Accessibility Tools

Професор ЦДУ імені Володимира Винниченка С.Л.Ковтюх взяла участь в іміджевій радіопередачі про проблеми грамотності на Кропивниччині

Професор ЦДУ імені Володимира Винниченка С.Л.Ковтюх взяла участь в іміджевій радіопередачі про проблеми грамотності на Кропивниччині

16 вересня 2024 року в студії «Українського радіо Кропивницького» відбулася серйозна розмова освітян області, присвячена проблемам грамотності учнівської та студентської молоді в регіоні, у якій взяла участь професор кафедри української філології та журналістики факультету української філології, іноземних мов та суспільних комунікацій Центральноукраїнського державного університету імені Володимира Винниченка Світлана Ковтюх.

У вступній частині передачі «Як на Кіровоградщині навчають грамотності і чому це важливо?» журналістка Наталія Сметанко наголосила на тому, що, за даними ООН, рівень грамотності в розвинених країнах становить понад 99%, в Україні цей показник 2019 року був на рівні майже 100%. За результатами опитування вчителів середньої та старшої школи, яке проводило управління Державної служби якості освіти в області у 2022–2023 та 2023–2024 навчальних роках, досягнення учнів у Кропивницькому та містах обласного підпорядкування знизилися на 15–20%. У той же час у сільській місцевості – не змінилися або навіть покращилися.

На початку та в кінці програми висловилася Світлана Ковтюх, яка, зокрема, сказала про те, що орфографічно-пунктуаційна грамотність безпосередньо пов’язана з умінням людини логічно й орфоепічно правильно висловлювати власні думки, з розвитком критичного мислення. Щоб грамотно писати, треба багато читати якісної літератури різних жанрів, різних стилів саме рідною державною мовою. Необхідна системна робота на державному рівні в усіх без винятку ланках освіти. На жаль, не ввійшли до передачі розповіді про конкурс «Найграмотніший студент університету», про значну роботу, яку проводять викладачі кафедри щодо навчання української мови в нашому університеті та її пропаганди. 

У радіопередачі взяли участь освітяни області: учителька української мови та літератури КЗ «Ліцей «Науковий» Кропивницької міської ради» Віра Андрущенко, начальниця управління Державної служби якості освіти в області Лілія Синчук, викладачка української мови та літератури Кропивницького професійного ліцею Тетяна Комащенко.

Радіопередачу можна прослухати за покликанням