, програмах академічного обміну, міжнародних змаганнях і стипендіальних наукових конкурсах.

На факультеті продовжується викладання основ наукових досліджень, що є одним із базових етапів організації науково-дослідної діяльності студентів та допомагає визначити студентів, які мають потенціал для виконання наукових завдань. Зміст курсу «Основи наукових досліджень» включає 4 модулі і охоплює 23 години роботи (10 годин – лекції, 6 годин – семінарські заняття, 7 годин – самостійна робота):
Змістовний модуль І. Основи наукової методології
Тема 1: Основи наукової методології
Змістовний модуль ІІ. Основні групи методів наукового дослідження
Тема 1: Метод у мовознавстві. Історичний розвиток основних груп методів
Тема 2: Положення та принципи основних методів наукового дослідження
Змістовний модуль ІІІ. Категоріальний апарат наукового дослідження
Тема 1: Категоріальний апарат наукового дослідження
Змістовний модуль ІV. Правила оформлення рукопису наукового дослідження
Тема 1: Правила оформлення рукопису наукового дослідження. Основні типи наукових публікацій

Студенти мають змогу долучитися до роботи наукових гуртків і проблемних груп, отримують повний спектр інформації про загальноукраїнські студентські конференції, семінари і конкурси, міжнародні програми академічного обміну, беруть участь у всеукраїнських олімпіадах знавців іноземних мов, стипендіальних програмах тощо. Студенти старших курсів виконують великий обсяг дослідницької роботи, пов’язаної з написанням кваліфікаційної роботи, та мають досвід наукових публікацій. Факультет заохочує участь студентів у науково-дослідній роботі і є організатором студентських наукових конференцій і семінарів.

Науково-дослідна робота студентів факультету іноземних мов здійснюється за такими напрямками:
1. Залучення студентів до виконання науково-дослідної роботи в наукових гуртках і проблемних групах
На факультеті працює 10 наукових гуртків і 4 проблемні групи, у яких беруть участь 99 студентів.
Зокрема, на кафедрі германської філології функціонують 7 наукових гуртків, до роботи яких залучено 59 студентів. Керівництво гуртками здійснюють досвідчені викладачі: проф. Кучинський Б.В., проф. Паращук В. Ю., проф. Євгененко Д.А., доц. Скляніченко Г.В., доц. Труханова Т.І., доц. Токарєва Т. С., ст.викл. Воронкова Н.Р.
На кафедрі перекладу та загального мовознавства (секція теорії та практики перекладу германських мов) працює 3 наукових гуртки, де роботою 21 студента керують доц. Білоус О.М., доц. Данілко М.І., доц. Чернишенко І.А.
На базі кафедри практики германських мов науковий пошук ведеться у 4 проблемних групах (19 студентів), керують якими доц. Арделян О.В., ст.викл. Лівицька І.А., ст.викл. Апалат Г.П., викл. Ющенко Г.О.
Студенти регулярно зустрічаються з керівниками та обговорюють дослідницькі проблеми.
2. Участь студентів у конкурсах, олімпіадах, програмах по обміну студентами, освітніх проектах, програмах тощо:
Студенти факультету продовжують брати участь у всеукраїнських олімпіадах. Так, студентка кафедри германської філології Волчанська Олена брала участь у Всеукраїнській Олімпіаді знавців англійської мови, яка проводилася у квітні 2009 у м. Житомирі, де виборола місце серед кращих тридцяти учасників. Зі спеціальності “Мова і література (німецька)” у м. Луцьк для участі у Всеукраїнській Олімпіаді знавців німецької мови була делегована студентка Маркова Наталія.
Студенти спеціальності «Переклад» Ізюмченко О. та Покусай Д. брали участь в отриманні стипендії „Hans Seidel Stiftung“ терміном на 3 місяці. Покусай Д. отримала стипендію „DAAD“ та перебувала на стажуванні в університеті імені Гутенберга (Sprachenzentrum Germersheim).
Вісім студентів факультету (Котелянець Ю., Кротова О., Трищук М., Стариченко С., Гребінь І., Нікітенко А., Кірічкова В., Головченко О.) стали учасниками освітнього проекту “Australian Language and Culture”, ініційованого австралійським English Metro College (м.Сідней).
Студентка Волчанська О. знову взяла участь у стипендіальній програмі «Завтра.UA», організованій Фондом В. Пінчука, а протягом 2009 року отримувала стипендію Фонду.
Студентки факультету Ганоль Анастасія та Іващук Софія візьмуть участь у фінальному турі конкурсу з ораторського мистецтва у Лондоні в травні 2010 р.
Студентки Фляга А., Іващук С. та Чорна О. представлятимуть факультет іноземних мов на Всеукраїнській олімпіаді з англійської мови, що пройде 11-14 травня у м. Львів.
Група студентів факультету взяла участь у роботі методичних семінарів викладача зі США Томаса Таскера, присвяченим використанню інтернет-технологій у викладанні англійської мови.

