ЗВІТ про виховну роботу на факультеті іноземних мов за 1 семестр 2013 – 2014 н.р.

Виховна робота на факультеті іноземних мов проводиться згідно із затвердженим загальноуніверситетським планом виховної роботи та з дотриманням рекомендацій МОН України щодо організації виховної роботи у вищих навчальних закладах.
На початку семестру особливу увагу було приділено адаптації студентів І курсу до навчання в університеті, зокрема проведено:
вступний семінар, у якому брали участь всі студенти 1 курсу, декан факультету, заступник декана з навчально-виховної роботи, завідувачі кафедр та секцій, куратори груп. Студентів ознайомили зі специфікою роботи факультету, структурою університету та факультету, особливостями навчального процесу, розкладу занять та виховними заходами протягом року. До відома студентів були доведені основні вимоги стосовно навчального процесу та організаційних заходів.
кураторські години на тему «Навчальна діяльність студентів в умовах кредитно-модульної системи», під час якої куратори ECTS пояснюють особливості навчання за кредитно-модульною системою, виконання самостійної роботи, відвідування консультацій, оцінювання за 100-бальною шкалою оцінювання та складання екзаменів та заліків. Представлено навчальний план з дисциплін, що вивчаються на 1 курсі, та охарактеризовано вимоги до рівня знань та умінь. 
кураторські години, де куратори академічних груп повідомляють студентам тематику та час проведення кураторських годин, обирають актив групи. 
ознайомлювальна екскурсія університетом, де куратори знайомлять студентів з роботою бібліотеки, читального залу, фотолабораторій, комп’ютерних класів, бібліотечним фондом факультету та правилами його користування. 
зустріч студентів 1 курсу, які проживають у гуртожитку, з факультетською радою гуртожитку, ознайомлення студентів з правилами проживання та розпорядком роботи гуртожитку. 
проведення первинного інструктажу з техніки безпеки, дата якого фіксується в академічних журналах та закріплюється підписами студентів.
зустріч студентів 1 курсу з активом студентської ради факультету, студпрофкомом та редколегією факультетської газети «Іноземник».
проведення кураторських годин, присвячених темам про правила поведінки та обв’язки студентів, норми етикету. 

Щомісяця куратори факультету відвідували гуртожиток з метою контролю умов проживання студентів, проведення з ними бесід та інших заходів виховного характеру. Протягом 1 семестру в студентському гуртожитку проводилися конкурси на кращий блок і кімнату. Деканатом здійснювалися регулярні перевірки санітарного стану кімнат і блоків.
За результатами аналізу відвідування та успішності студентів, отриманих під час власного спостереження перевірки академічних журналів, бесід з викладачами та студентами можна дійти висновку, що більшість студентів виконують вимоги навчального плану. Регулярно відвідують заняття, із задоволенням беруть участь у житті факультету та університету. 
Проте є студенти, які мають труднощі у навчанні, не вміють правильно організувати свій робочий день, нерегулярно відвідують заняття. З такими  студентами протягом семестру деканат та куратори проводили бесіди, та інформували батьків студентів про проблеми з навчанням. 
У 2013-2014 навчальному році було продовжено випуск газети «Іноземник» (два номери у першому семестрі), до підготовки матеріалів якої залучалися студенти всіх курсів. 
До Дня вчителя, англійського свята 'Halloween', Дня студента, Різдва та Нового року було проведено конкурси стінгазет, вечори відпочинку та концерти, нагороджено кращих студентів факультету грамотами та подяками. Студенти також мали змогу регулярно відвідувати концерти в обласній філармонії та вистави молодіжного театру „Резонанс”. Протягом поточного навчального року на факультеті активно проводилися диспути «Ніхто не забутий, ніщо не забуте», «Мовні проблеми в Україні», «Чи легко позбутися шкідливих звичок», «Спорт в нашому житті». 
У першому семестрі проведено традиційний щорічний конкурс „Вернісаж талантів” для студентів першого курсу, де своїми виступами аудиторію порадували студенти першого курсу. Багато студентів факультету взяли участь у заходах до Дня міста: конкурсах та змаганнях, конкурсі з боді-арту, «Твори добро», «Містер Кіровоград 2013» тощо.
Восени факультет вшановував жертв Голодомору та політичних репресій. У грудні проведено тематичні кураторські години до дня боротьби з ВІЛ/СНІД, запрошено працівників обласного центру планування сім’ї та репродукції людини Гришко Анну Миколаївну та Баркова Василя Олексійовича провести дві бесіди зі студентами.
У першому семестрі студенти факультету брали участь у кількох загальноуніверситетських конкурсах, а також організували низку позааудиторних заходів та концертів. Так, студенти факультету іноземних мов брали активну участь і завойовували призові місця у загальноуніверситетських конкурсах «Я і гітара», Кубок ректора 2012 (гра команд КВК), «Квест», конкурс знавців української мови імені П.Яцика. Захоплення студентів викликає загально університетський музичний конкурс «Вокальня кузня», в якому від нашого факультету в поточному навчальному році брало участь троє студентів.  
Реорганізована студентська рада факультету поповнила свої лави активними та креативними студентами першого курсу, які вдало брали участь у спортивних змаганнях, проводили гру-квест, інтелектуальні змагання, обговорювали у формі семінару проблеми вищої школи, зустрічалися з носіями іноземних мов та відвідували їх лекції й методичні семінари. 
На факультеті проводилися екскурсії до обласної бібліотеки імені М.П.Чижевського, зустрічі з науковцями, письменниками, перегляд фільмів англійською мовою з подальшим їх обговоренням. 
За підсумками першого семестру слід відзначити достатньо активну роботу кураторів з профілактики порушень студентами навчальної дисципліни, регулярне проведення кураторських годин та участь у загальнофакультетських заходах. Окремої уваги заслуговує вдала діяльність студентської ради факультету та редколегії газети „Іноземник”, що свідчить про формування ефективного осередку студентського самоврядування га факультеті іноземних мов.





Заступник декана з навчально-виховної роботи
факультету іноземних мов         доц. Н.В.Іваненко