3. Участь студентів у масових формах НДРС, зокрема міжнародні, всеукраїнські студентські конференції, семінари:
Щороку студенти факультету іноземних мов беруть участь у звітній науковій конференції. Учасниками такої конференції у 2009 році стали 36 студентів старших курсів. Цього року до роботи конференції будуть залучені 34 студенти. Укладено програму звітної студентської наукової конференції в частині «Іноземної лінгвістики», що буде представлена 5 секціями.
18-19 березня 2010 року в Кіровограді відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Мови і світ: дослідження та викладання», у якій взяла участь Чорна Олена (0,3 др.арк.). Студентки Чорна О. та Федорова А. брали участь у всеукраїнських студентських наукових конференціях у Львові та Житомирі відповідно.
У травні 2009 року для студентів 3 курсу спеціальності «Мова і література (англійська)» проводився науковий семінар “Enhancing Knowledge of English Philology”, у якому взяли участь 10 студентів 3 курсу (Кирилюк Д., Токарєва О., Коса А., Цегельник А., Чапран А., Савченко С., Носова М., Гойдош Н., Ковлєв О., Саєнко І.). Метою заходу була популяризація науково-дослідної роботи студентів.
Було проведено традиційну науково-практичну конференцію магістрантів факультету іноземних мов „Актуальні проблеми дослідження галузевих дискурсів” (організатор – проф. Паращук В.Ю.).

4. Студентські наукові публікації
Кількість наукових публікацій студентів (статей, тез доповідей) за 2009 р. складає 37, з них 34 – у «Студентському науковому віснику». У 2010 році до «Студентського вісника» також подано 34 статті.
У 2009 р. на факультеті захищено дипломних робіт – 12, магістерських робіт – 33, бакалаврських – 20. 2010 року планується захист 40 магістерських робіт. Відбувся попередній захист бакалаврських робіт спеціальності «Переклад». У квітні проходить попередній захист дипломних та магістерських робіт на випускових кафедрах факультету.
У цілому, підготовка до захисту кваліфікаційних робіт у поточному навчальному році відбувається згідно з графіком.
Питання організації науково-дослідної роботи студентів активно обговорюються на засіданнях кафедр та Ради факультету з метою оптимізації вимог до науково-дослідної роботи студентів, вдосконалення форм і методів контролю цієї роботи та аналізу її результатів.
На факультеті існує інформаційний стенд, де щосеместру поновлюється інформація про роботу наукових гуртків, про всеукраїнські конференції, а також поточну роботу на кафедрах у сфері студентської науки.
Найактивнішим членом студентського наукового товариства визнано Чорну О., позитивно оцінено науково-дослідну діяльність магістрантів факультету як найпотужнішої категорії студентів-членів студентського наукового товариства.
Починає працювати науковий сектор студентської ради факультету, представлений студентами 4 курсу Кирилюк Д., Косою А. та Мєх І.
Позитивною є динаміка розвитку міжнародних студентських наукових зв’язків. Окрім традиційних напрямів академічних контактів, як Німеччина, Австрія і США, у 2009 році двоє студентів представляли факультет і університет на міжнародному змаганні у Великобританії (м.Лондон), а вісім студентів факультету вибороли право на участь у двотижневому культурно-освітньому проекті за домовленістю із партнерами в Австралії (м.Сідней).
Однак, переважна більшість викладачів, керівників наукових гуртків та кваліфікаційних робіт висловлюють пропозиції про необхідність поглиблення наукової і дослідницької діяльності студентів та вироблення шляхів заохочення студентів до наукової роботи; збільшення кількості годин, відведених на курс «Основ наукових досліджень»; організацію більшої кількості наукових конференцій і семінарів для студентів на університетському рівні та фінансову підтримку відряджень студентів для участі у всеукраїнських наукових конференціях.